2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jószágok

3 perc olvasás

Olvasom Woody Allen „Tollatlan jószág” c. könyvét. Érdekes, vagy inkább bizarr? Viszont eszembe jut róla, milyen sok jelentése van a „jószág” szónak. Többnyire a háziállatokat nevezzük jószágnak, de Kecskemét környékén lábas jószágnak, utalva arra, hogy más jószág is van. Persze, hiszen a jószágigazgató nem a tyúkokat, libákat, malacokat, teheneket igazgatja, nem bizony. Például Egry-Tóth József, a Dukay grófok jogvégzett jószágigazgatója jómódú nemesember, földbirtokos, az Országos Kaszinó tagja, a család vagyonának kezelője.

A jószág vagyont, vagyontárgyat is jelent. A „gazda szeme hizlalja a jószágot” arra utal, hogy a vagyon csak akkor gyarapodik, ha tulajdonosa figyel rá, törődik vele, gondozza, rajta tartja a szemét. Hrúz Mária „egyetlen jószága” azt jelenti, hogy más vagyontárgya nincsen csak a háziállatai. Balassi Bálind bölcs gondolata szerint „méltóság, tisztesség, nagy jószág idővel mind elvesznek.” Vagyis rangját, vagyonát senki sem viszi magával a sírba.

A Kisalföldön, Győr-Moson-Sopron megyében a gabonatermést hívták jószágnak. Erdélyben a majorságot, vagyis a jobbágy kezelésében lévő földesúri birtokrészt a gazdasági épületekkel, istállókkal, terménytárolókkal, javítóműhelyekkel együtt.

Arany Jánosnál a „barom”, a jószág szinonimája, talán a rím miatt. „S a nép, az istenadta nép / Ha oly boldog-e rajt’ / Mint akarom, s mint a barom / Melyet igába hajt?” A „barom” valaha nagyságot, tömeget is jelentett. Ma is mondjuk, hogy „baromi nagy”. A tyúk, kacsa, lúd az „baromfi”, de mondják „aprójószágnak” is.

A közgazdasági szakirodalomban a „jószág” a termék, termékcsoport szinonimája. Idézet egy tankönyvből: „Helyettesítő javakról akkor beszélünk, amikor egy jószág árának változásának hatására a fogyasztók áttérnek egy másik jószágra (termékre), vagy fordítva. Hozzáteszem, ha például a marhahús ára jelentősen emelkedik, akkor a fogyasztók egy része sertéshúst, baromfihúst, esetleg halat vásárol helyette.

Woody Allen könyvének címét úgy értelemezem, hogy „szellemi kincsem”. A fülszövegén a többi között a következő áll: Woody Allen írásait olvasva csak kapkodjuk a fejünket: honnan tud ez az ember ennyi mindent? Még a történelemben, a filozófiában és a vallási kérdésekben jártas olvasók is kénytelenek lesznek elismerni, hogy van mit tanulniuk a szerzőtől.

könyv

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.