2023.november.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kényelmesebb utazás Vác-Budapest között Volvo autóbuszokkal

4 perc olvasás
<p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/22725"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/_mg_4985.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>17 darab, klímaberendezéssel és utastájékoztatóval ellátott csuklós Volvo buszt állítottak üzembe a Váci vonalon 2009. február 2-án.  Erről adott tájékoztatást a Volánbusz Zrt.  Vác város Polgármesteri Hivatalában <em>Fajcsák Lajos,</em> a Volánbusz Zrt. forgalmi és kereskedelmi igazgatója, valamint  <em>dr.Bóth János,</em> a város polgármestere, országgyűlési képviselő. Az eseményen megjelent a szomszédos Göd, Sződliget és Dunakeszi képviselője is. </p><p>

 mg 4985.thumbnail17 darab, klímaberendezéssel és utastájékoztatóval ellátott csuklós Volvo buszt állítottak üzembe a Váci vonalon 2009. február 2-án.  Erről adott tájékoztatást a Volánbusz Zrt.  Vác város Polgármesteri Hivatalában Fajcsák Lajos, a Volánbusz Zrt. forgalmi és kereskedelmi igazgatója, valamint  dr.Bóth János, a város polgármestere, országgyűlési képviselő. Az eseményen megjelent a szomszédos Göd, Sződliget és Dunakeszi képviselője is.

 mg 4985.thumbnail17 darab, klímaberendezéssel és utastájékoztatóval ellátott csuklós Volvo buszt állítottak üzembe a Váci vonalon 2009. február 2-án.  Erről adott tájékoztatást a Volánbusz Zrt.  Vác város Polgármesteri Hivatalában Fajcsák Lajos, a Volánbusz Zrt. forgalmi és kereskedelmi igazgatója, valamint  dr.Bóth János, a város polgármestere, országgyűlési képviselő. Az eseményen megjelent a szomszédos Göd, Sződliget és Dunakeszi képviselője is.

A Volánbusz Zrt. a közép-magyarországi régió jelentős autóbuszos szolgáltatója, amely a BKV és a MÁV mellett jelentős feladatokat lát el a főváros-környéki közszolgálati utazási igények kiszolgálásában.

Az agglomeráció északi részét szolgálja ki a  Budapest-Dunakeszi-Göd-Sződliget-Vác,  valamint a Budapest-Dunakeszi-Fót-Budapest  elővárosi autóbusz vonalcsoport.  Ezeken a vonalakon a menetrendszerű buszok évente  1,5 millió km-t tesznek meg.  A területet kiszolgáló vonalak jellemzője, hogy a fővárost közelítő irányokon kívül, a Budapest-körüli ipari területek és Vác felé is jelentős számban szállítanak utasokat, utóbbi a kistérség oktatási és foglalkoztatási központjának számít.

mg 5003.thumbnailVác polgármestere elmondta, a városban 18 ezer munkahely található, maga a város 12 ezer aktív korú lakossal bír, egy részük Budapestre jár dolgozni, így a fennmaradó helyeken a környékről bejárók végeznek munkát. Vác oktatási központként 9 középiskolával és egy főiskolával bír, a diákok fele bejáró.  A helyi kórház 150-170 ezer főnyi népesség ellátásáért felel. Mindez jól jellemzi a helyi és a helyközi közlekedés fontosságát.

A MÁV  szerelvényeivel 25 perc alatt érhető el Budapest.  Az alternatív közlekedést biztosítja a Volán, amely Vác, Sződliget, Dunakeszi, Fót vonatkozásában évente 2 millió utast szállít.

A nagy utasforgalom kiszolgálására a Volánbusz már korábban is nagy befogadóképességű csuklós autóbuszokat közlekedtetett, de most vált lehetővé a kiszolgált buszok lecserélése új, alacsonypadlós, légkondicionált járművekre, emellett a kiszolgáló infrastruktúra, a csatlakozási pontok korszerűsítésére is.

Az alacsonypadlós járművekre a babakocsival utazók, ill. a mozgáskorlátozottak, kerekes székkel közlekedők is könnyebben feljutnak egy könnyedén (bár kézileg) leereszthető rámpán.

Az utazók tájékoztatását szöveges és hangos tájékoztató rendszer szolgálja.

A tájékoztatást adó vezetők reménye szerint a 120 személy szállítására képes, komfortos „társasgépkocsi" valódi alternatívát jelenthet az egyéni közlekedéssel szemben.

A Volánbusz  2006-2007-es Volvo beszerzései során 32 drb  7700A típusú jármű került hazánkba, a jelenlegi vásárlás ezt az állományt gyarapította újabb 17 darabbal, melyek a Budapest-Vác vonalon közlekednek.

Az új beszerzéssel az állomány átlagéletkora kedvezően,  9,4 évre változik. 

A  360 lóerős motorral szerelt autóbuszok a lengyelországi Wroclawban készülnek, a járművekbe épített motor az AdBlue adalék segítségével képes megfelelni az Euro-4 normában megszabott károsanyag-kibocsátási előírásoknak. Minden futóművük tárcsafékkel van ellátva, blokkolásgátlóval és kipörgésgátlóval, valamint intelligens szabályozású elektronikusan vezérelt fékrendszerrel (EBS) és intelligens szintmagasság-szabályozással (ECAS) van ellátva.  A tartós lassítóféket (retarder) a hatfokozatú automatikus működésű ZF nyomatékváltó tartalmazza. 

A gépkocsivezető kényelmét állítható, szabályozható csillapítású légrugós vezetőülés, visszagurulást gátló fék, megállófék, állítható kormányoszlop szolgálja.  A műszerfal intelligens kijelző révén biztosít információt a jármű pillanatnyi üzemmódjáról és a lehetséges hibákról.

Az új járművek beszerzését a Volánbusz tulajdonosa, az állam, az állami költségvetés finanszírozta.

A karbantartás a cég fóti telephelyén történik, a járművek takarítását, kéthetenkénti mosását alvállalkozók végzik.

A váci Főtérről induló járatok Budapesten az Újpest Városkapu állomásra futnak be, ennek esztétikus rendezése még hátravan…

1.1. 2.2. 3.3.
4.4. 5.5. 8.6.
9.7. 10.8. 11.9.
10.10. 11.11. 12.12.
13.13. 14.14. 15.15.
16.16. 17.17. 18.18.

http://www.volanbusz.hu/

Szöveg:Harmat Lajos

Kép:Hecks Ferenc/Globalpress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.