2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jelentős bírságok kilátásban – Nehéz helyzetben a gépjármű biztosítók

4 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/44051"><img class="image image-_original" src="/files/images/kgfb2009.gif" border="0" alt="ilyet nem lehet már elsüni...." title="ilyet nem lehet már elsüni...." width="300" height="256" /></a><span style="width: 298px" class="caption"><strong>ilyet nem lehet már elsütni....</strong></span></span>A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 10 pontba foglalta össze azokat az eseteket, melyek az elmúlt évek kampányaiban az autósok szabad biztosítóváltását, illetve a tarifák átláthatóságát nehezítették és jogszerű, kiszámíthatóbb tarifákat követel a biztosítóktól. A Biztosítás.hu frissen kiadott elemzése szerint mindez a verseny tisztaságát segíti majd elő a novemberi kampányban.</p><p>

ilyet nem lehet már elsüni....ilyet nem lehet már elsütni….A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 10 pontba foglalta össze azokat az eseteket, melyek az elmúlt évek kampányaiban az autósok szabad biztosítóváltását, illetve a tarifák átláthatóságát nehezítették és jogszerű, kiszámíthatóbb tarifákat követel a biztosítóktól. A Biztosítás.hu frissen kiadott elemzése szerint mindez a verseny tisztaságát segíti majd elő a novemberi kampányban.

ilyet nem lehet már elsüni....ilyet nem lehet már elsütni….A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 10 pontba foglalta össze azokat az eseteket, melyek az elmúlt évek kampányaiban az autósok szabad biztosítóváltását, illetve a tarifák átláthatóságát nehezítették és jogszerű, kiszámíthatóbb tarifákat követel a biztosítóktól. A Biztosítás.hu frissen kiadott elemzése szerint mindez a verseny tisztaságát segíti majd elő a novemberi kampányban.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ma reggel tette közzé 10 pontját, melyben példálózó jelleggel, a teljesség igénye nélkül fel kívánja hívni a figyelmet az általa elfogadhatatlannak ítélt és a biztosítók által eddig széles körben alkalmazott díjhirdetési technikákra. „A PSZÁF iránymutatása a verseny tisztaságát segíti majd elő a novemberi kampányban." – hangsúlyozta Rácz István, a  Biztosítás.hu ügyvezető igazgatója. A kiadott felügyeleti elvárások nehéz helyzetbe hozhatják a biztosítókat, mivel a rövidesen meghirdetésre kerülő tarifák a legtöbb helyen már elkészültek, de most elölről lehet kezdeni a számításokat. Az elvárásoktól való eltérést a PSZÁF a 2010. január 1-jétől jelentősen kiszélesedett felügyeleti bírságkeret között értékeli majd.

A felügyeleti elvárások legfontosabb alapelve, hogy a forgalmi engedélyéből és a meghirdetett tarifából az autósnak – mindenféle egyéb adat nélkül – egyértelműen ki kell majd tudnia számolni következő évi kötelezőjének díját. Mindez azt jelenti, hogy pl. a korábban több biztosító által is alkalmazott módszer, amikor a biztosító csak az indexdíjat tette közzé és azt mondta az autósnak, hogy új díjának kiszámítása érdekében keresse elő az elmúlt évi díját is – a jövőben már nem alkalmazható. Ugyanígy nem lehet olyan típusú kedvezményeket alkalmazni, amelyek technikai teljesülése az autós által előre nem ítélhető meg, mint pl.: díj azonnali megérkezése a biztosítóhoz bankkártyás fizetés esetén, vagy az ajánlat elektronikusan feldolgozható formában, automatikus módon történő beérkezése a biztosítóhoz.

Szintén nem megengedett a jövőben az önrész alkalmazása (ezt már tavaly is büntette a felügyelet), valamint az év közben változó paraméterek miatti év közbeni díjváltozás sem. A Biztosítás.hu szerint az utóbbi esetben a partnerkedvezmények szabályozásáról van szó, ami annyit jelent, hogy akinek a biztosító például meglévő lakás, vagy CASCO biztosítására hivatkozva kedvezményt adott, attól akkor sem vehető vissza a kedvezmény, ha az illető esetleg éven belül felmondaná meglévő CASCO vagy lakásbiztosítását. Ugyanígy nem lehet majd díjat változtatni év közben, ha valaki lakhelyet változtat. Vagyis ha például Budapestről vidékre költözünk, nem élvezhetjük egyből a kedvezőbb vidéki tarifát, illetve fordított esetben sem kell többet fizetnünk, ha év közben felköltözünk a fővárosba.

A PSZÁF nem tolerálja a jövőben – a tavaly egyes direktbiztosítók által alkalmazott – ún. ajánlói rendszereket sem, amikor a kedvezmény mértéke ahhoz van kötve, hogy ki, hány másik autósnak ajánlja tovább adott biztosító kötelező biztosítását.

Végül, de nem utolsó sorban azt is elvárja a felügyelet, hogy a tarifák ne rejtsék el a meglévő és a megszerezni kívánt ügyfelek részére kínált díjak közötti különbségeket, ami akár a kettős mérce végét is jelentheti. A jövőben könnyen lehet, hogy nemcsak az új, megszerezni kívánt ügyfeleknek, hanem a meglévő ügyfeleknek is olcsóbb díjakat ajánlanak majd a biztosítótársaságok. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük