2022.szeptember.24. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Riportalany voltam

2 perc olvasás
patika

patika

Ezekben a járványos időkben sokat vagyok otthon, legjobb alkalom a felesleges dolgok kiselejtezéséhez. Egyik feljegyzésemet érdekesnek találtam, talán még ma is aktuális itt-ott. Mielőtt kidobnám, idézek belőle. Eseményekben gazdag életem során háromszor kérdeztek profi riporterek. Az egyiknél a gyógyszerekről faggatott Szente László, a Kossuth rádió riportere 1988. február 16-án a Patika-mérleg c. műsorában.

– Azzal kezdeném, hogy a gyógyszer is árú. Gyárban készítik, üzletben árulják, megvesszük, kifizetjük, hazavisszük. Mint más terméket. Jól látom?

– Igen, valóban árú. De speciális árú, útját a gyógyszergyártól a patikáig szigorú jogszabályi előírások rögzítik. Többnyire csak orvosi engedéllyel, vényre vehetjük meg. Az ára is különleges.

– Ezt hogy érti?

– Ugyanannak a gyógyszernek többféle ára van. Az orvos által felírt gyógyszer 15 százalékát fizeti a páciens, 85 százaléka az úgynevezett SZTK-térítés, valójában az állami költségvetés állja. A recept nélküli gyógyszerekre ez nem érvényes, a teljes árat kell kifizetni. A közgyógyellátásra jogosultak ingyen kapják a gyógyszerüket. A kórházak a nagykereskedelmi árat fizetik, amely háromnegyede a fogyasztói árnak.

– Hát ez valóban különleges. Más országban is hasonlóan működik a gyógyszer forgalmazás?

– Angliában például a beteg annyit fizet a gyógyszeréért, amennyibe az ténylegesen kerül. Majd értesíti a biztosítóját és egy részét, sokszor jelentős részét visszautalják a bankszámlájára.

– Lehetséges ilyesmi Magyarországon is?

– Efelé kellene tartani. Még azt is el tudom képzelni, hogy annyi százalékát kapja vissza a beteg a gyógyszer kiadásainak, akár az egészségéhez kapcsolódó más kiadásainak, amilyen mértékben vállalja egészségbiztosítása megfizetését. Nem szeretnék elrugaszkodni a valóságtól, de még az sem lehetetlen, hogy egy differenciált nyugdíj és egészségbiztosító rendszerhez tartozzon egy differenciált járulék fizetési rendszer is.

– Most nagyon messzire mentünk.

– Igen, és hogy még messzebbre menjünk, a gyógyszerek hatósági ára sem tartható az idők végezetéig. Fokozatosan szabadáras termékké kellene válnia.

– Köszönöm, hogy rendelkezésünkre állt.

– Szívesen.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.