2024.június.14. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jolly Joker

2 perc olvasás

joker.jpgA Jolly Joker jelentése „vidám tréfamester”, „mókás ember”, esetleg „udvari bolond”, egyébiránt egy kártyalap, az 52-lapos francia kártyapakli kiegészítője. A legértékesebb lap, mert bármelyik lapot lehet vele helyettesíteni. A továbbiakban dzsókert írok, a magyar helyesírás szabályai szerint. Ilyen kiegészítő lapot először 1850  körül kezdtek használni Amerikában, az euchre nevű játékhoz. Ha valakinek kedve támadna ebben részt venni, az interneten online megteheti.

   A dzsókerlapot Európában a XX. század eleje óta ismerik, a römi (handrömi) játékhoz használják. Egy francia kártyacsomaghoz 1-6 darab dzsókert lehet mellékelni. A francia kártya pontos eredetét nem sikerült felderítenem. A középkori (ókori?) Kínában, Indiában, Perzsiában egyaránt fellelhetőek voltak hasonló kártyajátékok. Európába valószínűleg egyiptomi közvetítéssel került.

   Az olasz tarokkot is dzsókerrel játsszák ők „bolond”-nak nevezik a lapot. A magyar tarokkban, amelynek elsajátításához többször is nekifutottam, de még a kezdetéig sem jutottam el, „skíz”-nek hívják, ki tudja, miért.

   Az olasz tarokk lapjainak nevét felsorolom. Benne van minden, ami a világban fontos. Hasonló  a zen-buddhizmus tarot jósló kártyáihoz. Kókler, Nőpápa, Császárnő, Császár, Pápa, Szerelmesek, Kocsi, Igazság, Remete, Szerencsekerék, Erő, Akasztott ember, Halál, Mértékletesség, Ördög, Torony, Csillagok, Hold, Nap. Ítélet, Világ, Bolond.

   Dzsókernek hívják azt az embert, aki minden rábízott feladatot jól teljesít. Például egy színész, aki minden szerepre alkalmas. (Hollywoodban Jach Nicholsont hívják Mr. Jolly Jokernek. Háromszoros Oscar-díjas, és 12-szer jelölték a kitüntetésre.) Vagy azt a kollégát egy munkahelyen, aki szükség eseték bármelyik munkatársát megfelelően helyettesítheti.

   A dzsókert a fogadással működő szerencsejátékoknál (pl, ötös lottó) használják. Minden fogadási szelvényhez (külön fizetünk érte) tartozhat egy hatjegyű Joker-szám. Ha az utolsó két számjegyet eltaláljuk 1.300 Ft., ha az utolsó hármat, 13.000 Ft. És így tovább a főnyereményig, amely ezen a héten 100 millió Ft.

   A dzsóker az iskolában jó tanulót, a börtönszlengben csicskát, a másokat kiszolgáló foglyot jelent.

 

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.