A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az Európa Pont közös videó és fotó pályázatot hirdetett „Magyarness" témában. A pályázat írói arra voltak kíváncsiak, hogyan látják Magyarországot és a magyarokat az itt élő európaiak. A beérkezett érdekes meglátású képeket és kisfilmeket egy kiállítás megnyitóval egybekötött gálán díjazzák az Európa Pontban 2011. május 26-án. A hangulatról a Realistic Crew gondoskodik. A közönség 2011. május 24-én éjfélig szavazhat a kedvenceire az Európa Pont blogján, a  www.europapont.blog.hu oldalon.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az Európa Pont közös videó és fotó pályázatot hirdetett „Magyarness" témában. A pályázat írói arra voltak kíváncsiak, hogyan látják Magyarországot és a magyarokat az itt élő európaiak. A beérkezett érdekes meglátású képeket és kisfilmeket egy kiállítás megnyitóval egybekötött gálán díjazzák az Európa Pontban 2011. május 26-án. A hangulatról a Realistic Crew gondoskodik. A közönség 2011. május 24-én éjfélig szavazhat a kedvenceire az Európa Pont blogján, a  www.europapont.blog.hu oldalon.

 

Van, akit egy Balatonnál tett látogatás, van, akit egy graffiti ihletett meg, és van, akire első elsajátított magyar szava volt hatással műve elkészítésében. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az Európa Pont által közösen kihirdetett pályázat lényege az volt, hogy a nálunk élő vagy tanuló külföldiek és magyar barátaik mutassák meg, mit tartanak az új évezredben tipikusan magyarnak, szerintük miben áll az igazi „Magyarness". A négy meghirdetett kategória inspirációként szolgált: a mindenhol jelenlevő víz, a sajátos magyar humor, a magyar (vendég)szeretet, vagy a magyar-európai, európai-magyar hétköznapok adtak támpontot a témaválasztáshoz.

 

A pályázatra több tucat pályamű érkezett a négy kategóriában. A szakmai zsűri mellett a közönség is kifejezheti véleményét május 24-én éjfélig: az Európa Pont blogján szavazhat kedvenc művére. A közönségdíjas pályázó jutalma egy Volt Fesztivál hetijegy lesz, amely a május 26-i kiállítás megnyitóval egybekötött rendezvényen talál gazdára. Itt derül majd ki az is, melyik pályaművet ítélte a zsűri a legkiválóbbnak. A verseny első helyezettjének díja egy, a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválra szóló akkreditáció, és az oda szóló oda-vissza utazás.

 

A zsűri elnöke Dobos Tamás fotóművész, további tagjai pedig Pálfi György, a Hukkle és a Taxidermia rendezője, Petrányi Viktória, Mundruczó Kornél filmjeinek producere, Fülöp József, animációs filmrendező, Stenczer Sára, független kurátor és kritikus, illetve Szalontai Ábel, fotóművész, a MOME egyetemi adjunktusa.

 

A rendkívül egyedi meglátású, sokszínű és kreatív művek leleplezése mellé nem mindennapi zenei csemege járul, hiszen az est hangulatáért az absztrakt és a kísérleti hiphop között lavírozó Realistic Crew felel. A formáció borongós, realisztikus, urbánus zenei világa nagyszerűen illeszkedik majd a magyar tájak és városok által ihletett képekhez és videókhoz.

 

Május 26. csütörtök 19.00 – Magyarness díjátadó és kiállítás megnyitó

Európa Pont – Millenáris

 

További információ:
www.facebook.com/europapont

Az Európa Pont további májusi, mobilitás jegyében zajló programjai:

Május 20. péntek 19.00 Budapest Melting Pot

Érdekelnek a különböző kultúrák? Szívesen beszélgetnél angolul nálunk élő külföldiekkel, világutazókkal? Nyitott vagy arra, hogy te is mesélj nekik magadról és a saját kultúrádról?

Ha igen, akkor téged is vár a Budapest Melting Pot angol nyelvi klub egy kötetlen beszélgetésre és némi játékra, ezúttal az Európa Pontban. Játékosan, könnyed-komolysággal, a formalitásokat félretéve beszélgetünk, a világ minden szegletéből érkező, klubunkban találkozó külföldiekkel és magyarokkal arról az izgalmas témáról, hogy mit is jelent nekünk Európa, az Unió, mit jelent európainak lenni.

Játsszunk együtt, gondolkodjunk együtt arról, mi a közös bennünk és mi tesz bennünket különlegessé!

 

További információ:
Budapest Melting Pot – www.azfund.org

 

 

 

Május 21. szombat 10.00 – 19.00 Európai Ifjúsági Hét Záró Napja koncerttel a Mobilítás szervezésében

Gyere el és tudd meg fiataloktól, hogy milyen lehetőségeid vannak Európában! Beszélgess olyan fiatalokkal, akik megvalósították saját ifjúsági projektjüket! Találkozz EVS önkéntesekkel! Fess, zenélj, táncolj, zsonglőrködj velünk a Millenáris Parkban!

10:00-19:00 (egész napos programok): paravánfestés, kreatív játékok

10:30-13:30 A Fiatalok Lendületben Program projektbemutatói

13:30-15:30 Az Európai Önkéntes Szolgálat (European Voluntary Service – EVS: sikertörténet – Czibere Zsolt; volt, jelenlegi és jövőbeli önkéntesek tapasztalatcseréje

15:00 A Keresd az önkéntest! pályázat díjátadója

15:30-16:30 EU-Kína Ifjúsági Év – kínai és magyar fiatalok, ifjúsági munkások találkozója

17:30-18:00 A Snowcrow zenekar akusztikus koncertje

18:00-19:00 Lakmusz – Rögtönzések színháza

Az előzetesen regisztrált résztvevők ajándékban részesülnek! A programokon való részvétel minden esetben ingyenes, és nem kötött regisztrációhoz!

További információk:
www.mobilitas.hu/ifjusagihet

 

 

Május 27. péntek 20.00 – Roma Café: Bartók Eszter és a Hangfestők koncert

A Bartók Eszter énekesnő, Sinha Róbert és Vidák Róbert gitárművész alkotta Hangfestők trió a magyar népdalok újeszerű feldolgozása révén vált elismertté. A magyar népzenei alapot spanyol flamencoval és egyéb gitárzenei stílusokkal ötvözve egy teljesen egyedülálló zenei fúziót hoznak létre, mely iránt itthon és külföldön egyaránt nagy az érdeklődés.

 

 

További részletek a programokról:
http://www.facebook.com/europapont

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük