2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

10 éve működik a budapesti Andrássy Egyetem — Barbara Stamm, a Bajor Tartományi Parlament elnöke Budapestre látogatott

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64317"><img class="image image-preview" src="/files/images/250px-Budapest_Festetics_Palota_Andrássy_Egyetem.jpg" border="0" width="203" height="149" /></a></span>10 évvel ezelőtt kezdte meg a budapesti Andrássy Egyetem a működését, mint első német nyelvű egyetem a német nyelvterületen kívül. A Bajor Tartományi Parlament elnöke Barbara Stamm ünnepi beszédet tartott 2012. szeptember 7-én, pénteken a 2012/2013-as tanév ünnepélyes megnyitóján.

250px budapest festetics palota andrássy egyetem10 évvel ezelőtt kezdte meg a budapesti Andrássy Egyetem a működését, mint első német nyelvű egyetem a német nyelvterületen kívül. A Bajor Tartományi Parlament elnöke Barbara Stamm ünnepi beszédet tartott 2012. szeptember 7-én, pénteken a 2012/2013-as tanév ünnepélyes megnyitóján.

250px budapest festetics palota andrássy egyetem10 évvel ezelőtt kezdte meg a budapesti Andrássy Egyetem a működését, mint első német nyelvű egyetem a német nyelvterületen kívül. A Bajor Tartományi Parlament elnöke Barbara Stamm ünnepi beszédet tartott 2012. szeptember 7-én, pénteken a 2012/2013-as tanév ünnepélyes megnyitóján.

Barbara Stamm arra hívja fel az Andrássy Egyetem diákjait és oktatói testületét, hogy ne hagyják magukat elbátortalanítani Európa nehéz helyzetétől és határozottan lépjenek fel az elfeledettnek hitt szélsőséges nacionalista jelenségek újraéledésével szemben. „Az egyesült Európával olyan kincs van a kezünkben, amelyet jól meg kell őriznünk. Szilárd meggyőződésem, hogy Európa több, mint csupán gazdasági közösség: értékközösség, békeprojekt, a szolidaritás és a nemzeti határokon átnyúló összetartás nagyszerű ideája. Ne adjuk fel könnyelműen ezt az ideát!" – mondja az elnök asszony. Beszédében emlékeztet az Andrássy Egyetem 2001-es alapítására, amikor az Európai Unió bővítés előtt állt és eufórikus hangulat uralkodott. Az egyetem esetében Magyarország, a Németországi Szövetségi Köztársaság, Ausztria, Svájc, valamint Baden-Württemberg és Bajorország közös projektjéről van szó. Közép- és Kelet-Európa 25 országából érkező olyan tehetséges, német nyelvű diákokat támogatnak, akik a gazdaságban, a közigazgatásban és a külügyi szolgálatban céloznak meg csúcspályát. Az egyetemnek egy sor külföldi partnere van. Bajorországban a passaui, regensburgi, Erlangen-Nürnberg-i és a bayreuthi egyetem. A 2012. szeptember 7-i évnyitó ünnepségen került sor a bambergi Otto Fridrich Egyetemmel való együttműködés megpecsételésére is.

Az Andrássy Egyetem évnyitója után Barbara Stamm megbeszélést folytat Dr. Kövér Lászlóval, a Magyar Országgyűlés elnökével, és Dr. Nagy Andorral, az Országgyűlés Német-Magyar Baráti Tagozatának elnökével. Olyan aktuális témákról lesz szó, amelyek fontosak a két ország együttműködése szempontjából, mint például az Európai Dunastratégia. A gazdasági kapcsolatok jók: Magyarország a 13. helyet foglalja el Bajoroszág kereskedelmi partnerei között; 2011-ben 7,8 millió euró volt a kereskedelmi volumen. Magyarországi tevékenységet folytató fontos bajor vállalat az AUDI, BMW, BayWa, a Robert Bosch GmbH, MAN Truck és Bus AG, Krones és Osram.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.