Csupán néhány napos az a kiállítás – egészen pontosan 2010. augusztus 29.-ig tekinthető meg-, mely a Mesterségek Ünnepéhez kapcsolódik a Magyar Nemzeti Galéria „C" épületének III. emeletén.

 

Csupán néhány napos az a kiállítás – egészen pontosan 2010. augusztus 29.-ig tekinthető meg-, mely a Mesterségek Ünnepéhez kapcsolódik a Magyar Nemzeti Galéria „C" épületének III. emeletén.

A kiállításon most is a Népművészet Ifjú Mesterei és Mesterei mutatkoznak be a Kárpát-medence népi hagyományain alapuló kézműves tárgyaikkal. Az írókázott és karcolt tojások a húsvéti ünnepkört, az ütőfás és ejzolt mézesbábok a karácsonyi és lakodalmi szokásokat idézik fel. Az évkör jeles napjainak rítusait, az ünnepek és hétköznapok fényeit az öntött és mártott gyertyák elevenítik fel. A történeti táji stílusok, a motívumok és szimbólumok gazdagsága megannyi üzenetet rejt, amelynek aktualitása örökérvényű.

 

A három mesterség összekapcsolása nem véletlen, hiszen az anyagok elválaszthatatlanok egymástól: méhvisszal írókázzuk a hímestojásokat, felvert tojáshabbal díszítjük a mézeskalácsot, amelynek fontos alapanyaga a méz. A mézkészítés mellékterméke pedig a méhviasz, amelyből gyertya készül. A kiállításhoz szabadtéri bemutatók is kapcsolódnak, ahol a közönség megismerkedhet a készítés fortélyaival és megtapasztalhatja az alkotás örömét.

Kivételesen nem tudtam elmenni a megnyitóra, így kicsit elkavarodtam a hatalmas épületben, míg megtaláltam a tárlatot- most más helyszínen van, mint szokott- , mert hát persze, hogy nem a legegyszerűbb utat választottam a bejutáshoz. Mit nekem a múzeumon belüli útkeresés? – gondoltam, mikor nekiindultam. A lényeg, hogy példámat nem követve, inkább a palota udvaráról közelítsék meg a kiállítást, akkor csupán a harmadik emeletig kell feljutni.

De aki az egész múzeumi tárlatot megnézné az állandó, és időszakos kiállításokkal együtt, az nyugodtan bejárhatja utamat, érdekes és értékes óráknak néz elébe.

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük