2023.november.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nagykarácsony, szeretetposta

2 perc olvasás
nagykaracsony posta
csak advent idején működő postahivatal nagykarácsonyon.

Számítógépes világunk kisebb-nagyobb szokásainkat megváltoztatta. Például az e-mail, eredeti jelentése szerint a postához hasonló elektronikus üzenetkézbesítési szolgáltatás. Jóformán megszüntette a karácsonyi üdvözlőlapok küldését szeretteinknek. Valaha már december első felében hozzáláttunk a lapok megvásárlásához, alapos válogatás után.

Lehetőleg karácsonyi motívumot ábrázoló bélyeget ragasztottunk rá, szinte minden évben kiadott ilyeneket a Magyar Posta. Legalább negyven helyre küldtem karácsonyi képes üdvözlőlapot. Pár kedves, személyre szóló sorral. A kapott üdvözlőlapokat a karácsonyfa alá tettük.

Amilyen nagyravágyó vagyok, még ennél is tovább léptem, amikor megtudtam, hogy létezik egy különleges postai szolgáltatás, szeretetpostának hívják. A képeslap nem egyenesen ment a címzetthez, hanem egy Fejér-megyei községen, Nagykarácsonyon keresztül. Országos ismertséget adott az 1400-lakosú településnek, hogy a karácsonyi ünnep előtt különleges ünnepi képeslapot lehetett küldeni a külön erre a célra ideiglenesen működő postahivatalon keresztül.

Világosan szólva a küldeményt elszállították Nagykarácsonyba, ahol többfajta, színes bélyegző lenyomattal és levélzáróval láttak el. Ezután mehetett a címzetthez. Az alkalmi bélyegzőket Nagy Zita grafikusművész tervezte.

ez a jo

Az adventi időben valamennyi magyarországi postahivatalnál igénybe lehetett venni a szolgáltatást, a sima levélnél kicsit drágább névértékű bélyegekkel. Gondolom, a többlet pénzt Nagykarácsony község kapta. Nem tudom, ma hányan élnek ezzel a lehetőséggel. Van egyáltalán ilyen?

Egyetlen év statisztikáját találtam meg, akkor 110.000 levelet láttak el és továbbítottak bélyegzővel, címkékkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.