2023.november.28. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Karácsonyi ének

3 perc olvasás

dickens

Szeretett osztályfőnököm és magyartanárom Vihar Béla szerint, ha egy könyv tartalmát megpróbáljuk elmondani, a lényegét veszítjük el. A kötelező olvasmányoknál sem a tartalmat kellett felmondanunk. A Pál utcai fiúk esetében például azt kérdezte a felelőtől, hogy működött a Gitt-egylet és miért lett belőle szállóige?

Most mégis kivételt teszek. Advent idején néha újraolvasom Dickens könyvét, a Karácsonyi éneket. Hátha más is kedvet kap hozzá az írás nyomán.

A történet főszereplője Scrooge, egy lelketlen, fösvény, uzsorakölcsönökből meggazdagodott figura, Mindenki utálja és ő is gyűlöli az embereket, ünnepeket, különösen a karácsonyt, talán maga sem tudja, miért. Durva szavakkal elkergeti. a karácsonyi énekeket kántáló koldus kisgyerekeket.

Üzletének egyetlen alkalmazottja van, Bob Crachit, akit éhbérért dolgoztat és gyötri ahol csak tudja. Ám egyik éjszaka megjelenik házában elhunyt cimborájának a szelleme Marley, aki életében ugyanolyan gonosz volt, mint ő. Elmondja, hogy bilincsbe vert lábbal, hátán nehéz láncokat cipelve kell járnia a világot büntetésül. És nagyon bánja már a gonoszságát. Mielőtt eltűnne közli, hogy hamarosan más kísértetek is jönnek majd utána.

A következő napon megjelenik Scrooge nappalijában az „elmúlt karácsonyok szelleme”. Felidézi az uzsorás szomorú gyermekkorát, elmúlt karácsonyait, és egyben megmutatja azokat az eseményeket, amelyek az uzsorás jellemének kialakulásához vezettek. (Az embernek önkéntelenül is a pszichológusok jutnak az eszébe.)

Másnap a „jelen karácsonyok szelleme” érkezik, aki megmutatja neki Crachit, nyomorúságos otthonát. Cratchit szegény ember, kevés a fizetése, nincs pénze mozgássérült kisfia, Tim kezeltetésére sem. Scrooge a látottak hatására sajnálni kezdi a kisfiút.

A harmadik napon a „jövő karácsonyainak szelleme” megmutatja Scrooge-nak, milyen lesz az élete, ha nem változtat viselkedésén. Ez a szellem maga a Halál. Félelmetes, nem beszél, megmutat Scroogenak egy letakart halottat, akiről senkinek nincs egy kedves szava és akinek a halálán mindenki örvendezik. Azt is megmutatja, hogy Crachit fia már haldoklik, mert nem került kórházba A legnagyobb sokk akkor éri, amikor észreveszi, hogy a senki által nem szeretett halott valójában ő maga.

A lelketlen, fösvény, uzsorás megváltozik az átélt élmények hatására. Bűnbánatot érez, kedves, jólelkű emberré válik. Tim sem hal meg, mert Scrooge kifizeti a gyógykezelését. A jövendőt mutató rémképek hatására a gonosz kilép magányából, megváltozik, bűneit megbánja, mindenki jótevőjévé válik. Az élet lényege, hogy az ember szeressen és őt is szeressék. Mert csak a szeretet képes csodákra.

*

Nem tudtam megszámolni, hányszor adták ki magyar nyelven Dickens könyvét az első 1846-os kiadás óta, talán 40-szer. A mű musical változatát 2012-ben mutatta be a budapesti Pinceszínház Jordán Tamás főszereplésével.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.