Messzemenő következményekkel járhat a Vatikánra nézve az a 2010. június 28-i egyesült államokbeli legfelsőbb bírósági döntés, melynek értelmében a pápai állam nem élvez jogi mentességet a pedofil bűncselekményekkel kapcsolatos ügyekben – írja a Guardian jogi szakírója, akinek június 1-jén megjelent cikkét ismertetjük:

Messzemenő következményekkel járhat a Vatikánra nézve az a 2010. június 28-i egyesült államokbeli legfelsőbb bírósági döntés, melynek értelmében a pápai állam nem élvez jogi mentességet a pedofil bűncselekményekkel kapcsolatos ügyekben – írja a Guardian jogi szakírója, akinek június 1-jén megjelent cikkét ismertetjük:

A Szentszék ellen indított per John V. Doe álnevet használó sértettje azt állítja, hogy az 1960-as években több alkalommal molesztálta őt egy Andrew Ronan nevű katolikus pap (aki 1992-ben meghalt – a szerk.). A keresetet 2002-ben nyújtotta be; az eljárás most folytatódhat, tekintve, hogy a múlt heti törvényszéki döntés értelmében a Vatikán, mint a pap munkáltatója, állítólag felelős a történtekért.

A Szentszék érdekeit képviselő amerikai ügyvéd, Jeffrey Lena azzal érvelt, hogy a Szentszék nem tekinthető a papok munkáltatójának, mivel nem fizet nekik munkabért vagy más juttatást, és tevékenységüket nem felügyeli napi szinten.

Az igazi kérdés azonban a mentesség körül forog. A Vatikán a szuverén államok immunitását kimondó, 1976-os törvényre (FSIA) hivatkozott, melynek értelmében szuverén állam ellen nem lehet pert indítani. Az amerikai törvényszék ezt utasította el.

Viharos történelme ellenére a Vatikán sohasem vesztette el politikai és gazdasági befolyását. Az Avvenire, az olasz püspökök lapja – amint az várható volt – úgy kommentálja a törvényszéki elutasítást, hogy az „nem döntés". Valójában azonban igenis döntés született, vitatott döntés, amely alapjaiban rengetheti meg a Vatikánt, és messzemenő következményekkel járhat a Szentszék pénzügyeire és tekintélyére nézve.

Jogi berkekben továbbra is élénken zajlik a mentesség körüli vita. Az olasz kommentátorok többsége úgy véli, hogy a Vatikán szuverén szervezet, amely meghatározott területtel, hivatalos nyelvvel (latin), önálló jogrenddel és rendőri testülettel rendelkezik. Mindez abba az irányba mutat, hogy ugyanaz az immunitás illeti meg, mint az államokat. Az egyik legnevesebb olasz ügyvéd, Franzo Grande Stevens a La Stampa című lapban közzétett nyílt levelében kijelenti: a Vatikánt egyértelműen megilleti a mentesség.

Mások azzal érvelnek, hogy a Szentszék nem tagja az ENSZ-nek (állandó megfigyelői státusza van), és hogy a vallási vezetők általában nem élveznek mentességet.

Az amerikai legfelsőbb bírósági döntés további perekhez készíti elő az utat, amelyekben pedofíliával vádolnak majd papokat, s amelyekbe végül a Vatikánt is belekeverik. Értesülések szerint Jeff Anderson, a felperes ügyvédje már további pereket készít a Vatikán ellen. Mivel a sértettek száma több ezerre rúghat, a nagy számú peres eljárás – amelyekben az ügyvédek anyagilag érdekeltek (különösen Amerikában, ahol előszeretettel ajánlgatnak jogi segítséget krízishelyzetbe került sértetteknek) – , rendkívül súlyos következményekkel járhat az egyház számára.

A Szentszék tagadja, hogy felelős volna a történtekért, és a múlt héten bejelentette: bizonyítani fogja, hogy nem vonható felelősségre a pap tetteiért. Arra azonban, hogy milyen jogi megítélés alá esik a kihívás, amellyel hatalmas politikai, vallási és gazdasági erők lépnek fel egy jogilag bizonytalan és kiforratlan területen – nos, erre csak a jövő ad majd választ – írja Chiara Albanese a Guardian internetes oldalán megjelent cikkében.

Magyar Kurír 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük