Mister Divide! Tudjuk, hogy évtizedek óta társadalomkutatással foglalkozik az University of Chicago professzoraként. Mi a véleménye a magyar társadalom megosztottságáról. Például a halálbüntetés, vagy az alanyi jogon járó minimális jövedelem esetében?

Mister Divide! Tudjuk, hogy évtizedek óta társadalomkutatással foglalkozik az University of Chicago professzoraként. Mi a véleménye a magyar társadalom megosztottságáról. Például a halálbüntetés, vagy az alanyi jogon járó minimális jövedelem esetében?

—   Ha megengedné, először néhány szót mondanék pályafutásomról, ugyanis olyan ritkán van módom erről nyilatkozni. Magyar vagyok, eredetileg Dénes Györgynek hívtak, negyven éve élek az Egyesült Államokban. Apám, nagyapám a társadalmi kérdések iránt fogékony üzletemberek voltak, talán tőlük örököltem tehetségemet az embereket foglalkoztató úgynevezett létkérdések iránt. Dédapám viszont gazdálkodott egészen addig, amíg a Bach-korszak adópolitikája tönkre nem tette. Ezért érzem magam otthonosan a társadalomtudomány és közgazdaságtan minden ágában.

 

—   Ez igen tiszteletre méltó, de kissé eltértünk a kérdéstől. A halálbüntetés visszaállításáról és a mindenkit megillető minimális jövedelemről, pontosabban ezek lehetőségéről van szó az uniós rendszerben..

 

—   Értem. Érettségi után nem vettek fel az egyetemre, ezért két évig a Statisztikai Hivatalban dolgoztam mint technikai munkatárs. Gyakorlatilag kézbesítéssel foglalkoztam, de megfordultam szinte valamennyi főosztályon és sok érdekes tapasztalatra tettem szert. Aztán irányt vettem a felsőfokú tanulmányokra, de származásom és bátor szókimondásom miatt nem vettek fel egyetlen egyetemre sem. Ekkor távoztam a hazámból.

 

—   Térjünk vissza az alapkérdésre. Anyagi, vagy szemléletbeli  problémák gátolhatják a minimális jövedelem jogát a bölcsőtől a koporsóig?

 

—   Amikor Chicagoban doktorandusz lettem, még nem is sejtettem, hogy disszertációm tárgya az európai országok társadalmi kérdéseinek elemzése lesz. De sikerrel megbirkóztam a témával. Sőt, PhD fokozatot is ebből szereztrem.

 

—   Bocsásson meg, de félbe kell szakítanom. Félek, hogy nagyon igénybe veszem drága idejét. És én is sietek. Szóval megítélése szerint aktuálisak a kérdéseim a XXI. században?

 

—   Azt sajnos nem tudom. Talán majd decemberben többet mondhatok. Az ez irányú elemzéseket, tanulmányokat, publikációkat folyamatosan figyelemmel kísérem és ha valami fontos dologra rábukkanok, haladéktalanul értesítem önt.

 

           –   Professzor úr, köszönöm az interjút. 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük