2013. március 18. – március 28. között Kakastaréj újratöltvehúsvéti programsorozat minden korosztálynak a Néprajzi Múzeumban. Hagyományos húsvéti programkínálatukat idén a közönség igényeinek megfelelően jelentősen kibővítették, és a diákcsoportok foglalkozásai mellett kifejezetten felnőtteknek szóló workshopokat, nyitott kézműves műhelyeket is tartanak.

 

2013. március 18. – március 28. között Kakastaréj újratöltvehúsvéti programsorozat minden korosztálynak a Néprajzi Múzeumban. Hagyományos húsvéti programkínálatukat idén a közönség igényeinek megfelelően jelentősen kibővítették, és a diákcsoportok foglalkozásai mellett kifejezetten felnőtteknek szóló workshopokat, nyitott kézműves műhelyeket is tartanak.

 

A foglalkozások néprajzi ismeretanyagát a gyűjtemény archív fotóival bővítik, a tojásíró műhelyben pedig régi mintarajzok alapján lehet a hagyományos motívumokat – mint a közkedvelt kakastaréj – gyakorolni, vagy éppen újratervezni. A foglalkozásokat a múzeumi gyűjtemény különleges, régi tojásminta rajzaiból készült kiállítással teszik forrásértékűvé és teljessé.

 

Tojásminta rajz kiállítás

A múzeumi gyűjtemény archív rajzain a magyar nyelvterület fontosabb tájegységeinek húsvéti tojásmintái láthatók. A rajzok között szép számmal vannak Felső-Magyarországon, Erdélyben, Torontál megyében, valamint Pest megyében gyűjtött anyagok, amelyekkel rajztanárok és múzeumi szakemberek dokumentálták a 20. század elején a tojásdíszítés változatos díszítési megoldásait.

A kiállítás 2013. március 18. – április 2. között, múzeumi nyitva tartási időben, a bejárati előcsarnokban tekinthető meg.

 

Kakastaréj újratöltve, 18+

A Nagyheti készülődés jegyében tojásírásra invitálják a felnőtt látogatókat!

A rendhagyó délutáni múzeumi workshop keretében elsajátíthatják a hagyományos írókás tojásfestés csínját-bínját. Beszélgetnek a húsvéti ünnep eredetéről, egyházi és profán szokásairól. Szót ejtenek a tojás praktikus kifújásáról, a tojásra írt hagyományos minták jelentéséről, a többszínű írott vagy maratott tojás megfestéséről.

Természetesen mindezt a gyakorlatban is kipróbálják.

 

Részletes program:

16.00-16.30 Húsvéti hagyományok régen és ma

Beszélgetés a Magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításban, Koltay Erika közreműködésével

16.30-19.00 Tojásírás a gyakorlatban, Bodnár Kata közreműködésével

 

Időpontok: 2013. március 25-től 28-ig, hétfőtől csütörtökig naponta 16.00 – 19.00 óra között. Helyszín: földszint 11-es terem. Belépő: 1000 Ft Előzetes bejelentkezés szükséges. (A csoportokat minimum 6 fő jelentkezésével indítják.)

 

Húsvétváró foglalkozások óvodás és iskolás csoportok számára

2013. március 18-tól 28-ig, minden délelőtt 10.00-12.00, és 14.00-16.00 között

 

Milyen kapcsolat van a húsvét és a telihold között? Hogyan készülődtek régen az ünnepre? Miért kell meglocsolni a lányokat, és miért pont piros tojást kell adni a fiúknak? Jeles napok, ünnepi szokások címmel húsvéti múzeumi órákat tartunk a gyerekek számára.

Részletes információ:

http://neprajz.hu/muzeumpedagogia.php?menu2=102&program_id=69

 

Húsvéti kézműves műhelyek

2013. március 18-tól 28-ig, folyamatosan igényelhető.

 

Tojásírás hagyományosan forró viaszos írókával, főleg erdélyi és moldvai mintákkal, csíptethető húsvéti dekoráció a tavasz színeit idéző kartonokból, tavaszi virágok és nyuszik csuhéból, színes filc alapon lánc és pelenkaöltéssel díszített barkadísz varroda.

További, választható húsvéti műhely programok:

http://neprajz.hu/muzeumpedagogia.php?menu2=106&program_id=46

 

Információ, és előzetes bejelentkezés:

Bodnár Kata múzeumpedagógus, bodnar@neprajz.hu, 473-2439, 30-558-8022

 

Néprajzi Múzeum

1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.

 

http://www.neprajz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük