Folyamatos fejlesztéssel tartanak lépést a hazai, gázmotorokat gyártó vállalakozások az iparági kihívásokkal – A földgáztüzelésű, gázmotoros, kapcsoltan villamos energiát és hőt termelő mikro méretű kiserőművek telepítése akár felhasználástól függően 3-10 év alatt megtérülhet.

 

Folyamatos fejlesztéssel tartanak lépést a hazai, gázmotorokat gyártó vállalakozások az iparági kihívásokkal – A földgáztüzelésű, gázmotoros, kapcsoltan villamos energiát és hőt termelő mikro méretű kiserőművek telepítése akár felhasználástól függően 3-10 év alatt megtérülhet.

 

Folyamatos fejlesztésekkel igyekeznek lépést tartani a hazai, gázmotorokat gyártó és összeszerelő vállalkozások az elvárásokkal. A folyamatosan fejlesztett, magyar gyártású berendezések között akad, amelynek hőtermelési összhatásfoka eléri a kondenzációs kazánok hatásfokát, amelyhez jó villamosenergia-termelő hatásfok is társul. A mikro méretű kapcsolt – azaz a hőt és a villamos energiát azonos tüzelőanyag-bázison, párhuzamos termelő – erőművek telepítése lakossági felhasználás esetén, évi 3500-4000 órás üzemidővel számolva, 7-10 év alatt megtérülhet, míg a vállalkozások ennek az időtávnak akár a fele alatt is visszanyerhetik a beruházási költségeket. Az Európában egyre népszerűbb energiatermelő eszközök hazai elterjedéséhez a Magyar Kapcsolt Energia Társaság szakértői szerint iparági oldalról minden adott, a vonatkozó szabályozás finomítása azonban szükséges lenne elsősorban az ellátható fogyasztók területén.

 

Magyarországon több vállalkozás is foglalkozik gázmotorok gyártásával, összeszerelésével, illetve fejlesztésével. A jellemzően a kis- és közepes vállalatok köréből kikerülő cégek elsősorban háztartási méretű kiserőműveket fejlesztenek és gyártanak, amelyek a fűtési megoldások tekintetében akár a lakossági fogyasztók számára is megtérülő alternatívát jelenthetnek. Az egységek megfelelő tervezés mellett a társasházak és lakóparkok hőigényeihez méretezhetőek, a villamos energiát pedig a napelemes rendszerekhez hasonlóan, szaldós elszámolással „értékesíthetnék" az üzemeltető közösségek.

 

„A legutóbbi fejlesztésünk éppen ennek a szegmensnek nyújthat kielégítő megoldást a hőigények biztosítására. A teljes egészében saját magunk által kidolgozott megoldással ugyanis jelentősen növeltük a gázmotoros CHP egységeink hőoldali hatásfokát, ami a lakossági szegmens számára vonzó alternatívát jelenthet a hagyományos kazánok kiváltására is" – mondja Eörsi-Tóta Gábor, a magyar fejlesztésű háztartási méretű gázmotorokat gyártó, 40 főt foglalkoztató NRG-Agent Kft. ügyvezetője. Elmondása szerint az általuk kidolgozott megoldás lényege, hogy a berendezések lesugárzott hőjét a lehető legnagyobb felületen vizes közeggel fogják fel, amelynek révén komplex rendszer üzemeltetésének költséghatékonysága növekszik.

 

A hazai gyártókapacitások és a szakmai tudás adott ahhoz, hogy a technológia elsősorban a hazai háttériparra támaszkodva is jelentősebb részt képviselhessen az energetikai palettán, főleg a lakossági ellátás területén növelve részesedését. A COGEN Europe – a kapcsolt energiatermelés európai szakmai szervezete – által készített tavalyi felmérés is ezt az utat azonosította a Magyarországi potenciálokat és lehetőségeket értékelő, tavaly megjelentetett elemzésében.

 

„Magyarország számára elsősorban a gázmotoros erőművek kazánkiváltó szerepe lehet az ismételt felfutás egyik katalizátora. Évente mintegy 130 ezer kazán talál gazdára hazánkban, ugyanakkor a háztartási méretű gázmotoros egységek iránti kereslet jelenleg alig pár tíz darab évente, ami hatalmas meglévő potenciált jelent" – mutat rá Rudolf Viktor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnöke. Az elemzés 2020-ra mintegy 300 darab háztartási méretű rendszert prognosztizál hazánkban, míg 2030-ra, elsősorban a felfutó piac miatt egyre kedvezőbbé váló árak miatt, reálisan már 22 ezer darabos állománnyal számol.

