2013. február 23-án a Symbol Art Galériában „Jól festenek" címmel tizenkét kortárs festőnő mutatja be képeit. Közös jelenlétük ezúttal nem szorítkozik egy átlagos csoportos bemutatkozásra, hanem ahogy a cím is utal rá, többről is szól. Hogy mindegyikük kiemelkedő kvalitású alkotó az nem jelenthet újdonságot.

 

2013. február 23-án a Symbol Art Galériában „Jól festenek" címmel tizenkét kortárs festőnő mutatja be képeit. Közös jelenlétük ezúttal nem szorítkozik egy átlagos csoportos bemutatkozásra, hanem ahogy a cím is utal rá, többről is szól. Hogy mindegyikük kiemelkedő kvalitású alkotó az nem jelenthet újdonságot.

 

Nemcsak az a közös bennük, hogy fiatal koruk ellenére pályájukat már mindannyian javában járják, hanem a tárlatlátogató is meggyőződhet arról, hogy külsőleg is „jól festenek".

A kiállítás főszereplői, és nézői a megnyitó után egy performanszszal egybekötött divatbemutató részeseivé válnak Fufavi Lilla divattervező elképzelései alapján. Különböző habitusok, létértelmezések, változatos művészi felfogásokban megfestett nagyobb méretű munkák tárulnak a Bécsi út 56. látogatói elé.

Kiállító művészek:
Almásy Otília Rita, Arányi Nóra, Bárdosi Katinka, Gazdag Ágnes, Kucsora Márta, Mészáros Bori, Naomi Devil, Papageorgiu Andrea, Podmaniczky Ágnes, Sipos Barbara, Szabó Franciska, Verebics Ági.

Almásy Otília Rita

Nem festek minden nap. Ciklusokban dolgozom, ha elkap az ihlet. Általában sorozatokban gondolkozom, az első képből indul ki a többi, előre nincs rnegtervezve, a spontaneitást kedvelem. Szeretem a nagyobb méretű festményeket illetve rajzokat, mert erőteljes expresszív ecsetkezelésem, gesztusaim kívánják a helyet a vásznakon és papírokon. Az alkotáson kívüli időszakokban is képekben gondolkozom, "fejben és lélekben dolgozom".

Arányi Nóra

Szabad, független képzőművésznek vallom magam, személyiségemből fakadó, belső lelki igényem okán nem tartozom semmilyen művészi, és egyéb közösséghez. Ez számomra megnyugtató, de egyben nehéz is a mai extrovertált, sőt gyakran magamutogató világban, ahol az érdekek, kapcsolatok dominálnak… A képzeletem, fantáziám világában vagyok „otthon", de képeim témái a hangulatom függvényében változnak.

Bárdosi Katinka

Festményeimben azt kutatom, miként viszonyul az egyén az őt körülvevő világ hatásaira. Így gyakran a pop-art művészet parafrázisát korunkra hangolva jelenítem meg. Fontos számomra, hogy a kép hatni tudjon egy pillanat idejébe sűrítve is. Ezért a képi világot addig a pontig törekszem leredukálni, hogy az a maga egyszerűségében is teljes értékű tudjon maradni.

Gazdag Ágnes

Alkotófolyamataimban azokat a módszereket alkalmazom, amelyek már legkorábbi emlékeimtől játékos lehetőséget nyújtanak a nézőpont megváltoztatásával a megszokott látvány és értelmezés kitágítására és újraértelmezésére. Az a fajta játék, aminek segítségével lehet reagálni abszurditásra, törvénykezésre és sztereotípiára, egyidejűleg közelebb kerülni ahhoz, ami mozgat, és amit értéknek tartok.

Kucsora Márta

„Számára a víz egy, az emberi mivoltunktól idegen, ám szimbolikus, spirituális erővel föltöltött közeg éppen úgy, mint Bill Viola művészetében. Képeit ezért nem távolítja el e témától; e velük való találkozásunkat ebbe a más közegbe való átlépésként élhetjük meg. Sőt, olykor maga ez az átlépés a képek témája." (Paksi Endre Lehel)

Mészáros Bori

Képeim olyanok, mint a kevés szereplőre írt realisztikus színdarabok, amelyek a színészek személyiségére épülnek. Csendéleteimen kevés tárgy szerepel, rivaldafénybe helyezve,
nagyon kevés vagy semmi díszlet előtt, hogy semmi se vonja el róluk a figyelmet. Ezután mindent elmondok róluk, amit lehetséges, pontosabban hagyom őket „beszélni". Figurális képeim a szereplők közti kapcsolatokra, belső párbeszédekre, szokatlan helyzetekre épülnek.

