2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jubileumi pezsgővel nyitott a Budavári Borfesztivál…

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/64461"><img class="image image-_original" src="/files/images/B%20(1).jpg" border="0" width="440" height="121" /></a></span></p><p>2012. szeptember 12-én hivatalosan is megnyitotta kapuit a 21. Budavári Borfesztivál. Szerdán este, 18 órakor a színpadon Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter mondott köszöntőt és az 1-es sorszámú „Törley 130" felbontásával - és a Vivat Bacchus Énekegyüttes  közreműködésével - jelképesen nyitotta meg a rendezvényt. </p> <p> 

 b%20(1)

2012. szeptember 12-én hivatalosan is megnyitotta kapuit a 21. Budavári Borfesztivál. Szerdán este, 18 órakor a színpadon Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter mondott köszöntőt és az 1-es sorszámú „Törley 130" felbontásával – és a Vivat Bacchus Énekegyüttes  közreműködésével – jelképesen nyitotta meg a rendezvényt.

 

 b%20(1)

2012. szeptember 12-én hivatalosan is megnyitotta kapuit a 21. Budavári Borfesztivál. Szerdán este, 18 órakor a színpadon Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter mondott köszöntőt és az 1-es sorszámú „Törley 130" felbontásával – és a Vivat Bacchus Énekegyüttes  közreműködésével – jelképesen nyitotta meg a rendezvényt.

 

Stílusosan egy olyan pincészet italával nyílt meg az idei Borünnep, amely minden évben résztvevője volt Magyarország legrangosabb borszakmai rendezvényének, és amely az idén ünnepli – a hagyomány és minőség jegyében – fennállásának 130. évfordulóját. A jubileum megünneplésére a Törley pezsgőmesterei elkészítették a Törley 130 Rosé Brut Nature pezsgőt, amelyből mindösszesen 1300 palack készül.

 

Este 8 órakor a Csík Zenekar fergeteges koncertjével – Ferenczi György és a Rackajam közreműködésével – kezdetét vette az öt napon át tartó bor, gasztronómiai, és kulturális kavalkád. Mind az öt nap a kultúráról szól. Világzene, népzene és jazz minden mennyiségben.

 

Pénteken, remélhetően ismét jó időben az Etnofon Zenei Társulás a Mókus és a Fabula Rasa a Kerekes Band és végül Orosz Zoltán és muzsikus társai szórakoztatják a közönséget.

Különlegesség, hogy pénteken 13 órakor a Borfesztivál színpadán kerül megrendezésre Magyarország első Spanyol Sonkaszeletelő Versenye, ahol a vendéglátóipar kiválasztott versenyzői mutathatják meg, mennyire jártasak a spanyol sonka szeletelésében. A verseny nyitányaként Anselmo Pérez spanyol sonkaszeletelő mester, a 2011-es év spanyol bajnoka tart sonkaszeletelő bemutatót.

 

Először lép fel Magyarországon az European Jazz Orchestra.

A szombat már hagyományosan a Népzene és Néptánc Gála napja. Egy jazz-es felütéssel kezdődik a zenei program. 13 órakor a színpadon az European Jazz Orchestra 17 nemzetének 19 tagja szólaltat meg számos hangszert, most először Magyarországon.

A Szentháromság térről 13 órakor indul a Szüreti felvonulás. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó, néptánc és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai alkotják. A felvonulók a Borfesztivál színpadához érve átadják a főszerepet a néptáncosoknak. A hét néptáncegyüttes műsorát a jól ismert Kutyakölykök teszik feledhetetlenné, a napot Pál István Szalonna és bandája zárja.

 

Olimpikonokat avatnak pezsgőlovaggá a Borfesztiválon.

Szombaton ugyancsak a színpadon, 17 órakor kezdődik a Törley Pezsgőrendi lovagok látványos avatása. Sok éves hagyomány, hogy a Budavári Borfesztiválon minden évben közkedvelt megbecsült művészeket, sportolókat, a média, és a közélet személyiségeit avatjuk a nagyközönség előtt a Törley Pezsgőrend lovagjává.

Most szombaton Csernoviczki Éva és Szilágyi Áron, olimpikon, Tompos Kátya színművésznő, Győri Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke és Jónás István, a Magyar Rádió nonprofit Zrt. vezérigazgatója válik ennek a méltán népszerű rendnek a tagjává és öltheti majd magára palástot.

 

Igazi újdonság, hogy vasárnap, a zárónapon a Magyar Jazz Szövetséggel közösen kerül megrendezésre a IV. Magyar Jazz Napja. A színpadon a MoNaMo és Vendégei, a Budapest Bossanova Quintet, a Basszusgitár Ünnep keretében Jaco Pastoriusra emlékezve a magyar basszusgitár virtuózai adóznak Jaco emlékének. Az idei Budavári Borfesztivál záróműsorát a Ricardo Salsa Club, az ország legnagyobb és egyben legjobb, 12 fős salsa és latin jazz-zenekara adja.

 

A Borfesztiválon minőségi gasztronómia vár mindenkit kirobbanó formában. Kedves Olvasóink nyári horvátországi emlékei elevenednek meg a díszvendég, Horvátország jóvoltából. A fesztivál zenés szigetén a régiók jellemző alapanyagai, ételei kerülnek asztalra. Öt napon át a frissen szelt dalmát sonka és a délszláv konyha emblematikus fogásai csábítanak. Egy lépésre tőlük a hozzájuk illő könnyű, horvát borok úsztatják meg a halat s mi jó falat: pljeskavica Malvasiaval és még temérdek felfedezésre váró íz invitálja a kalandra éhes látogatót.

 

A fesztivált megelőző hétfőn, szeptember 10-én kezdődött a Boregyetem. Az első napon nagyszerű előadásokat tartottak a fiatal borászok. Eleinte kicsit megszeppenve álltak a pódiumon, de pár perc múlva oldódott hangulatban mesélték személyes élményeiket, tapasztalataikat. A XXI. század Bikavéréről és Egri Csillagáról Gál Tibor és Sebestyén Csaba beszélt, miközben három féle Egri Csillagot és három Bikavért hasonlíthattak össze a hallgatók. Gere Andrea és Hernyák Tomi arról vitáztak, hogy vajon melyiknek van nagyobb szerepe egy borász életében: magának a szőlőnek, vagy modern világunk egyik fontos szereplőjének, a Facebooknak. Természetesen magukkal hozták saját készítésű boraikat is. Árvay Angelika és Demeter Endre édes mostohánkról, a tokaji borról beszélgettek, ezen belül is az Élvezetről és Édesemről, vendégül látva a Kövérszőlőt és a Furmintot. 

 

A Hallatlan Boregyetem kertében 15 siket fiatalt látott vendégül a Budavári Borfesztivál. Nagy Ákosné, egyetemi docens előadását Halász Gáborné Éva, Pro Caritate-Díjas jeltolmács segítségével kísérték figyelemmel a résztvevők. A tervezett másfél óra helyett szünet nélkül majdnem három órán keresztül figyelték és élvezték az előadást, nagyon nagy érdeklődéssel szívták magukba a borkészítés és borkóstolás alapismereteit, miközben szebbnél szebb magyar borokat kóstoltak, majd sorra tették fel kérdéseiket. Mosolyogva, új élményekkel és tudással gazdagodva köszöntek el.

 

„Budavári Borfesztivál a barátokkal szeptember 12-16. között!"

 

Nyitva tartás: 
szept. 14. péntek: 12.00-23.00;
szept. 15-16. szombat-vasárnap: 10.00-23.00

Napijegy: 2700 Ft

www.aborfesztival.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.