2024.április.15. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kalandpark

3 perc olvasás
kpark

kpark

A kisváros nagy többséggel megválasztott független polgármestere pályázatot hirdetett egy kalandpark megépítésére. Olyan területet képzelt el, amelynek ökológiai egysége megőrzi a jövő generációi számára nemcsak a szabadidős, de az oktatási tevékenység lehetőségét is. Ki is íratta legott a közbeszerzési pályázatot.

A legkedvezőbb ajánlatot az Ördögorom Kft. tette, 998 millió forintért vállalva a pályázatban szereplő feltételek teljesítését az európai szabványoknak megfelelő minőségben. Játszóház, libikóka, mászótorony, drótkötél csúszda, kalandösvény, íjászpálya és történelmi tanösvény. A pályázathoz csatolták a Kft. történetét bemutató videót és a 2019. évi mérlegbeszámolót. Ezekből kiderült, hogy a csapat tíztagú, kiválóan képzett szakember. Fejenként és havonta bruttó 1 millió forint a jövedelmük. Az elmúlt évi profitjuk 120 millió forint volt, amelyet ki is vettek osztalékként.

A kisváros első emberének nem tetszett az ajánlat. Benne volt már a korban, sok mindent tapasztalt már életében. A rendszerváltás előtti szemináriumokon hallotta, hogy a profitot a kizsákmányolt dolgozók termelik és a tőkések semmitől sem riadnak vissza annak érdekében, hogy minél nagyobb profithoz jussanak. És a jó ég tudja, milyen sötét célokra fordítják az osztalékként kivett pénzt. Ezért érvénytelennek nyilvánította a pályázatot és új fordulót íratott ki.

A legkedvezőbb ajánlatot az Angyalhaj Nonprofit Kft. tette, 997 millió forintért vállalva a pályázatban szereplő feltételek teljesítését az európai szabványoknak megfelelő minőségben. Játszóház, libikóka, mászótorony, drótkötél csúszda, kalandösvény, íjászpálya és történelmi tanösvény. A pályázathoz csatolták a Kft. történetét bemutató videót és a 2019. évi mérlegbeszámolót. Ezekből kiderült, hogy a csapat tíztagú, kiválóan képzett szakember. Fejenként és havonta bruttó 2 millió forint a jövedelmük. Nonprofit.

A polgármesternek így már tetszett a dolog. Nonprofit, ez már igen! Meg is nyerte az Angyalhaj a pályázatot. Némi gondot csak a havi 2 milliós jövedelem okozott a hivatal alkalmazottjainak, akiknek ennél jóval kevesebb volt a fizetése. De ne feledjük, ha a közterheket, járulékokat és a személyi jövedelemadót levonjuk az összegből, akkor sokkal kevesebb marad. És a munkaidő nemcsak napi nyolc óra munka, hanem olykor tíz-tizenkettő is. Túlórapénz nélkül. Aki még ezt is sokallja, gondoljon a nonprofit szervezetek társadalmi hasznosságára. És nem utolsó sorban társadalmi támogatottságára.

Attól meg nyugodtan eltekinthetünk, hogy az Angyalhajban ugyanazokkal a gépekkel, szerszámmal, anyaggal dolgoztak, mint az Ördögoromnál. Mert hogy az emberek is ugyanazok voltak.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.