Deloitte közép-európai Technology Fast 50Deloitte közép-európai Technology Fast 50

A Deloitte Közép-európai vállalatcsoportja kilencedik alkalommal hirdette ki a leggyorsabban növekvő közép-európai technológiai cégek éves rangsorát Ez a harmadik egymást követő év, hogy a Deloitte közép-európai Technology Fast 50 versenyének díját a lengyel szoftverfejlesztő és integrátor, a Blue Media nyerte, amely lenyűgöző, tízezer százalék feletti növekedést produkált a vizsgált időszakban. A legjobb tíz közé idén két magyar cég, az Alerant Informatikai Zrt., és az Onlinet Kft. is bekerült.

  Deloitte közép-európai Technology Fast 50Deloitte közép-európai Technology Fast 50

A Deloitte Közép-európai vállalatcsoportja kilencedik alkalommal hirdette ki a leggyorsabban növekvő közép-európai technológiai cégek éves rangsorát Ez a harmadik egymást követő év, hogy a Deloitte közép-európai Technology Fast 50 versenyének díját a lengyel szoftverfejlesztő és integrátor, a Blue Media nyerte, amely lenyűgöző, tízezer százalék feletti növekedést produkált a vizsgált időszakban. A legjobb tíz közé idén két magyar cég, az Alerant Informatikai Zrt., és az Onlinet Kft. is bekerült.

Karli Péter, a Deloitte Pénzügyi tanácsadás üzletága Technológia, Média és Telekommunikáció iparági ügyfelekre szakosodott munkacsapatának igazgatója elmondta: A közép-európai Technology Fast 50 az elmúlt öt év árbevétel-növekedése alapján évente rangsorolja a leggyorsabban fejlődő közép-európai technológiai vállalatokat. Az idei rangsor az eddigi legváltozatosabb, hiszen összesen kilenc ország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Horvátország, Szerbia, Észtország és Magyarország vállalatait tartalmazza.

Karli Péter kiemelte: Az idei Fast 50 listára összesen tizennégy magyar vállalat került fel, és ezzel hazánk a régió élén áll, hiszen az erős „mezőnyben" Csehország tizenhárom, Lengyelország pedig kilenc vállalattal képviselteti magát a listán. Az első helyen, sorban harmadszor a lengyel Blue Media végzett, pontosan 10.027 százalékos növekedéssel.

A magyar vállalatokat a legjobb tíz között az üzleti informatikai alkalmazások integrációjával foglalkozó Alerant Informatikai Zrt., illetve az ügyfélhívó-rendszerek és információs terminálok gyártásával, kereskedelmével és üzemeltetésével foglalkozó Onlinet Kft. is képviseli az idén. Az Alerant 3.677 százalékos, míg az Onlinet 2.233 százalékos árbevétel-növekedést produkált az elmúlt öt éves időszakban – tette hozzá a Deloitte szakértője.

Karli Péter, a Technológia, Média és Telekommunikáció iparági munkacsoport közép-európai igazgatója kiemelte: Az idei listán szereplő Fast 50 vállalatok átlagos növekedése 1.271 százalék volt, ami a verseny történetében az eddigi legmagasabb. A Fast 50 cégek közel felét a szoftvergyártó vállalatok adják, ők a teljes ranglista 24 helyét foglalják el. A szoftvercégek dominanciája ma tehát még egyértelmű, de jövőre már várhatóan felzárkóznak hozzájuk az internet-szolgáltatók is. Ennek oka, hogy az internet-szektor idővel számos szoftver-alkalmazást hasznosít, és itt a felhasználók száma továbbra is jelentős növekedést mutat Közép-Európában.

A Deloitte szakértője elmondta: Ahhoz, hogy egy vállalat indulhasson a versenyen, számos feltételnek kell eleget tennie. Éves árbevételének például az elmúlt öt év (2003-2007) mindegyikében el kell érnie az 50 ezer eurót, egy közép-európai országban kell székhellyel rendelkeznie, saját fejlesztésű technológiát kell létrehoznia, illetve jelentős összeget kell kutatás-fejlesztési tevékenységre fordítania. Az indulás alapvető kritériuma továbbá, hogy a jelentkezők nem lehetnek stratégiai nagyvállalatok többségi tulajdonában lévő leányvállalatok. Az indulás részletes feltételei megtalálhatók egyébként a www.deloitte.com/fast50ce oldalon is.

A Fast 50 versenyre jelentkezők részvételi jogosultságát a Deloitte képviselői a jelentkező vállalatok által átadott pénzügyi kimutatásokban szereplő árbevétel-adatok összehasonlítása útján ellenőrzik. A Deloitte nem auditálja a vállalatokat, és nem elemzi a pénzügyi helyzetüket – mondta Karli Péter.

CEO-felmérés

A TOP 10A TOP 10Karli Péter az éves rangsorolás részeként, ügyvezetők körében végzett felmérés eredményeit ismertetve elmondta: A felmérés azt mutatja, hogy a vállalatoknak az elmúlt években szinte ugyanazokkal a kihívásokkal kell szembe nézniük, hiszen a Fast 50 cégek vezetői 54 százaléka számára – ami némi növekedést mutat a tavalyi 51 százalékhoz képest – a jól képzett munkaerő felkutatása, alkalmazása és megtartása jelenti a legnagyobb kihívást működésük során.

Az ügyvezetők körében végzett felmérés ugyanakkor jelzi, hogy a vállalatvezetőkre új kihívások is várnak. Ilyen például a hatékony vállalatirányítás kialakítása, illetve a kellő piaci tájékozottsággal járó megfontoltság megszerzése. A felmérésből kiderül, hogy a vállalatvezetők is tudják: egyre komplexebb feladattá válik a működés a közép-európai technológiai iparágban – tette hozzá a Deloitte szakértője.

Rising Stars

A "Rising Stars" kategóriaA "Rising Stars" kategóriaKarli Péter elmondta: A "Rising Stars" kategóriában magas potenciállal rendelkező fiatal vállalatok versenyeznek, amelyek korunknál fogva még nem tudnak megfelelni az öt éves működés feltételének. Ezeket a cégeket 3-5 éve alapították, éves árbevételük az elmúlt három év mindegyikében meghaladta a 30 ezer eurót, ettől eltekintve viszont számukra is a Technology Fast 50 kiírás egyéb követelményei a mérvadóak.

A 'Rising Stars' kategóriát az elmúlt három évben a magyar navigációs szoftver-fejlesztő, a Nav N Go uralta, 7.838 százalékos növekedésével. Ezzel a kivételes teljesítménnyel a vállalat jó eséllyel pályázhat a jövőbeli Fast 50 rangsor vezető helyére – mondta Karli Péter, a Deloitte szakértője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük