Jó tanácsok járvány idején
2 perc olvasásBeköszöntött a tavasz, rövidesen megjelennek a friss gyümölcsök. Az árakról most ne beszéljünk, ne rontsuk el a tavaszi hangulatot. Hazaérve alaposan mossuk meg a gyümölcsöket fogyasztás előtt, ahogy mindig is szoktuk. De manapság ez már nem elég! Biztosra kell mennünk.
A koronavírus is szereti a gyümölcsöt. Megtelepszik rajta akár hosszú ideig is. Legjobb lenne a gyümölcs vásárlásánál egyszer használatos kesztyűt, zacskót, használni. Kerüljük a termékek kézzel való érintését. Ne tapintással, hanem szemrevételezéssel válogassunk. Ha valaki tüsszent a boltban, a vírus a termékekre kerülhet és néhány óráig képes életben maradni. Ezért fontos, hogy a vásárlás során ne nyúljunk az arcunkhoz.
Felhasználás vagy fogyasztás előtt a gyümölcsöket bőséges folyóvízzel alaposan mossuk le, esetleg többször is öblítsük át. Ecetet, citromlevet hiába adunk a vízhez, a vírus erre fittyet hány.
A legbiztosabb lenne a hámozás, persze ez nem mindegyik gyümölcsnél lehetséges. Az érett csonthéjas gyümölcsöket (őszibarack, sárgabarack) és a bogyós gyümölcsöket (eper, áfonya, egres, szamóca) öblítsük le folyó vízzel úgy, hogy minden oldal lemosódjon, de a gyümölcs ne sérüljön meg. A megmosott gyümölcsöket tiszta konyhai törölközőre vagy papír törülközőre helyezve szárítsuk. A banán hámozása után ne felejtsük el megmosni a kezünket, ugyanez igaz a citrusfélékre (narancs, mandarin, citrom) is.
Ismétlem, a folyó víz még a permetet se mossa le a gyümölcsről. És persze mossuk meg a kezünket jó alaposan fél alkarig szappannal, langyos folyó víz alatt. Akkor is mossuk meg a gyümölcsöt, ha meghámozzuk és megfőzzük kompótnak. Végül még egy jó tanács, a hűtés, fagyasztás nem öli meg a vírust, tehát fertőtlenítésként nem alkalmazható.
Plakát 1931-ből