2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kamuprofil vadászat a facebookon és az iWiWen

3 perc olvasás
<p><em><span class="inline inline-left"><a href="/node/42603"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/zimany_linda1.thumbnail.PNG" border="0" alt="Kamu Zimány Linda profil" title="Kamu Zimány Linda profil" width="92" height="100" /></a><span style="width: 90px" class="caption"><strong>Kamu Zimány Linda profil</strong></span></span>Sajátos módon ünnepli harmadik születésnapját az Antivírus blog (<a href="http://antivirus.blog.hu/">http://antivirus.blog.hu/</a>). Az oldal szerkesztője kamuprofil vadászatot hirdetett, a cél, hogy minél egyedibb módon buktassanak le hamis iWiW profilokat és facebook adatlapokat a versenyzők.</em></p><p>

kamu zimány linda profilKamu Zimány Linda profilSajátos módon ünnepli harmadik születésnapját az Antivírus blog (http://antivirus.blog.hu/). Az oldal szerkesztője kamuprofil vadászatot hirdetett, a cél, hogy minél egyedibb módon buktassanak le hamis iWiW profilokat és facebook adatlapokat a versenyzők.

kamu zimány linda profilKamu Zimány Linda profilSajátos módon ünnepli harmadik születésnapját az Antivírus blog (http://antivirus.blog.hu/). Az oldal szerkesztője kamuprofil vadászatot hirdetett, a cél, hogy minél egyedibb módon buktassanak le hamis iWiW profilokat és facebook adatlapokat a versenyzők.

Egyes felmérések szerint a közösségi oldalakon található adatlapoknak közel 40%-a hamis. Rengeteg ember szeretne sztárok bőrébe bújni, és így ismerkedni másokkal. A facebookon és az iWiWen együttesen körülbelül 20 Éder Krisztián adatlap van, ezek közül 19 biztosan nem az igazi SP-hez tartozik. Mégis, mindegyik rendelkezik néhány ismerőssel, és akad közöttük több, amelyik már 6-700 felhasználói jelölést kapott- többnyire fiatal lányoktól, akik rajonganak az énekesért. Úgy tűnik, Talmácsi Gáborosat is népszerű játszani, hiszen az iWiWen hárman is a motoros világbajnoknak adják ki magukat, de Steiner Kristófból, Benkő Dánielből, Zimány Lindából, valamint SP barátjából, "Fluor" Karácson Tamásból is több van.

A közösségi portálok felhasználói szabályzatába ütköző profilhamisítás ugyan jópofa játéknak tűnhet, de valójában visszaélés egy sztár hírnevével és a felhasználók bizalmával. "Komolyabb esetben a hamisító olyan pszichológiai játékba is belemehet, ami egy rajongóban hosszú távú sérüléseket okozhat, de akár megpróbálhat pénzt kérni tőle, mondjuk arra hivatkozva, hogy külföldön van, és kirabolták" – emeli ki Csizmazia István, az ESET magyarországi képviseletének biztonsági szakértője és az http://antivirus.blog.hu/ szerkesztője.

Mivel a blog – mely megalapítása óta folyamatosan tájékoztatja olvasóit az internetes veszélyekről – most ünnepli hároméves születésnapját, az ESET szakértői szerették volna különlegessé tenni ezt az évfordulót "Így született meg az ötlet, hogy hirdessünk kamuprofil vadászatot. A lényeg az, hogy a versenyzők legális eszközökkel igazolják egy-egy profilról, hogy az hamis. Az eredményhirdetésnél nem a lebuktatott adatlapok száma dönt, hanem az számít, hogy a hamis profil hány ismerőssel rendelkezett, és mennyire volt érdekes a bizonyítás" – mondja Csizmazia István.

A versenyt, mellyel a szakértők a közösségi oldalak biztonsági kérdéseire kívánják felhívni a figyelmet, az ESET magyarországi képviseletét ellátó Sicontact Kft. szponzorálja és a PS:PRovocative pr ügynökség koordinálja. A legérdekesebb nyomozást lebonyolító versenyzők értékes ajándékok – például Xbox 360 játékgép, Swarovski vásárlási utalvány és újság előfizetések – közül választhatnak. A verseny részletei a http://antivirus.blog.hu/2010/08/18/kamu_profil oldalon találhatóak, az eredményhirdetésre 2010. szeptember 17-én, az Antivírus blog születésnapján kerül sor.     

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.