Cívis vendégszeretet, 650 debreceni táncos, olasz zászlóforgatók, különleges indonéz varázslat és történelmi korokat bemutató virágkompozíciók. Ez csak némi ízelítő a Debreceni Virágkarnevál semmi máshoz nem hasonlítható hangulatából!

 

Cívis vendégszeretet, 650 debreceni táncos, olasz zászlóforgatók, különleges indonéz varázslat és történelmi korokat bemutató virágkompozíciók. Ez csak némi ízelítő a Debreceni Virágkarnevál semmi máshoz nem hasonlítható hangulatából!

 

2010-ben több mint 200 ezer néző volt kíváncsi Európa legnagyobb virágfesztiváljára. 16 virágkocsi haladt végig a menet 5 km hosszú szakaszán. Egy virágkocsi díszítésére 3 millió szál virágot használtak fel. A virágkocsikat 8 külföldi és 12 magyar csoport kísérte. Felléptek fúvósok, mazsorettek, néptáncosok, hastáncosok, formációs táncokat bemutatók, zászlóforgatók, tehát igazán színes volt a paletta.

 

A Debreceni Virágkarnevál a negyvenéves jubileumon "átlépte a város kapuját" és más hazai nagyvárosban is bemutatkozott egy-egy virágkocsi. Ez a kezdeményezés immár hagyománnyá vált. Első ízben 2009-ben a vándorút első állomásaként Budapestre, majd Balatonfüredre látogatott a virágkarnevál. 2010-ben "bevették" Eger városát, majd átszelve az országot két virágkocsi érkezett Pécs városába, hogy ízelítőt adjon a rendezvényből, kapcsolódva Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz. 2011-ben Ceglédre látogatott két virágkocsi.

 

Debrecennek visszatérő, állandó rendezvénye a Virágkarnevál, mellyel a város méltóképp emlékezik meg az államalapítás ünnepéről és Szent István király szentté avatásának évfordulójáról is, valamint Debrecen várossá nyilvánításának 650 éves évfordulójáról. 2011 különösen fontos a város számára, hiszen 650 évvel ezelőtt 1361-ben, I. (Nagy) Lajos Anjou király idején szerzett mezővárosi rangot, s ezzel a bíráskodás és az önkormányzatiság jogát. Ez a jeles évforduló a karneváli programsorozatban is kiemelt jelentőséget kap. Más érdekességek is színesítik a karnevált. A rendezvény napjai egy-egy virágnevet viselnek, de a mostani karnevállal búcsúztatjuk el a Nagyerdei Stadiont is, mely nyolcvan évet élt és melynek újjáépítése az eseménysorozat után kezdődhet el. Augusztus 15. és 21. között Debrecen utcáin számos program várja az odalátogatókat; hazai művészek, egyedi produkciók gondoskodnak a remek hangulatról.

 

A Debreceni Virágkarnevál nemcsak országos, hanem nemzetközi összehasonlításban is rendkívül különleges látványossággá vált sok évtizedes története során. Erre az ünnepre a világ minden tájáról érkeznek színesebbnél színesebb művészeti csoportok produkcióikkal. A Debreceni Virágkarnevál a Speciális Fesztiválok kategóriájában kiváló minősítést kapott, mely szintén bizonyítja, hogy rangos, színvonalas eseménye a városnak.

 

Debrecen egy hétre valóban a karnevál központjává válik. A város több pontja is bekapcsolódik az ünneplésbe, a Régi Városháza udvarán színházi előadások várják az érdeklődőket. A Baltazár Dezső tér Lurkó ligetté változik, ahol a gyerekekért történik minden. A karneváli menetet kísérő csoportok pezsdítő tánca ad ízelítőt a következő nap hangulatából. Augusztus 15. és 21. között folyamatos programok várják a karneválra érkezőket. Lesz virágok harca, fodrászparádé, kaktuszkiállítás. Koncertek, forró kubai hangulat a Ricardo Salca Club táncosaival. Táncház 650 táncossal, Queen-emlékkoncert és sok-sok sztárvendég. A ráadásban pedig Wolf Kati, Keresztes Ildikó és Varga Viktor szórakoztatja a karneválozókat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük