2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jól mûködnek a kistérségi szélessávú fejlesztések

5 perc olvasás
<p>  <span class="inline left"><a href="/node/921"><img class="image thumbnail" src="/files/images/albacomp.thumbnail.jpg" border="0" alt="Albacomp" title="Albacomp" width="100" height="77" /></a></span>Az Albacomp eddigi tapasztalatai alapján sikeresnek tartja a GVOP kistérségi szélessávú hálózatok fejlesztésére irányuló (4.4.2) programját, amelynek köszönhetõen mintegy 60 térségben valósulhat meg az internetelérést biztosító hálózat kiépítése. A várhatóan a közeljövõben kiírásra kerülõ újabb pályázatok kapcsán a vállalat arra hívja fel a figyelmet, hogy a pályázati feltételek szigorítása - ezen belül elsõsorban a minimális önerõ felemelése - kedvezõtlenül hatna az önkormányzatok pályázási hajlandóságára, és ez akár jelentõsen visszavethetné a program eddigi lendületét.</p><p>

  albacompAz Albacomp eddigi tapasztalatai alapján sikeresnek tartja a GVOP kistérségi szélessávú hálózatok fejlesztésére irányuló (4.4.2) programját, amelynek köszönhetõen mintegy 60 térségben valósulhat meg az internetelérést biztosító hálózat kiépítése. A várhatóan a közeljövõben kiírásra kerülõ újabb pályázatok kapcsán a vállalat arra hívja fel a figyelmet, hogy a pályázati feltételek szigorítása – ezen belül elsõsorban a minimális önerõ felemelése – kedvezõtlenül hatna az önkormányzatok pályázási hajlandóságára, és ez akár jelentõsen visszavethetné a program eddigi lendületét.

  albacompAz Albacomp eddigi tapasztalatai alapján sikeresnek tartja a GVOP kistérségi szélessávú hálózatok fejlesztésére irányuló (4.4.2) programját, amelynek köszönhetõen mintegy 60 térségben valósulhat meg az internetelérést biztosító hálózat kiépítése. A várhatóan a közeljövõben kiírásra kerülõ újabb pályázatok kapcsán a vállalat arra hívja fel a figyelmet, hogy a pályázati feltételek szigorítása – ezen belül elsõsorban a minimális önerõ felemelése – kedvezõtlenül hatna az önkormányzatok pályázási hajlandóságára, és ez akár jelentõsen visszavethetné a program eddigi lendületét.

A Gazdasági Versenyképesség Operatív Program 2005. márciusában kiírt pályázatának keretében (GVOP – 4.4.2) önkormányzatok és társulásaik pályázhattak szélessávú hálózat kiépítésére Magyarország üzletileg kevésbé ?vonzó" településein. A sikeres pályázáshoz a projekt elszámolható összköltségének legalább 25%-át kitevõ igazolt önrésszel kellett rendelkezniük a pályázóknak.

A GVOP 4.4.2. pályázatok keretében eddig 61 önkormányzat összesen mintegy 10,8 milliárd forint értékû támogatásban részesült. Az önkormányzatok pályázási hajlandósága eddig igen magas volt, összesen 117-en jelentkeztek a kedvezõ feltételekkel megszerezhetõ forrásokra.

Az Albacomp a sikeres pályázatai révén eddig 5 kistérségben (Hortobágy-menti Térségfejlesztõ Társulás, Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás, Szentes Kistérség Többcélú Társulás, Móri Többcélú Kistérségi Társulás, Bélapátfalvai Kistérség Többcélú Társulás) kezdhette meg a szélessávú rendszerek kialakítását, ezekbõl összesen 1,14 milliárd forint árbevétele származott. Jelenleg 2 pályázat áll még elbírálás alatt, azonban több olyan település is van az országban, amely a források elnyerését követõen még nem írt ki pályázatot a megvalósításra, ami további potenciális bevételi lehetõséget jelenthet a cég számára.

Az Albacomp tapasztalatai azt mutatják, hogy a kistérségi vezetõk és a kollégáik számára rendkívül fontos, hogy az új szolgáltatással a térségben élõ emberek közelebb kerüljenek a világhoz, és az egész régió vonzóbb legyen mind a fiatalok mind a vállalatok számára, ezért minden segítséget megadnak ahhoz, hogy a tervezett határidõre, az elvárt minõségben elkészüljenek a beruházások. A lakosság is hamar megértette, hogy az õ érdekükben kerül megvalósításra a rendszer, így a beruházásokat kísérõ építési munkákkal járó esetleges kellemetlenségeket is megértõen fogadják.

Az Albacomp várja az új pályázatok megjelenését, és egyben azt reméli, hogy nem szigorodnak jelentõsen a pályázati feltételek, különös tekintettel a minimális önerõre vonatkozó elõírások. A vállalat szerint visszavetné az eddig tapasztalt lelkesedést és a pályázási kedvet, ha a jelenlegi 25%-ról lényegesen – akár csak 10-15%-kal – magasabbra emelkedne az önerõ mértéke, mert ebben az esetben az eddig a fejlesztésre elszánt Önkormányzatok nagy része visszalépne, és nem valósulnának meg a tízezrek számára új lehetõségeket teremtõ szélessávú internetes hálózatok.

?A programnak köszönhetõen a szélessávú hálózatok terjedésével egyre több, korábban elszigetelt térség számára válik elérhetõvé a világháló. De mindez még csak egy lehetõség, amit az emberek akkor fognak használni, ha megjelennek a mindennapi életüket egyszerûbbé, olcsóbbá vagy éppen élvezhetõbbé tevõ helyi vagy országos tartalmak, szolgáltatások. Ilyen például az e-ügyintézés, vagy a weben keresztül elérhetõ TV mûsorok, amelyek valóban elõsegíthetik az internet-használat erõsödését." – nyilatkozta Pukler Gábor, az Albacomp vezérigazgatója.

Az Albacomp egy évvel ezelõtt a rendszerintegrációs üzletág dinamikus fejlesztését tûzte ki célul, amelyben jelentõs szerepet kaptak a kistérségi projektek. Az elmúlt évben a cég rendszerintegrációs bevételeinek közel 20%-a ezekbõl származott, és a várakozások szerint ez az arány a következõ idõszakban növekedni fog. Emellett az internet terjedésével a felhasználók egyben potenciális számítógép-vásárlókká is válnak, így a hazai számítógépgyártásban és -forgalmazásban is jelentõs súllyal szereplõ Albacomp számára indirekt módon is fontos a világhalót használók körének bõvülése.

A GVOP 4.4.2. program azokat az üzleti szempontból nem frekventált területeket érinti, ahol a ?nagy" szolgáltatóknak a kérdéses vagy igen hosszú megtérülés miatt nem éri meg a befektetés. A fejlesztési projektek összetettsége korlátozza a cégek kistérségi projektekben történõ részvételét, mivel a hálózatépítés, az eszközértékesítés, az eszköz-bérbeadás, a garanciavállalás és az egyéb elvárások széleskörû tevékenységet, piaci kapcsolatokat és ismereteket követelnek meg

Az Albacomp a fejlesztések során a helyi érdekeket is messzemenõen figyelembe vette, ezért a munkálatokat minden esetben helyi alvállalkozók és munkaerõ alkalmazásával hajtotta végre, ezáltal is támogatva a térségek üzleti vállalkozásait.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.