2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jeong Ga Ak Hoe- “Játék”

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/89025"><img class="image image-preview" src="/files/images/koreaDuna.preview.jpg" border="0" width="483" height="415" /></a></span>A Koreai Kulturális Központ szervezésében március 11-én ingyenes koncertet ad a koreai világzenei Jeong Ga Ak Hoe formáció a Duna Palotában. A Jeong Ga Ak Hoe zenei együttes Játék című koncertje a Koreai-félsziget gazdag zenei örökségéből, a különféle arirang és pansori témák UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Jegyzékében is szereplő dallamvilágából merítkezik. <p> 

A Koreai Kulturális Központ szervezésében március 11-én ingyenes koncertet ad a koreai világzenei Jeong Ga Ak Hoe formáció a Duna Palotában. A Jeong Ga Ak Hoe zenei együttes Játék című koncertje a Koreai-félsziget gazdag zenei örökségéből, a különféle arirang és pansori témák UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Jegyzékében is szereplő dallamvilágából merítkezik.

 

A Koreai Kulturális Központ szervezésében március 11-én ingyenes koncertet ad a koreai világzenei Jeong Ga Ak Hoe formáció a Duna Palotában. A Jeong Ga Ak Hoe zenei együttes Játék című koncertje a Koreai-félsziget gazdag zenei örökségéből, a különféle arirang és pansori témák UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Jegyzékében is szereplő dallamvilágából merítkezik.

 

A koncerten egy 2011 óta formálódó repertoár különleges válogatása mutatkozik be.

Pálffy Dóra (Szóvivő, PR & Kommunikáció Koreai Kulturális Központ) tájékoztatása szerint az együttest a koreai közönség és kritikusok is rendkívül pozitív fogadtatásban részesítették, mivel a koreai zenei örökség széles spektrumát a modern kor embere számára is befogadható módon keltik életre. Feldolgozásaik és előadásmódjuk szakmai szempontból is profizmusról árulkodik.

 

A 2000-ben megalakult Jeong Ga Ak Hoe koncertezett már Korea, Európa és az Egyesült Államok szerte is, bemutatva sajátos előadásmódját, melyben a koreai tradicionális zenei műfajok és a hagyományos koreai hangszerekre írt kortárs darabok ötvöződnek. A Jeong Ga Ak Hoe eklektikussága és sokszínűsége a harmóniát szimbolizáló ősi koreai Johwa fogalomból merítkezik.

 

Az együttes holisztikus szemléletétől vezérelve bátran lép a művészeti ágak ötvözésének eddig kitaposatlan ösvényeire, hogy az előadóművészet különböző szegmenseinek merően új kollázsával multidimenzionális látványszínházat teremtsenek.

A Jeong Ga Ak Hoe Korea gazdag zenei örökségébe beleépíti a narrációs és táncműfajok hagyományos elemeit, s mindezt a modern technika kínálta lehetőségekkel önti a kor emberéhez szóló formába. A színpadon olyan tér teremtődik, melyben találkozik a múlt, jelen és jövő. Az utóbbi két évben nagyban hatott az együttesre a spanyol flamenco hagyománya, így a Magyarországra érkező produkció különlegessége, hogy keveredik benne a koreai pansori és a spanyol flamenco hangulata.

Az előadások ingyenesek, azonban előzetes regisztráció szükséges! koreaikultura@koreaikultura.hu

 

A Jeong Ga Ak Hoe Játék című koncertjének részletes programja:

 

1. Ssukdaemori

A Chunhyang történetét elmesélő pansori egyik klasszikussá vált részlete szólal meg. A Jeong Ga Ak Hoe feldolgozás különlegessége abban rejlik, hogy az eredetileg egy énekes által előadott darabot két szereplőssé dolgozták át. A női és férfi énekes szívszaggató énekmondását gomungo, gayageum és haegum kíséret egészíti ki. A darab lírai gyengédséggel indul, majd a történet tragikus szála során felgyülemlő feszültség a hangszeres kíséretben is kifejeződésre jutva éri el csúcspontját.

 

2. Kin ("hosszú") – Arirang

A Gyeongi tartományból származó Kin-Arirang dallama a Jeong Ga Ak Hoe feldolgozásában csendül fel. A darabban gayageum, gomungo és dob kíséri az énekest.

 

3. Iyaong

A geográfiai elszigeteltség hatására a Jeju sziget népi kultúrája is külön úton fejlődött, így az anyaországi koreaiak számára is egzotikusnak számít az Iyaong című darab, mivel a Jeju sziget dallam- és ritmusvilágából merítkezik. A sok hangutánzó szó használatának köszönhetően játékos és erőteljesen népies hangulat teremtődik a színpadon. 

 

4. Veracruz

1500. április 22-én vetett horgonyt a Pedro Alvares Cabral által vezetett, tizenkét hajóból álló portugál flotta a mai Brazília partjainál, elsőként érve el a dél-amerikai kontinensre. Az expedíció vezetője Vera Cruz, a Szent Kereszt szigetének keresztelte el az új területet. A felcsendülő zenei fantázia a felfedezések korának izgalmait és sejtelmességét varázsolja a színpadra, ötvözve a brazil és koreai zenei világot.

 

5. Sangsabyeolgog

A gasa koreai szó a Csoszon dinasztia idején népszerűvé váló költészeti formák egyikét jelöli, melyben az énekmondót két vagy három hangszeres játéka kíséri. A Jeong Ga Ak Hoe előadásában megszólaló Sang Sa Byeol Gok a tizenkét leghíresebb gasa egyike. A szerelemben átélt fájdalomról szól, a női énekes egy elhagyott nő érzelmeit szívszaggató szenvedélyességgel énekli meg. 

 

6. Suryong

A Suryong kifejezésben használt kínai karakterek jelentése "sárkány a vízben". Az instrumentális darabban két fúvóshangszer kapja a fő hangsúlyt. A koncert során eddig domináló húros hangszerek háttérbe szorulnak, a dallam az egzotikus hangzású saenghwang és koreai fuvola a daegeum összjátékában szólal meg.

 

7. Nanbongga

Hwanghaedo területéről származó nanbongga két variációja szólal meg gayageum, gomungo, piri, haegeum és janggu hangszerek kíséretében.

 

8. Alio ver.2

Az Alio címet viselő zenei fantáziát a koreai nép szívében hordott erőteljes érzelmeket, elsősorban mély fájdalmat kifejező ikonikus népdal, az Arirang ihlette. A Jeong Ga Ak Hoe feldolgozásának különlegessége, hogy a koreai dallam- és ritmusvilágot a spanyol flamenco elemeivel ötvözi. A produkcióban művészi kifinomultsággal keveredik a két nép zenei öröksége, melynek eredményeképp különleges világzenei élményben lehet része a hallgatóságnak.

 

2015. március 11. 19:00

Jeong Ga Ak Hoe- "Játék"

Koreai világzenei koncert

Duna Palota

 

https://www.youtube.com/user/jgahmusic

https://www.facebook.com/events/1548799738704592

www.koreaikultura.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.