2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

JÖN A STARTUPOK KÁNAÁNJA avagy megéri innoválni az innovációt

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64319"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Korai_fazisu_kockazati_tokebefektetesek_EU.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="87" /></a></span>A következő években elszaporodhatnak, megerősödhetnek a startup vállalkozások, hiszen több pályázati forrás i<a name="_GoBack" title="_GoBack"></a>s megnyílik előttük. Mit nevez a pénzügyi befektető innovációnak, hogyan kapcsolódik az innováció a kockázati tőkepiachoz, elegendő már az ötlet is? - e fő kérdésekre keresték a választ a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) és a Magyar Innovációs Szövetség tegnapi rendezvényén.

korai fazisu kockazati tokebefektetesek eu.thumbnailA következő években elszaporodhatnak, megerősödhetnek a startup vállalkozások, hiszen több pályázati forrás is megnyílik előttük. Mit nevez a pénzügyi befektető innovációnak, hogyan kapcsolódik az innováció a kockázati tőkepiachoz, elegendő már az ötlet is? – e fő kérdésekre keresték a választ a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) és a Magyar Innovációs Szövetség tegnapi rendezvényén.

korai fazisu kockazati tokebefektetesek eu.thumbnailA következő években elszaporodhatnak, megerősödhetnek a startup vállalkozások, hiszen több pályázati forrás is megnyílik előttük. Mit nevez a pénzügyi befektető innovációnak, hogyan kapcsolódik az innováció a kockázati tőkepiachoz, elegendő már az ötlet is? – e fő kérdésekre keresték a választ a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) és a Magyar Innovációs Szövetség tegnapi rendezvényén.

„Innováció a pénzügyi befektetők szempontjából bármilyen olyan újdonság, ami egy társaságnak védhető, tartós versenyelőnyt biztosít" – osztotta meg a közönséggel dr. Zsembery Levente, a HVCA oktatási bizottságának elnöke. Dr. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke is egyetértett ezzel a megfogalmazással, aki hozzá tette emellett azt is, hogy egy prototípus még korántsem jelent innovációt, hanem pusztán a teljes folyamat kb. 10 százalékát teszi ki.

Arra, hogy mégis mi szükséges az ötleten túl, és hogyan kaphatnak forrást a vállalkozások a válasz az üzleti terv. „Annak érdekében, hogy egy vállalkozás eljuthasson egy kockázati tőkebefektetőig, megalapozott üzleti tervvel kell rendelkeznie, ami piackutatást, versenytárselemzést és igényfelmérést is tartalmaz. A termék vagy megoldásfejlesztés nem egyszereplős folyamat, ezért a potenciális vevők igényeivel már a tervezés fázisában is számolni kell." – emelte ki Horgos Lénárd, az M27 ABSOLVO partnere.

Hazánk a korai fázisú kockázati tőke terén európai viszonylatban jó eredményeket tud felmutatni: míg 2011-ben Európában átlagosan a GDP 0,027 százalékát tették ki a korai fázisú kockázati tőkebefektetések, addig az arány Magyarországon 0,04 százalék, ami az európai rangsor hatodik helyét jelenti. E eredményhez nagyban hozzájárultak a JEREMIE alapok. A JEREMIE I alapok 2009. decemberi indulása óta 2012 májusáig több mint 14 milliárd forintot pumpáltak a KKV szektor vállalataiba, és a JEREMIE II programnak köszönhetően további élénkülés várható. Nem újdonság, hogy a kockázati tőke az innovatív ötleteket keresi, a JEREMIE program esetében például egyenesen feltétel az innováció. A MAG Zrt. magánszemélyek és egyéni vállalkozók számára tervez kiírni 'A régió innovációs potenciáljának fejlesztése startup cégek számára' címmel pályázatot mintegy 1,7 milliárd forintos kerettel (pályázat benyújtásának tervezett határideje: 2012. október 15-től).

Egy uniós felmérés szerint egy ország innovációs kapacitása alapvetően befolyásolja annak versenyképességét. Bár Magyarország ilyen tekintetben egyelőre Európa sereghajtói között van, a kockázati tőkepiac élénkülésével együtt várhatóan nőni fog az egy főre jutó szabadalmak száma és ezáltal a magyar gazdaság versenyképessége is javulhat.

Az innovációval kapcsolatos elvárások ágazatonként eltérőek, a kulcs a megkülönböztethetőség és az iparágban rejlő tőkenövekedési lehetőség. „Ahogy a világ is gyorsan változik, úgy az innovációs ciklusok is sokkal intenzívebbé váltak. A gyorsabb innovációs folyamatokra a kockázati tőkének is fel kell készülnie" – tette hozzá Szombati András, a Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. partnere.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.