www.nemzetiszinhaz.huwww.nemzetiszinhaz.hu  

Két esztendővel ezelőtt, 2006 őszén indult a Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában című sorozat, amelynek hamar híre ment a városban. Olyannyira, hogy már a második és a harmadik alkalommal a lépcsőkön is ültek nézők.

 

www.nemzetiszinhaz.huwww.nemzetiszinhaz.hu  

Két esztendővel ezelőtt, 2006 őszén indult a Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában című sorozat, amelynek hamar híre ment a városban. Olyannyira, hogy már a második és a harmadik alkalommal a lépcsőkön is ültek nézők.

 

Az azóta eltelt két évadban a hazai művészeti élet kitűnő alkotói voltak Alföldi Róbert vendégei a Bárka Színházban. Esterházy Péter, Nádas Péter, Parti Nagy Lajos, Závada Pál például nem csak beszélgetőtársként, hanem felolvasóként is hatalmas sikert aratott, ahogy több, az írókhoz „társított" másik művész is, s fellépett az esteken a hazai dzsesszélet színe-java. Izgalmas képzettársításokra adtak tehát lehetőséget a beszélgetésre, felolvasásokra, vetítésre és improvizatív zenére épülő estek.

A sorozat kitalálója és szerkesztője, Eszéki Erzsébet ugyanis 2006 elején úgy gondolta: Budapesten pezseg a kulturális élet, hiányzik viszont a személyesség, valamint a műfajok közötti átjárhatóság, az, hogy többféle művészeti ág kiválóságai lépjenek fel együtt. Így esett az ötletgazda és a sorozatot támogató AEGON Magyarország Zrt. választása házigazdaként Alföldi Róbertre, aki maga is sokszínű, nyitott alkotó- és előadóművész, s mivel az eddigi két évad estjei hozzá kötődnek, így természetes volt, hogy a sorozat Alföldi Róberttel együtt a Nemzeti Színházba költözik.

Október 30-án díjátadás részesei lehetnek a nézők az itteni első esten. A sorozat ugyanis komplex művészeti támogatás része: az AEGON Magyarország Zrt. vezetői 2006-ban adták át első alkalommal az AEGON Művészeti Díjat, amelyet szakmai zsűri döntése nyomán kortárs magyar író kaphat kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért. De a „fődíjhoz" másik elismerés is társul, az AEGON Művészeti Társdíj, amelyről már a díjazott író dönt, méghozzá kötelezően másik művészeti ágból kell választania.

Így most az idei AEGON-díjas költőn, Térey Jánoson a sor, aki április 11-én, a költészet napján vette át a – hazai sajtóban többek által már az egyik legrangosabb hazai elismerésnek nevezett – AEGON Művészeti Díjat Asztalizene című drámájáért, s most ő nevezheti majd meg, kit jelöl az AEGON Művészeti Társdíjra.

A társdíjas alkotó neve még titok, a díjátadás október 30-án lesz a Nemzeti Színházban: 19 órától Térey János költő és az általa jelölt művész lesz Alföldi Róbert vendége. Ahogy az előző két évad során megszokhattuk, beszélgetéssel, felolvasásokkal – ezúttal Péterfy Bori és Rába Roland közreműködésével -, vetítéssel és sok zenével.

Az AEGON Művészeti Társdíj átadása – Házigazda: Alföldi Róbert

Vendég: Térey János költő és a meglepetés díjazott

Térey János műveiből Péterfy Bori és Rába Roland olvas fel

Zene: Dés András – ütőhangszerek

Lukács Miklós – cimbalom

2008. október 30. (cs) 19.00

Nemzeti Színház – Gobbi Hilda Színpad

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük