2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kávétörténet I.

2 perc olvasás
kave

kave

Friss hír: A világ legnagyobb kávétermelő és exportáló országai, Brazília, Vietnam, Kolumbia, Indonézia, Etiópia, nagy bajban vannak, mert a koronavírus járvány miatt a kávéfogyasztás drasztikusan visszaesett. Ez indított arra, hogy néhány érdekességet szedjek össze a kávéról.

A kávé csodálatos ital. Szakemberek szerint aromáját több mint ezer összetevő határozza meg. Mindössze kétféle kávébab ismeretes, az arabica és a robusta. Ez utóbbi koffeintartalma valamivel magasabb.

Magyarországon már a XVI. században ismerték a kávét, ajándékba kaptuk a török megszállóktól. Az utcán árulták Pesten és Budán, de vándorkávésok is járták az országot, akik nyakukba akasztott tálcán árulták a portékájukat. Egy évszázaddal előzve meg ezzel Párizst és Londont.

Mifelénk eleinte fekete víznek hívták a kávét. Állítólag 1680 körül a váradi pasa el akarta fogatni Thököly Imrét, ebédre invitálta őt. A fejedelem étkezés után sietősen távozni kívánt, de egy janicsár feltartotta. Ne siess uram, hátra vagyon még a fekete leves! A kávé után Thökölyt láncra verve vitték az isztambuli Héttorony börtönbe. Ettől kezdve fekete levesnek hívták minálunk a kávét. A magyar nyelv etimológiai szótárának első, 1862-es kiadásában jelenik meg hivatalosan a szó. E szerint a kávé a török kahveh szóból került át a nyelvünkbe.

De a kávét már sokkal régebben, a XI. században ismerték, nem itták, hanem ették. Az etiópiaiak, ha hosszú útra keltek, szárított kávészemeket rágtak, nem álmosodtak el, jobban bírták az utat.

Az első pesti kávéházat 1727-ben Starkh János nyitotta a Posta (mai nevén a Régi posta) utcában. A kávébabot szállító hajók a közeli Duna parton kötöttek ki. A XIX. században műt rengeteg kávéház működött hazánkban.

Az internet megjelenése után megnyíltak a Internet Kávézók, ahol előbb számítógépeken, majd wifivel lehetett netezni. Az utolsó tíz évben megjelentek a kávékeveréket árusító boltok, ahol a kuriózumnak számító kávékülönlegességeket vásárolhatunk, megválasztva a kávé pörkölését, őrleményének finomságát, ízesítését, olykor csillagászati árakon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.