2022.október.05. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Karácsonyi Vásár 2008 – Budapest Vörösmarty tér

9 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/20135"><img class="image thumbnail" src="/files/images/karbth.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> <p>A Főváros legnépszerűbb téli rendezvénysorozata tizedik alkalommal invitálja Pest legszebb terére a látogatókat, az ünnepi program szervezője a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht,  támogatója a Főváros és a Nemzeti Kulturális Alap.A rendezvényről <em>Ikvai-Szabó Imre</em> főpolgármester-helyettes,  <em>Fekete László, </em>a Kht<em>. </em> ügyvezető igazgatója, <em>Igyártó Gabriella </em>(Népművészeti Egyesületek Szövetsége, NESZ),  <em>Szappanos T. Andrea </em>(Adventi Kalendárium) és <em>Kárászy Szilvia</em> zongoraművész  tájékoztatta a médiát 2008 november 18-án a Gebaud emeleti tükörtermében.</p><p>

  karbth.thumbnail

A Főváros legnépszerűbb téli rendezvénysorozata tizedik alkalommal invitálja Pest legszebb terére a látogatókat, az ünnepi program szervezője a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht,  támogatója a Főváros és a Nemzeti Kulturális Alap.A rendezvényről Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes,  Fekete László, a Kht.  ügyvezető igazgatója, Igyártó Gabriella (Népművészeti Egyesületek Szövetsége, NESZ),  Szappanos T. Andrea (Adventi Kalendárium) és Kárászy Szilvia zongoraművész  tájékoztatta a médiát 2008 november 18-án a Gebaud emeleti tükörtermében.

  karbth.thumbnail

A Főváros legnépszerűbb téli rendezvénysorozata tizedik alkalommal invitálja Pest legszebb terére a látogatókat, az ünnepi program szervezője a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht,  támogatója a Főváros és a Nemzeti Kulturális Alap.A rendezvényről Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes,  Fekete László, a Kht.  ügyvezető igazgatója, Igyártó Gabriella (Népművészeti Egyesületek Szövetsége, NESZ),  Szappanos T. Andrea (Adventi Kalendárium) és Kárászy Szilvia zongoraművész  tájékoztatta a médiát 2008 november 18-án a Gebaud emeleti tükörtermében.

A főpolgármester-helyettes emlékeztetett Budapest idei, kiemelt évfordulójára; 135 éve mondták ki Pest, Buda és a Margit-sziget egyesülését Budapest néven, a megemlékezést a kulturális kínálat gazdagításával is elősegítik, ebbe a sorba tartozik a Budapesti karácsony is a maga 180 programjával, melyért „jót fognak állni", a gazdasági válságjelek ellenére is. Külön kiadvány is megjelenik az alkalomra,  a Budapest Guide Extra. Igyártó Gabriella az országos civil szervezet képviseletében elmondta, a NESZ 1999 óta vesz részt a rendezvény szervezésében, vezérelvük a hagyományos kézműves-ipar és a hagyományos termékek megőrzése ma is egy olyan alkalommal, amikor a kereskedők kiiktatásával, közvetlenül a kézművesek találkozhatnak a vásárlókkal. Idén 150 egyesületi tag és fiatal kézműves vesz részt a vásáron, termékeik minőségét 14 szakmai bizottság zsűrizte.

daylightofgerbeaud.thumbnail

Szappanos T. Andrea  hangsúlyozta, idén minden az évfordulók köré szerveződik, maga a vendéglátó épület, a Gerbeaud Ház is 150 éves lett.  Kugler Henrik és Gerbeaud Emil szervező munkája, szakmai hozzáértése nyomán virágzott fel a Hild József építette (eredetileg vámháznak szánt) épület.  Gerbeaud Emil Budapest világváros jellegének megteremtésén munkálkodott, sikerrel. Az épületet a jelenlegi tulajdonos, Ervin Müller újíttatta fel tíz évvel ezelőtt, tőle származik az ablakokban megjelenő Adventi kalendárium ötlete,  a 3. emeleti ablakban, a műsorban szereplő művészek hagyományosan maguk ajánlják következő évi szereplő utódaikat a grémiumnak.  Idén a programnak nem lesz vége karácsonnyal, január 3-ig meghosszabbítják, akkor lesz az ablakzáró búcsúkoncert.

adventcalendar.thumbnail(A születésnapos) Kárászy Szilvia 10 éve működik közre a rendezvényen, s gazdája idén is a hang- és fényjátékoknak.  Meglepetés-programról számolhatott be;  Zólyomi Zsolt illat-tervező, „Magyarország orra", az akadémiai hangversenyt illatosítani fogja. A harangjátékokról szólva elmondta, az öntött bronzharangokat digitális zongorával fogja megszólaltatni ütőszerkezet segítségével, kamarazenekar kíséretével.

christmastree.thumbnailA turistaforgalom az év végén hajlamos lenne a lanyhulásra, de a több mint egy hónapig tartó adventi-karácsonyi programsorozat felpezsdíti. Ez az eseménysor nem csupán a helyiek ünnepi előkészületeit, de a külföldi turisták élmény-igényét is szolgálja, a budapesti ünnepi készülődést szinte kivétel nélkül minden külföldi meglátogatja itt- tartózkodása alatt. A téli szezonban első helyen áll a karácsonyi bevásárlás és az eredeti ünnepi hangulat megélése, a Budapesti Karácsonyi Vásár kiválóan ötvözi ezeket,  látogatóinak száma évről évre folyamatosan gyarapodik,  olyannyira, hogy tavaly már túllépte a 600 ezret is.  A rendezvény révén Budapest igen népszerű téli úti-céllá nőtte ki magát,  hagyományőrző belvárosi karácsonyi vására immár Európa-szerte ismert és elismert attrakcióvá vált; a Budapesti Karácsonyt ma már  a kontinens legrangosabb karácsonyi eseményei között tartják számon.

paperornaments.thumbnail

2006-ban a világhírű Travel&Leisure magazin az eseményt beválogatta a 10 legjobb európai karácsonyi rendezvénysorozat közé, az Expedia nemzetközi turisztikai portál szerint pedig a legeredetibb karácsonyi vásárnak titulálta.  A legnépszerűbb útikönyvek szinte kivétel nélkül kihagyhatatlan látnivalóként ajánlják a Budapesti Karácsonyt.

Mi több,  az esemény már túlnőtte Európa határait is, hiszen a közelmúltban Kanada legnagyobb népművészeti fesztiváljának díszvendégeként mutatkozott be. A fesztivál művészeti igazgatója személyesen hívta meg a Vörösmarty téri kézműves áruk színvonaláért felelős Népművészeti Egyesületek Szövetségét a kanadai eseményre, miután 2006-ban végiglátogatta Európa legnagyobb karácsonyi vásárait, s szakmai szempontból a budapesti mutatkozott a legszínvonalasabbnak.

winebarrels.thumbnailMiben rejlik a budapesti karácsony sikere? Értelemszerű erre a válasz;  a Budapesti Karácsonyi Vásár legnagyobb vonzereje, hogy itt kifejezetten magyar karácsonyi szokások, az ünnepi időszakhoz kötődő hagyományos ételek és italok, a népi mesterségek és  hagyományőrző zenekarok jelennek meg. Érdekesek vagyunk, magunknak és a külföldnek! Ünnepi hangulatot keltenek a barátságos fapavilonok, s bennük az egyedülálló, zsűrizett árúk.

Több mint 100 kézműves elárusítóhely kínálja  a Népművészeti Egyesületek Szövetsége  által hagyományosnak ítélt termékeket, különleges ajándéktárgyakat, népi- és iparművészeti díszeket.

foodtoeat.thumbnail
A hagyományos konyha ínyencei számára igazi paradicsom ez a belvárosi helyszín, ahol a töki vályogkemencében kenyérlángos sül,  száll a kürtőskalácsnak és a kemencében sült hagyományos népi ételeknek az illata, barátságos pecsenyesütők pultjai vezetik „orruknál fogva" a látogatókat.  A fűszeres forralt bor és évente megújuló ajándék bögréje kedves emléket jelenthet minden, a Vörösmarty térre látogató érdeklődőnek. 

A sétáló vendégeket a magyar népzene, néptánc, klasszikus zene, kifejezetten a gyermeknek szánt műsorok,  valamint koncertek színes kavalkádja szórakoztatja folyamatosan a téren.

glasswines.thumbnailMindezek összessége olyan népművészeti vásár, ahol kellemes körülmények között hosszabb időt is eltölthetünk emlékezetes családi, baráti programként, egy igazi ünnepi fesztivál részesévé válva.

Az idei program

mulledwine.thumbnailHagyományos módon jelenik meg a téren idén is a hatalmas karácsonyfa, a mesélő Betlehemi jelenet, az óriási adventi koszorú, a Gerbeaud ház ablakaiban látható Adventi Kalendárium.  December 1-24. között minden nap, gyönyörű harangjátékkal és ünnepi fúvósokkal kísért ablaknyitás veszi kezdetét 17 órakor.   A 24 ablak mindegyikében egy-egy gyönyörű kortárs festmény másolata tűnik majd fel,  zenei és fényjáték kíséretében.  (Az eredeti képeket külön kiállításon fogják bemutatni, ahol jótékonysági vásáron megvásárolhatók lesznek, információ: http://www.adventart.hu/ )

Gyermekeknek

A mesélő Betlehemi életképet a gyermekek december 13.-tól  tekinthetik meg, hétvégenként délelőtt pedig csak nekik szól a színpadi bábelőadás.  Idén is megismerhetik régi korok hagyományos ajándékait, elkészítési módjukat, és különböző népi mesterségekkel is találkozhatnak hétvégenként  10-18 óra között,  hétköznap pedig 15-18 óra között a Vörösmarty téren felállított fűtött kézműves gyermekjátszóban.

Idén is eljön a gyerekekhez a Mikulás, aki a Gerbeaud ház sarkában várja szeretettel várja úgy a legkisebbek mint a legnagyobbak kívánságait.  A Mikulás december 6-7-én  (szombaton és vasárnap) 10-13 óra és 15-18 óra között várja itt látogatóit.

Kapcsolódó komolyzene

A Budapesti Karácsonyi Rendezvénysorozat hagyományos fénypontja Kárászy Szilvia zongoraművésznő és művészvendégeinek ünnepi hangversenye, amely  december 21-én 18 órai kezdettel  hangzik el

a Magyar Tudományos Akadémia Roosevelt téri dísztermében (minden jegy elkelt!). 

A koncerten közreműködik  a Solti Kamarazenekar,  Tolcsvay László, valamint

a Kisharang együttes, Lajhó Gyula vezetésével.  A hangverseny végén ünnepélyesen adják át a Kárászy Szilvia által 2001-ben alapított „Aranyharang" díjat, melyet kiemelkedő emberi és szakmai teljesítményük alapján vakok és gyengén-látók kaphatnak.  A díj hozzájárulhat a hasonló problémákkal küzdők teljes értékű életben való hitéhez,  ill. annak megerősítéséhez, hogy teljes értékű emberként élhetnek a társadalomban, s teljesítményükkel kivívhatják a többi ember figyelmét és tiszteletét.

Minden egyes díjazott története a látóknak is üzen:   kitartással, az élet és embertársaink szeretetével nemcsak a nehézségeket küzdhetjük le, de különlegeset, maradandót is alkothatunk.

Az idei díjazott a székesfehérvári Lions „VAGYOK" találkozón feltűnt, kiemelkedő színészi képességekkel rendelkező Ézsiás László.

Évfordulós különlegességek

A 10 éves évforduló alkalmából, december 7-én az elmúlt évek karácsonyi vásárainak legsikeresebb együttesei lépnek fel. Nem csupán a rendezvény, de az annak otthont adó város is most ünnepli születésnapját, hiszen idén 135 éves Budapest! 

Decembertől látható majd a  Budapest Anno, a Főváros múltidéző kiállítása, amelyet szintén a Vörösmarty téren, a szobornál felállított pavilonban lehet megtekinteni.  A kiállítás részeként régi idők karácsonyi ajándéktárgyait idéző, díjazott diákmunkákat mutatnak be,  melyeket a tanulók a művészeti szakközépiskolák számára kiírt diákpályázatra készítettek.  Pest-Buda-Óbuda egyesítésének évfordulója alkalmából Budapest egy emlékalbummal is készül, olyan neves fotóművészek munkáival, mint Korniss Péter, Schäffer Zsuzsa vagy Fejér Gábor.  A  háromezer példányban, magyarul és angolul megjelenő,  135 év-135 kép  c. fotóalbum  november végétől a budapesti Tourinform irodákban is elérhető.

A Budapesti Karácsony megnyitó ünnepségének kezdete:  november 21.,  péntek 17 óra.

Budapest Főváros Önkormányzata mindenkinek Békés Boldog Karácsonyi Ünnepeket kíván!

www.budapestinfo.hu

Harmat Lajos

(A karácsonyi vásárt bemutató képek a 2007-as azaz a tavalyi vásáron készültek.)

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.