2023.január.29. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jelentés a munka frontjáról: ellenőrzés a Balatonon, a Hungaroringen és a Sziget fesztiválon

12 perc olvasás
<p> <span class="inline left"><a href="/node/5509"><img class="image thumbnail" src="/files/images/1.thumbnail_12.jpg" border="0" alt="cimlap" title="cimlap" width="71" height="100" /></a></span> Az ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI FŐFELÜGYELŐSÉG jelentése a  Balaton körüli vállalkozásoknál tartott akcióellenőrzésről és utóellenőrzéséről (2007. augusztus 6 - 12; 2007. augusztus 14-17.), valamint a Hungaroringen (2007. augusztus 3-4.) és a „Sziget"-en (2007. augusztus 10., 13.) tartott ellenőrzés tapasztalatairól </p><p>

 cimlap Az ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI FŐFELÜGYELŐSÉG jelentése a  Balaton körüli vállalkozásoknál tartott akcióellenőrzésről és utóellenőrzéséről (2007. augusztus 6 – 12; 2007. augusztus 14-17.), valamint a Hungaroringen (2007. augusztus 3-4.) és a „Sziget"-en (2007. augusztus 10., 13.) tartott ellenőrzés tapasztalatairól

 cimlap Az ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI FŐFELÜGYELŐSÉG jelentése a  Balaton körüli vállalkozásoknál tartott akcióellenőrzésről és utóellenőrzéséről (2007. augusztus 6 – 12; 2007. augusztus 14-17.), valamint a Hungaroringen (2007. augusztus 3-4.) és a „Sziget"-en (2007. augusztus 10., 13.) tartott ellenőrzés tapasztalatairól

BALATON KÖRNYÉKI ELLENŐRZÉS

A Balaton körüli akcióellenőrzés célja a vizsgálati területén működő építőipari és elsősorban a vendéglátó-ipari (éttermek, bárok, szórakozóhelyek) vállalkozások munkaügyi gyakorlatának ellenőrzése, különös tekintettel a feketefoglalkoztatás és jogellenes gyermekmunka, valamint a fiatal munkavállalókat érintő jogsértések feltárására. Az ismételt ellenőrzések elsődleges célja az előző heti vizsgálatok keretében feltárt, munkaszerződés és bejelentés nélkül foglalkoztató munkáltatók újbóli ellenőrzése volt.

Az ellenőrzés és utóellenőrzés eredménye

balaton környéki vállalkozások akció és utóellenőrzéseBalaton környéki vállalkozások akció és utóellenőrzéseA Közép-dunántúli, a Dél-dunántúli és a Nyugat-dunántúli Munkaügyi Felügyelőség 52 felügyelője  ellenőrizte  –  a  határőrség  közreműködésével   –  a  Balaton  körül   működő vállalkozásokat.

A határőrség elsősorban az éjszakai órákban tartott vizsgálatokhoz és a nagy területen lévő munkáltatók ellenőrzéséhez nyújtott hatékony segítséget.

A Balaton környéki akcióellenőrzés alátámasztotta azokat a korábbi tapasztalatokat, miszerint a munkáltatók valamennyi ellenőrzött ágazatban igyekeznek kijátszani a könnyített alkalmazási feltételeket biztosító alkalmi munkavállalói könyvvel (a továbbiakban: AM könyv) történő foglalkoztatás szabályait. Az építőipar területén egész évben jellemző az AM könyvvel történő jogsértő foglalkoztatás, míg az idegenforgalmi szezonban a vendéglátó-ipari vállalkozások nagy többsége ugyancsak figyelmen kívül hagyja az AM könyvvel történő foglalkoztatásra irányadó szabályokat.

AM könyvvel történő jogsértő foglalkoztatás jellemző megvalósulási formái:

balaton környéki vállalkozások utóellenörzésével kapcsolatos intézkedésekBalaton környéki vállalkozások utóellenörzésével kapcsolatos intézkedésekA munkáltatók az AM könyvben kitöltenek egy rovatot és a közteherjegyet is beragasztják, mindkét fél aláírja, viszont a munkavégzés dátuma nincs szabályosan kitöltve. Ebben a rovatban csak az év, vagy az év és a hónap szerepel, az ellenőrzés megkezdésekor már csak a napot kell pótlólag rögzíteni és szabályosnak tűnik a foglalkoztatás. Az AM könyveket a munkahelyen olyan módon tárolják, hogy ellenőrzéskor lehetőség van az utólagos kitöltésre.

A másik elterjedt módszer, hogy az AM könyveket olyan tollal töltik ki, hogy a bejegyzéseket utólag nyom nélkül tudják kiradírozni.

Részletes adatok a két táblázat szerint szerint

A munkáltatók leggyakoribb magyarázata, hogy „eddig rendesen vezették a könyvet, és csak a mai napon maradt el véletlenül a dátum beírása", és sérelmezik, hogy „ilyen kis szabálytalanság miatt" munkaügyi bírság is kiszabható.

A foglalkoztatók az AM könyv kitöltésének elmulasztásával azt is leplezni tudják, hogy a munkavállaló egy munkáltatónál megszakítás nélkül több mint öt napot, vagy egy hónapban több mint tizenöt napot dolgozott.

A szabálytalanságok feltárását az is nehezíti, hogy a munkavállalók és a munkáltatók rövid távú érdekei (adó és járulékfizetés elkerülése) egybeesnek. A munkavállalók a vizsgálatok során nem nyilatkoznak a munkáltatóval szemben vagy nem is ismerik el a munkavégzést, állításuk szerint vendégként, élettársként, barátként vannak jelen a munkaterülten. Ennek feltehető oka, hogy a munkavállalók féltik a munkalehetőségüket, mivel tudják, ha valaki nem vállalja a feketemunkát, akad helyette más, aki így is szívesen dolgozik.

Jellemző, hogy azok a munkáltatók, akik legálisan foglalkoztatnak munkavállalókat (írásba foglalt munkaszerződéssel és APEH bejelentéssel, vagy a jogszabályban előírt módon vezetett AM könyvvel) a többi munkaügyi szabály betartására is figyelnek.

A feltételezésekkel ellentétben a fiatal munkavállalók foglalkoztatásának szabályait a munkáltatók többsége ismeri és döntő részük betartja azokat.

Tapasztalatok:

Az ellenőrzés megkezdésekor egy Bt. által üzemeltetett tihanyi csárdában dolgozók közül  2 munkavállalónak nem volt kitöltve az AM könyve.  A munkáltató a hiányosságot azzal magyarázta, hogy saját gépkocsija elromlott, egy ismerősét
kellett megkérnie arra, hogy szállítsa a munkavégzés helyére. Emiatt az ellenőrzés megkezdéséig nem tudta az AM könyveket kitölteni.

Egy    Bt.    Balatonalmádiban    üzemelő    panziójában    takarítói    munkát    végző munkavállaló AM könyvében  a  munkavégzés  dátuma  nem volt  hónap,  nap meghatározással  kitöltve.  A bemutatott AM könyvben  a  dátum  rovatban  „…." bejegyzés szerepelt.   A munkáltató elmondta, hogy a munkavégzés megkezdésekor éppen vendégek érkeztek a panzióba és az elhelyezésükkel volt elfoglalva, emiatt elmaradt az AM könyvben a munkavégzés dátumának kitöltése.

Egy budapesti székhelyű Kft. két vendéglátó egységet üzemeltet a szigligeti strandon.
A két étterem munkaerő-szükséglete jó idő esetén meghaladja a 25 főt. A munkáltató azonban csak 3 főt foglalkoztat munkaviszonyban, a munkaerő többi részét, – mivel a
munka időjárásfüggő –   alkalmi foglalkoztatás keretében kívánta megoldani.  A munkavállalók   rendelkeztek   ugyan   könyvvel,   ezek   kitöltése   azonban   teljesen
szabálytalanul  és ötletszerűen történt.  Az ellenőrzés napján  18 főnek nem volt szabályosan kitöltve, és aláírva az aznapi munkavégzés. Ezen túlmenően azonban sok esetben hiányzott a felek, vagy csak a munkáltató aláírása. A munkáltató vezetője
vállalta, hogy az érintett munkavállalókat a munkába lépés időpontjától bejelenti az APEH-hoz.

2007. augusztus 8-án 23:30-tól munkaügyi ellenőrzés volt a balatonfüredi Annagora Aqauparkban. (Az aquapark 21 és 1 óra között éjszakai fürdőzést szervez a nyári szezonban). Az ellenőrzés megkezdésekor munkavégzés közben találtak 6 munkavállalót, köztük 3 fiatalt. A munkavállalók nyilatkozata szerint AM könyvvel dolgoznak a munkáltatónál csúszdafelügyelő munkakörben. Az ellenőrzés napján 20 órára jöttek dolgozni és hajnali 1 óráig tart a munkaidejük. A munka megkezdése előtt azonban egyetlen munkavállaló sem írta alá az AM könyvét, mivel azok el voltak zárva az üzemeletető Bt. irodájában

A Bt. részéről egyetlen megbízott sem tartózkodott az aquaparkban, aki hozzáférhetett volna az AM könyvekhez a munkakezdéskor, illetve az ellenőrzés megkezdésekor. A három fiatal munkavállalót a további éjszakai munkavégzéstől a felügyelők eltiltották. A fenti ellenőrzést követően 2007. augusztus 17-én utóellenőrzés volt a Bt-nél.

