2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kávétörténet II.

3 perc olvasás
kave 2.

kave 2.

A feketekávé fogyasztás eredetére többféle magyarázat van. Alapos okunk van feltelezni, hogy a kávécserje egy Abesszín városból, Kaffából származik. Ezzel szemben mások úgy vélik, hogy az ázsiai Jemen állam Aden városából való és a kávéivás szokását az adeni mufti, Gemaleddin honosította meg a XV. században. Az aszkéta életet élő dervisek kávéval élénkítették magukat az imával töltött éjszakákon. Tehát nem az „Afrika szarvában” élő keresztények, hanem az Ázsiában lakó muzulmánok hozták létre az első kávéültetvényeket.

Más vélemény szerint a kávészemeket Törökországban kezdték először pörkölni, majd pörkölés után finomra őrölve egy speciális edényben megfőzni. A XVI. század közepén Özdemir Pasa, az Oszmán Birodalom kormányzója szállította az első kávébabszemeket I. Szulejmán szultánnak. Később szír kereskedők kávézókat nyitottak Isztambulban. Majd egyszer csak betiltották a kávéházakat, mert úgy vélték, hogy a Koránban ilyesmi nem szerepel. A hívők azonban továbbra is itták a kávét otthonukban.

Kaffa, Aden, Konstantinápoly mindegy, a XVII. századtól már Európában is örömmel fogyasztották a kávét. Az angol törvénykönyvek 1660-ban említik először a kávét, a kávéárusokra gallononként négy penny adót róttak ki. Másfél évtized múlva a tragikus sorsú I. Károly betiltotta a kávéházakat, amelyeket felforgató eszmék terjesztésével vádolt, de a tilalmat néhány napon belül visszavonta.

Itáliában is megjelent a kávé, az első kávéház Velencében, majd a „forró, sötét italt” felszolgáló kávézók gyorsan szaporodtak más városokban is. A fanatikus hívők VIII. Kelemen pápát próbálták rávenni arra, hogy tiltsa be az ördögtől való italt. Állítólag erre azt mondta a pápa, hogy épp ellenkezőleg, a kávét meg kellene keresztelni, mert igazi keresztény ital.

Németországban először Berlin, Frankfurt am Main és Lipcse adott otthont a kávéházaknak. Johann Sebastian Bach valószínűleg szerette a kávét, mert megkomponálta a Kávékantátát, amelynek kezdő sora: Óh, mennyire ízlik a kávé, az édes, kedvesebb ezer csóknál. A You Tube-on meghallgatható.

Franciaországban örmény kereskedők nyitottak először kis kávézókat, majd franciák nagyobb, pazarul berendezett kávéházakat építettek, ahol a kávén kívül teát, csokoládét, üdítő italt és süteményeket kínáltak. Ma a párizsi Café de la Paix-ben beülni egy kávéra legalább olyan trendi, mint felmászni az Eiffel-toronyba.

Akinek az orvos nem ajánlja a kávé fogyasztást, mert ártalmas az egészségére, az ihat koffeinmentes kávét.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.