2024.június.17. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jótékonysági aukció indult a PAK általános iskolásainak festményeiből

3 perc olvasás

fototataibalazssemmelweisegyetem.jpg

Foto: Tatai Balázs SOTE

A jótékonysági aukció a Rost Andrea Művészeti Alapítvány és a Pető András Kar (PAK) közös kezdeményezése ahol csaknem harminc, a (PAK) Konduktív Gyakorló Általános Iskola tanulói által festett képet bocsájtottak online árverésre a Pintér Galéria weboldalán.

 

A gyerekek alkotásaira március 28-ig lehet licitálni. A befolyt összegből az iskola művészeti tehetséggondozási programját támogatják.

Az aukció megnyitójának két háziasszonya Dr. Zsebe Andrea mb. dékán, valamint Rost Andrea Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész, a Pető András Kar jószolgálati nagykövete volt, az eseményen Makray Katalin, a PAK sport-tehetséggondozási program fővédnöke és Dr. Szász Károly kancellár is részt vett.

 

Rost Andrea, mint a PAK Jószolgálati Nagykövete az intézet tehetséggondozási programjában aktívan részt kíván venni, s alapítványával a zene közvetlen élményének elsajátítása útján szeretne segítséget nyújtani a konduktív pedagógiai módszer eredményeihez. Célja, hogy olyan zeneszobát alakítsanak ki, ahol egyedi hangszerek, zenei készségeszközök állhatnak mind a konduktorok, mind a gyerekek rendelkezésére.

 

A kar mb. dékánja beszédében kiemelte, hogy a mintegy 5 évvel ezelőtt útjára indított tehetséggondozási program melynek három pillére a zene, a képzőművészet és a sport mára már kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet. Beszédében méltatta Rost Andrea jószolgálati nagykövet tevékenységét, a művész elhivatottságának köszönhetően ugyanis a gyerekeknek szóló tehetséggondozási program folyamatosan erősödik.

 

Rost Andrea elárulta, hogy rendkívüli módon inspirálja, amikor látja, a gyerekek fejlődését, hogy honnan hova juthatnak el a Pető-módszer segítségével. Az operaénekes számára a PAK jószolgálati nagykövetének lenni csodálatos feladat, s azt szeretné, hogy a gyerekkel való kapcsolata egy olyan világot nyisson meg számukra a zene világán keresztül, ami a személyiségüket gyógyítóan kiteljesítheti. Rost Andrea arról is szót ejtett, hogy mindig feltöltődik, ha együtt lehet a gyerekkel, és úgy véli, hogy a testi fejlődéshez a lelki fejlődésen keresztül vezet az út. A zene, az éneklés, minden zenei tevékenység óriási sikerélmény számukra. „Szeretném, ha a zeneszoba mielőbb megvalósulhasson, ahol speciális hangszereket is kipróbálhatnak a gyerekek, és a zenei élményben saját maguk is tevékenyen részt vehetnek.”      

 

„A konduktív pedagógia intenzitása és komplexitása miatt a konduktornak óriási lehetőség van a kezükben, a tehetség felfedezése és gondozása ugyanakkor hatalmas felelősség.” -hangsúlyozta köszöntőjében Feketéné dr. Szabó Éva mb. dékánhelyettes. Mint elmondta, a konduktív módszer sosem ígérte, hogy a cerebrális parézis összetett tünetegyütteséből minden tünet orvosolható, arra vállalkozott, hogy megtanít tanulni és küzdeni. Felhívta a figyelmet, hogy a galériában látható minden festmény, minden sporteredmény, minden teljesítmény mögött egy küzdő gyermek, és konduktorok összehangolt munkája, közreműködő művészek, illetve boldog családok állnak.

 

http://www.pinterantik.hu

http://semmelweis.hu/pak

https://hu-hu.facebook.com/andrearostofficial/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.