A 2007. augusztus 8-án is munkát végző 5 munkavállaló és 5 másik munkavállaló dolgozott AM könyvvel, de az AM könyvekben (az ellenőrzés megkezdésekor) hiányzott a munkavállalók és munkáltató aláírása, 1 fő megbízási szerződéssel végzett munkát. Az ellenőrzés azt is feltárta, hogy a munkavállalók közül néhányan egyik nap AM könyvvel dolgoznak, míg másik nap – ugyanazon munkakörben, ugyanazon munkavégzési helyen – megbízási szerződéssel foglalkoztatja őket.

A 2007. augusztus 11-i ellenőrzés során egy Kft. borstandjánál dolgozó munkavállaló AM könyve ki volt töltve. Másnap ismételten vizsgálatot tartottak a felügyelők, ahol az előző nap ellenőrzéssel érintett munkavállaló AM könyvben a dátum át lett írva, augusztus 11-ről augusztus 12-re. A munkavállaló elmondása szerint mindkét nap dolgozott.

Egy balatongyöröki fogadót üzemeltető Kft. munkaügyi ellenőrzése során a felügyelők megállapították, hogy a Kft. és az ajkai Szakközépiskola tanuló szerződést kötött, ami szerint egy tanuló két hét kötelező nyári gyakorlatot tölt az étteremben. A tanuló esetében ez már 2007. július 25-én letelt. Ezt követően a Kft. tovább foglalkoztatta, de már munkaszerződés és APEH bejelentés nélkül, napi 2500 Ft munkabérért. A tanú és az ügyfél egybehangzó nyilatkozata szerint ennek oka az, hogy mindkét félnek érdeke, hogy a tanuló sikeresen elsajátítsa a szakmáját.

Az egyik Kft. egy siófoki Pannon sátor munkahelyen 2 munkavállalót foglalkoztatott megbízási szerződés elnevezésű megállapodás alapján. A munkavállalók feladata a mobilinternet bemutatása, valamint tartozékok árusítása volt. A munkavállalók egyike az ellenőrzésig még nem töltötte be tizenötödik életévét, ezért a foglalkoztatását a felügyelő megtiltotta, míg a másik munkavállalóval a munkáltató az ellenőrzést követően munkaszerződést kötött és az adóhatósághoz bejelentette.

Egy balatonfüredi kempingben egy Kft. alkalmazásában 3 munkavállaló dolgozott takarítóként. A munkavállalók AM könyvüket a helyszínen bemutatni nem tudták, a munkáltatónak adták, elmondásuk szerint az ellenőrzés napjára bejegyzést még nem tett bele senki. A munkáltató képviselője az ellenőrzés közben a helyszínre érkezett, és bemutatta a 3 fő AM könyvét, melyek az ellenőrzés napjára ki voltak töltve.

A munkáltató arra hivatkozott, hogy azért nem volt a munkavállalóknál az AM könyvük, mert nem tudják biztonságosan tárolni. Érdekesség, hogy a munkavállalók a személyi igazolványukat, illetve TAJ kártyájukat a felügyelőknek be tudták mutatni, tehát személyi okmányaik a helyszínen biztonságban voltak.

Balatonalmádi pihenőövezetében 5 munkavállaló dolgozott egy nyaraló bontásánál. Elmondásuk szerint közeli ismerőseik a tulajdonosok, akinek még a nevét sem tudták megmondani. A bontást szívességből végezték, az anyagot kapták fizetségül.
A helyszínre érkező tulajdonos elismerte, hogy az anyag kevés fizetségnek, a munka végén pénzt is kapnak majd a dolgozók.

Balatonudvariban, egy golfpálya építésénél egy Bt. alkalmazásában 15 munkavállaló dolgozott,    füvesítést    végeztek.    Az    ellenőrzés    megállapította,    hogy    a    15
munkavállalót a munkáltató írásba foglalt munkaszerződés és kitöltött AM könyv nélkül foglalkoztatta napi 14 órában, a munkáért szállást és ételt kaptak.

Ugyanezen a munkavégzési helyen, ugyanezen a munkáltatónál már volt ellenőrzés 2007. májusában is, akkor a felügyelők szintén feketefoglalkoztatást tártak fel 15 munkavállalót érintően.

Amikor volt eredmény:

A szabályosan foglalkoztató munkáltatók közül többen hivatkoztak arra, hogy „korábbi ellenőrzés alkalmával már megfizették a tanulópénzt, és nem akarnak 400 Ft vagy 700 Ft közteherjegyek „megspórolása" miatt több százezer forintos munkaügyi bírságot fizetni"

HUNGARORING

A Közép-magyarországi Munkaügyi felügyelőség ellenőrzést tartott a Hungaroring területén a kitelepült vendéglátó egységeknél, valamint az őrzés-védelmi tevékenységet ellátó vállalkozások körében.

Általános tapasztalatok:

A mogyoródi  Polgármesteri  Hivatal  megkeresésére  a Közép-magyarországi  Munkaügyi Felügyelőség tájékoztatást adott a legfőbb munkaügyi előírásokról és azok érvényesülésének ellenőrzéséről.

Az ellenőrzött munkáltatók szinte mindegyike hivatkozott arra, hogy a Polgármesteri Hivatal informálta a legfontosabb munkaügyi előírásokról. Ennek ellenére a vizsgált munkáltatók 91 %-a nem tartotta be a szabályokat, munkaszerződés vagy bejelentés nélkül foglalkoztatta a munkavállalókat.

A 2006. évi ellenőrzési eredményekhez képest, a kiadott tájékoztatás ellenére sem javult jelentősen a munkáltatók munkaügyi gyakorlata.

A tavalyi évben a munkaügyi felügyelők 20 munkáltatót ellenőriztek, ebből 19 munkáltató esetében találtak szabálytalanságot. A 137 fő ellenőrzéssel érintett munkavállalóból 135 fő esetén állapítottak meg feketefoglalkoztatást. (98 %).

Tapsztalatok:

Egy Kft. 12 biztonsági őrrel eseti megbízási szerződést kötött, de a szerződésekről a megbízó aláírása hiányzott. A felügyelő a felek közötti jogviszonyt munkaviszonynak minősítette.

Egy   egyéni   vállalkozó   egy   szakácsot   és   pultosokat   megbízási   szerződéssel foglalkoztatott. Arra hivatkozott, hogy a könyvelője szerint ez lehetséges, és különben ő képviselő az önkormányzatnál. Nem fog bírságot fizetni, mert már 2006. évben is megbüntették. A felügyelő a felek közötti jogviszonyt munkaviszonynak minősítette.

„SZIGET"

A Közép-magyarországi Munkaügyi Felügyelőség ellenőrzést tartott a Hajógyári-szigeten megrendezett fesztivál területén működő vállalkozások körében.

Általános tapasztalatok

A Hajógyári szigeten tartott ellenőrzés a feketefoglalkoztatás vonatkozásában lesújtó képet mutat, annak ellenére, hogy a vállalkozások itt is tájékoztatást kaptak a legfontosabb munkaügyi előírásokról.

Tapasztalatok

Egy Kft. a délelőtti műszakban takarítási munkát végző 41 munkavállalóját AM könyvvel  foglalkoztatta,  azonban az AM könyvekben a munkavégzés napjára vonatkozó adatot nem töltötték ki. A munkáltató nyilatkozta szerint a dátumot
utólag akarták beírni a munkavállalók beosztása alapján.  Az AM könyv pontos kitöltésére nem volt idejük a szigeten tartott rendezvény kezdete óta.

Egy Kft.  10 főt foglalkoztatott megbízási szerződéssel, pultos munkakörben – a könyvelője   tanácsára   -,   mert   így   spórolnak   a  járulékokon,   a   közterhek   így
alacsonyabbak.

Amikor volt eredmény:

■   Egy Kft-nél  22  munkavállalót foglalkoztattak,   szakács  és pultos  munkakörben. Valamennyi munkavállaló rendelkezett írásba foglalt munkaszerződéssel és az APEH
felé történő bejelentésük is időben megtörtént

Az ellenőrzések összesített adatai

A hatóság összesen 857 munkáltatót ellenőrzött, melyből 414-nél találtak jogsértő foglalkoztatást (48, 3 %).

A munkaügyi ellenőrzés 3685 fő munkavállalót érintett, melyből 1326 fő volt szabálytalansággal érintett (36 %). A feketén foglalkoztatott munkavállalók száma 780 fő volt, amely a szabálytalanul foglalkoztatottak 58,8 %-a.

A  szabálytalanságok miatt a hatóság várhatóan közel  104 450  000  forint  munkaügyi bírságot fog kiszabni.

Külföldi engedély nélküli foglalkoztatása miatt a bírság összege várhatóan 6 288 000 Ft lesz.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.