2024.február.28. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jeruzsálemi pátriárka a karácsonyról

4 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/21497"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Fuad%20Twal.thumbnail.jpg" border="0" alt="Fuad Twal jeruzsálemi latin szertartású pátriárka" title="Fuad Twal jeruzsálemi latin szertartású pátriárka" width="68" height="100" /></a><span style="width: 66px" class="caption"><strong>Fuad Twal jeruzsálemi latin szertartású pátriárka</strong></span></span>Jeruzsálem új latin-szertartású pátriárkája 2008 december 23-án kedden délelőtt sajtókonferenciát tartott, amelyen örömmel nyugtázta XVI. Benedek pápa kívánságát, miszerint jövőre szeretne ellátogatni a Szentföldre. </p><p>

fuad twal jeruzsálemi latin szertartású pátriárkaFuad Twal jeruzsálemi latin szertartású pátriárkaJeruzsálem új latin-szertartású pátriárkája 2008 december 23-án kedden délelőtt sajtókonferenciát tartott, amelyen örömmel nyugtázta XVI. Benedek pápa kívánságát, miszerint jövőre szeretne ellátogatni a Szentföldre.

fuad twal jeruzsálemi latin szertartású pátriárkaFuad Twal jeruzsálemi latin szertartású pátriárkaJeruzsálem új latin-szertartású pátriárkája 2008 december 23-án kedden délelőtt sajtókonferenciát tartott, amelyen örömmel nyugtázta XVI. Benedek pápa kívánságát, miszerint jövőre szeretne ellátogatni a Szentföldre.

 

Első karácsonyi üzenetében azt a reményét fejezte ki, hogy ez a karácsony egy új korszak születését jelenti, amelyben megvalósul a népek kívánsága: a béke és a biztonság, amely igazságosságon és igazságon alapul. A pátriárka emlékeztetett rá, hogy valóságos minőségi ugrás következett be a közel-keleti helyzetben. Őszinte akarat tapasztalható a párbeszéd folytatására és egymás elfogadására. Fuad Twal pátriárka ugyanakkor rámutatott arra, hogy a jövő reménytelennek tűnik a térség lakói számára. Az állampolgárok, valamint az egyéni és köztulajdonok ellen erőszakot követnek el. A keleti egyházak pátriárkái aggodalommal tekintenek a helyi keresztény közösségek jövőjére és jelenlegi helyzetére. A szentföldi falvakat és városokat megpróbáltatások sújtják, többek között kommunikációs nehézségekkel is szembe kell nézniük. "Mi is várjuk az Úr kegyelmének megnyilvánulását, amely véget vet a megszállásnak és az igazságtalanságnak. Várjuk egy új kor hajnalát, amelyben a megbocsátás győz a bosszúállás felett, a szeretet legyőzi a gyűlöletet. Olyan kor köszönt be, amelyben a béke és az igazságosság napja virrad fel" – hangzik Fuad Twal jeruzsálemi latin szertartású pátriárka karácsonyi üzenete.

Federico Lombardi atya, a Szentszék Sajtótermének igazgatója novemberben már megerősítette, hogy diplomáciai tárgyalások folynak a pápa esetleges szentföldi útja lehetőségének tanulmányozására.

Fuad Twal pátriárka a jövőre esedékes apostoli látogatás jelentőségéről nyilatkozott rádiónknak. "Számunkra nagyon sokat jelent a pápa útja, mert ezáltal közelről megismerheti helyzetünket és nem könnyű életkörülményeinket. Reméljük, hogy a pápai út alkalmat ad egy nagyobb együttműködésre a békéért mindenki, az összes keresztény felekezet, valamint a két nép, az izraeli és az arab nép számára".

Arra a kérdésre, hogy a béke miért marad továbbra is csak álom 2008 Karácsonyán a Szentföld számára, Twal pátriárka a következőket válaszolta:

"Nem csak álom! Sok gesztust és jelet tapasztalhatunk, amelyek a béke irányába mutatnak, mint például a nemzetközi találkozók is. Elégedetten látjuk, hogy a világ és a nemzetközi közösség tudatában jelen van annak a szükségessége, hogy a Szentföld békéje megvalósuljon. Tudjuk, hogy a béke kulcsa Közel-keleten itt, Jeruzsálemben található meg. Nemcsak a béke, hanem a háború kulcsa is. Imáinkkal és hálánkkal kísérjük mindazokat a pozitív lépéseket, amelyek a békéhez vezetnek. Optimisták vagyunk" – fejtette ki rádiónknak adott nyilatkozatában Fuad Twal jeruzsálemi pátriárka. Végül annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a pápa szentföldi útja fokozhatja az arabok és izraeliek közötti párbeszédet is. Nem valósulhat meg a béke és a biztonság, csak ha mindkét nép részesül bennük. A Gyermek Jézus Karácsonykor ezt a békét hirdeti nekünk: ne feledjük el Karácsony spirituális dimenzióját. Nem vagyunk egyedül, velünk vannak a zarándokok, barátaink, azoknak a sokasága, akik velünk imádkoznak" – tette hozzá interjújában Fuad Twal jeruzsálemi latin- szertartású pátriárka.
szamlal3

© www.reformatus.hu Kommunikációs Szolgálat szerk@reformatus.hu T.:(1)460-0753

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.