Képeimen a klasszikus szabályok mentén, a jelenkor pillanatait örökítem meg.

Naomi Devil

Számomra a szarkazmus egy fontos tényező, mely nem is annyira a gúnyt érezteti, hanem inkább a festői hajtóerőt képezi, az új utakra való keveredést eredményezi. Ez a nyugtalanság az, mely alkotói énemet állandó mozgásban tartja, és új kérdésekre keresi a választ. Ám a szarkazmus mögött értelmi, érzelmi és társadalmi üzenet van. Munkáim igyekeznek reprodukálni a kor és a média által sugárzott figyelemfelkeltést, melynek eszközével próbálom célba juttatni a mondanivalómat.

 

Papageorgiu Andrea
Képeim midig személyes élményekből születnek, az utazások, hétköznapok és az engem körülvevő emberek állandó megfigyelésének lenyomatai. A mindennapos környezet elemei, fák a kertben, kis növények kaspói, vagy éppen a házak az utcán megszemélyesednek, élővé, mozgóvá válnak, bekapcsolódva a kép dinamikájába. A színek intenzitása átírja és megkülönbözteti a látványt a megszokott valóságtól.

Podmaniczky Ágnes

…A gesztus, mint akció megnyugtat, majd később a részletek ceruzával, szénnel vagy ecsettel való kibontása újratölt és újabb energiát ad az újabb gesztus kirobbanásához. Képeimen gyakori a fekete, illetve a fehér vászon üresen hagyott felülete. E két entitás a mesék világában is meglévő kettősség, a jó és a rossz „jelképe", egyszerű princípiuma is lehet. Harmóniát teremtenek és feszültséget generálnak ezek az üres felületek…

Sipos Barbara

A szépségideálokra való erőszakos hasonlítási kényszer korunk egyik betegsége. Ezzel a torz kényszerképzettel játszadozom mostani képeim kapcsán, ahol gyönyörű nők tökéletes részleteit keverem egymással, kissé megmozgatva az arányaikat is. Torz tükör születik, mely valójában maga a groteszk és kiábrándult valóság. Ezzel a módszerrel olyan képek is létrejöhetnek, melyeknek hatásait néha már magam sem tudom kontrollálni.

 

Szabó Franciska

„..nemcsak új értékekre, hanem az értékek folytonosságára is ügyelnünk kell… az új látás háterrében is ősi megértések és megérzések rejtőzködnek." (Kepes György 1974)

Verebics Ági

Kétségbeesetten keresünk mindenféle kapaszkodót a világban, ami önigazolást adhat, az önmagunkra ismerés, önmagunk felfedezése másokban, más közegekben, akár műalkotásokban, mindig fura, különös érzéssel tölti el az embert!

 

Fufavi Lilla
A "doboz" mint állandó szimbólum már a kezdetektől meghatározó elemét képezte a kollekciókról készített fotóknak. Először csak" háttérként szerepelt, majd az idő múlásával egyre nagyobb jelentőséget kapott. A dobozban szereplő installációk maguk is a kollekció részévé váltak, a ruhákkal színben és formavilágban harmonizáló elemekből épülnek fel:
Mára már egy új kollekció megtervezése is a doboz víziójával indul el, és később abból forrja ki magát az összkép, benne a ruhákkal.
A hatodik kollekció az Európai Unió Eu-Gateway programja keretében 2012 márciusában Tokióban került bemutatásra. A soron következő, nyolcadik kollekciónak a Japán fővárosban lesz a premierje, március végén.

 

Megnyitó: február 23. szombat 19 óra
Megnyitja: Feledy Balázs művészeti író
Ötletgazda: Kárpáti Tamás
Divatterv: Fufavi Lilla
Közreműködik: Bíró Eszter, Gerendás Péter és Sütő Enikő Modellstúdió
Megtekinthető: 2013. március 2-ig, naponta 12-19 óráig.
A kiállítás és a műsor támogatottja a Nemzetközi Pető Intézet, Budapest
Támogató: Töreki Művésztelep

A divatbemutató performanszra ajánlott az asztalfoglalás:

info@symbolbudapest.hu vagy 06-30/748-4050
Symbol Budapest

1036 Budapest, Bécsi út 56.

www.symbolbudapest.hu

www.facebookcom/artgaleriasymbol

www.torekimuvesztelep.hu

www.fufavi.com

http://www.facebook.com/fufavi

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük