2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Pedofilatélia

3 perc olvasás

belyeg gy

Ne keressük szótárban, Google-on, „pedofilatélia” szócikk nincs. Azokat a bélyegsorozatokat neveztem el így, amelyek gyermekeket ábrázolnak. Szerte a világon milliószámra jelennek meg ilyenek. De mielőtt tovább folytatnám, essék néhány szó a bélyeggyűjtés mai helyzetéről.

A múlt század negyvenes éveiben csak Budapesten 140 bélyegkereskedés működött. A gyűjtők bíztak a bélyeg értékállóságában, de sokan vásároltak befektetési célokból is. A Magyar Filatélia külkereskedelmi vállalatként működött, behozta a külföldi kibocsátások zömét, illetve értékesítette a magyar bélyegeket a nemzetközi piacon. A gyűjtők száma folyamatosan gyarapodott, a Magyar Bélyeggyűjtők Szövetsége fogta össze őket, amelynek taglétszáma a hetvenes évek végére 350 ezer volt. Aztán gyorsan visszaesett a gyűjtők száma, mára pedig csak néhány ezer bélyeggyűjtő maradt az országban.

tevnyomat 22

1950-ben a Magyar Posta a nemzetközi gyermeknap alkalmából kibocsátott egy gyermekekkel illusztrált, 6 darabból álló bélyegsorozatot összesen 3 forint 20 fillér névértékben. A sorozat 60 filléres példányán úttörő sapkás fiú látható, a bélyeg felirata: „Utánpótlásunk a jövő harcaihoz”.

Török Hilda akkoriban a Rákosi-titkárságon dolgozott. Elmondása szerint az MDP-főtitkár meglátta a bélyeget és felháborodott. Ki volt az, aki kitalálta és jóváhagyta ezt a szöveget? A gyermek nem utánpótlás, hanem legfőbb értékünk. Szóljanak Bebritsnek, hogy azonnal vonja ki a forgalomból ezt a bélyeget. (Bebrits Lajos, Közlekedés- és Postaügyi miniszter.)

Így történt. Az új szöveg “Szabad országban boldog ifjúság” lett. De addigra már néhány száz bélyeg eredeti formájában került forgalomba, eladták, borítékra ragasztották. Ezekből a példányokból csak néhány darab maradt mára, ne felejdjük, hetven évvel ezelőtt történt. A megmaradt példányok “postai árusításból visszamaradt bélyeg” megjelöléssel került a hivatalos bélyegkatalógusba. Az ilyen bélyegek nagyon értékesek. A 2011. évi katalógusban az ára 600.000 forint.

vii. edward belyeg

Soknak tűnik, de ez a pénz a világ legértékesebb bélyegei között még aprópénznek sem számít. Például VII. Edward angol király képével készített 2-pennys bélyeget 1910. május 6-án bocsátotta ki az angol posta, egy nappal később meghalt az uralkodó. A bélyeget azonnal bevonták. A Sotheby’s washingtoni árverésén 120.000 dollárért, 35 millió forintért kelt el.

EZ IS ÉRDEKELHETI

1 thought on “Pedofilatélia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.