 

A rendszerek működésének hő- és áramtermelés párhuzamossága miatt lakossági felhasználásra a gázmotorok ésszerűbb megoldást kínálhatnak például a napelem-napkollektor párosnál is. Amíg ezek megtérülése egyenként 12-15 év körül alakul, a mini gázmotoros egységek a kiemelkedő hatásfokuknak és az üzemeltetői áramköltségekre gyakorolt pozitív hatásuknak köszönhetően 7-10 fűtési szezon alatt – évi mintegy 3500-4000 óra üzemidő mellett – visszahozhatják a beruházási költségeket.

 

A hazai gyártású berendezések élettartama eléri a 120-130 ezer üzemórát, ami 25-30 évnyi működést jelent. Ez eléri a csak hőigények kielégítésére használható kazánok élettartamát. Ott lehet igazán hatékony egy-egy háztartási méretű gázmotor üzemeltetése, ahol a hőoldali kapacitásokat elsősorban a téli hónapok fűtési igényére méretezik. A fűtés és a meleg víz előállítása közben termelt villamos energiát a hálózat számára értékesíthetik a felhasználók a megújuló energiaforrások esetében már elterjedt szaldós elszámolás mentén, ad-vesz mérők segítségével.

 

A kapcsolt technológia lakossági elterjedéséhez azonban elengedhetetlen a hazai szabályozási környezet megfelelő finomhangolása. Jelenleg ugyanis nem megoldható az, hogy egy társasház több lakója almérőkre lebontva élhessen az áramtermelés nyújtotta előnyökkel, vagy egy-egy önkormányzat több különálló épületének villamos energia fogyasztása legyen ilyen módon biztosítható. „Mindenképpen érdemes lenne megfontolni, hogy a jogszabályok lehetővé tegyék a megosztott elszámolást. Ez technikailag kivitelezhető, a berendezések ilyetén alkalmazása pedig jelentős segítséget jelenthetne a hazai gyártóknak, a technológia előnyeit élvező háztartásoknak és végső soron a nemzetgazdaságnak is" – emeli ki Rudolf Viktor.

 

A mikroméretű gázmotorokat a kisebb ipari üzemek, kis- és közepes vállalkozások is sikeresen üzemeltethetik. A termeléshez folyamatos hőellátást igénylő üzemek esetében nem ritka, hogy évente 7000-7500 órát is üzemelnek a berendezések. Így akár már 3-4 év alatt megtérülhetnek a beruházási költségek, onnantól pedig jelentősen csökkennek áramköltségek is. „A vállalkozások esetében legtöbbször a beruházási költség előteremtése állja útját a beruházásnak. Egy kedvező hitelkonstrukció, esetleges beruházási támogatás – akár uniós forrásokra alapozva – segíthetne a helyzeten" – mutat rá Rudolf Viktor, aki szerint egy ilyen lépés nemzetgazdasági és nemzeti energiastratégiai célokkal is összhangban lenne.

 

A háztartási méretű kiserőművek maximum 50 kilovoltamper névleges teljesítménnyel rendelkeznek, a közcélú kisfeszültségű hálózathoz csatlakoznak. A kiserőmű által termelt villamos energiát az üzemeltető kérésére az adott csatlakozási pontot ellátó villamosenergia-kereskedő vagy egyetemes szolgáltató köteles átvenni, ami jellemzően szaldós elszámolás mentén, ad-vesz mérőkön keresztül történik. Ennek révén az üzemeltető részben fedezni tudja saját energiafogyasztását. A technológia alkalmazása a teljes rendszer számára előnyös, hiszen a helyben megtermelt és általában helyben felhasznált áram esetében nincs szükség szállításra és transzformálásra, ami miatt rendszerszinten csökken a hálózati és átalakítási veszteség. Ez mérsékli az ellátás költségeit, javítja az energiahatékonyságot, primer energia megtakarítást és ezzel mérsékli import függőséget.

2012 év végén összesen 1476 ilyen berendezés működött 10,92 MW összesített beépített kapacitással, amelynek 95 százaléka napenergiát hasznosított.

Az 1996-ban alakult Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) elsődleges célja a kapcsolt energiatermelésben érdekelt jogi személyek szakmai érdekképviselete, másodsorban tudományos és ismeretterjesztő tevékenység, a hazai kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés szakmai támogatása. A társaság emellett tudományos és oktatási tevékenysége révén részt vesz a kapcsolt energiatermeléssel összefüggő ismeretek, technológiák népszerűsítésében. A Magyar Kapcsolt Energia Társaságnak jelenleg 46 jogi és 39 magánszemély tagja van, súlyát tekintve az egyik legjelentősebb szakmai szerveződés az energetika területén. Szakmai tapasztalataira tekintettel rendszeresen részt vesz a kormányzati konzultációkban, javaslataival segíti a kormányzat jogalkotó tevékenységét. A társaság a brüsszeli székhelyű COGEN-EUROPE nemzetközi szervezet teljes jogú tagjaként aktívan részt vesz a tevékenységi területét érintő nemzetközi szakmai munkában.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük