2023.március.27. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

SZEMKONTAKTUS

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/5507"><img class="image thumbnail" src="/files/images/szem.thumbnail.jpg" border="0" alt="A szem" title="A szem" width="100" height="71" /></a></span> <p align="left">Lélegző szemek. Elsőre furcsán hangzik, pedig szemünk, a működéséhez szükséges oxigén egy részét közvetlenül a levegőből veszi fel, feltéve, hogy nem zárjuk el előle a levegő útját. </p><p align="left"> 

 a szem

Lélegző szemek. Elsőre furcsán hangzik, pedig szemünk, a működéséhez szükséges oxigén egy részét közvetlenül a levegőből veszi fel, feltéve, hogy nem zárjuk el előle a levegő útját.

 

 a szem

Lélegző szemek. Elsőre furcsán hangzik, pedig szemünk, a működéséhez szükséges oxigén egy részét közvetlenül a levegőből veszi fel, feltéve, hogy nem zárjuk el előle a levegő útját.

 

Többek között erre is felhívja a figyelmet az a felvilágosító kampány, amelynek során 11 hazai nagyvárosban végeznek szakemberek ingyenes látásvizsgálatot, kontaktlencse illesztést és szemészeti tanácsadást a lakosság részére. Az esemény budapesti helyszínén (Westend City Center, földszint bejárat), szeptember 28-án 10 és 18 óra között várják az érdeklődőket.

A külvilágból érkező információk jelentős része a szemünkön keresztül érkezik az agyunkba, azonban szemünk nem csak képeket „vesz föl" a nagyvilágból, hiszen a szaruhártya az oxigén nagy részét közvetlenül a levegőből veszi föl. A szemünk tehát „lélegzik", így ha elzárják a levegő elől, annak káros következményei lehetnek.

Mi lehet az, ami elzárja a szembe jutó oxigén útját? Ilyen például a saját szemhéjunk, amikor lecsukjuk alvás közben, vagy egy kontaklencse. Mint azt kutatási eredmények is igazolják, a hagyományos kontaklencsét viselőknek több mint a felét érinti a szem oxigénhiányos állapotának legalább egy tünete. Ilyen lehet a szemvörösödés, napvégi kényelmetlenség, idegentest érzet, szárazságérzet, vagy a megrövidült kontaktlencse viseleti idő. E kellemetlen tünetek mellett a szem oxigénhiánya hosszú távon olyan súlyosabb probléma kialakulásához is vezethet, mint például a szaruhártya ereződése. Nem véletlen, hogy a kezdeményezés célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az éleslátás fontosságára, és a szemészeti problémák megelőzésére, kezelésére.

A felvilágosító kampányban a Vakok és Gyengén Látók Egyesületének helyi szervezeteivel együttműködésben összesen 11 hazai nagyvárosban végeznek ingyenes látásvizsgálatot, kontaktlencse illesztést és szemészeti tanácsadást a lakosság részére. Az ingyenes vizsgálat helyszíne egy kifejezetten erre a célra épített különleges kamion, felszerelve a megfelelő látásvizsgálati eszközökkel. A vizsgálatokat szemész szakorvos és optometrista képzettségű szakemberek végzik, majd a kapott eredmények alapján tanácsokat adnak az érdeklődőknek.

A helyszínen a kérdőíves kikérdezését – a családi, örökletes szembetegségekről – követően a szakszemélyzet elvégzi a jelentkező esetleges látási hibájának (pl.: rövidlátás) felmérését. Amennyiben szükséges, a hibát korrekcióval ellensúlyozzák (megállapítják hány dioptriás a látáshiba) valamint egy réslámpa segítségével ellenőrzik a szem elülső rétegeinek épségét. Ezt követően az úgy nevezett Schirmer teszt segítségével ellenőrzik a könny mennyiségét. Bármely rendellenesség észlelése estén a pácienst olyan helyre irányítják, ahol annak teljes kivizsgálása megtörténhet.

Az érdeklődők a kontaktlencsével, annak használatával és ápolásával kapcsolatos tudnivalókat, valamint a lencsék felhelyezését és levételét képzett személyzettől sajátíthatják el.

A szervezők szeptember 28-án Budapesten, a Westend City Center földszinti bejáratánál , 10 és 18 óra között várnak minden érdeklődőt a kamionnál.

Szemészeti szűrőkamion eddig Szombathely, Kaposvár, Székesfehérvár és Pécs városaiban már több száz érdeklődőnek segített. A további helyszínek és időpontok:

  • Kecskemét – 2007. október 1.
  • Szeged – 2007. október 2.
  • Debrecen – 2007. október 4.
  • Miskolc – 2007. október 5.
  • Nyíregyháza – 2007. október 6.
  • Győr – 2007. október 7.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.