2023.január.29. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kétmilliárd forintot garantál a Start

5 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/23275"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/startgar.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.startgarancia.hu" title="www.startgarancia.hu" width="100" height="94" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.startgarancia.hu/">www.startgarancia.hu</a> </strong></span></span><p>A Start Tőkegarancia Zrt. 2.015 millió Ft értékű szerződésállománnyal zárta a 2008. évet. A szerződésállomány 86 százalékát a vissza nem térítendő EU-s támogatásokhoz biztosított pályázati kezességvállalás, fennmaradó hányadát pedig a befektetési tőkegarancia szerződések tették ki.  </p><p> 

 www.startgarancia.huwww.startgarancia.hu

A Start Tőkegarancia Zrt. 2.015 millió Ft értékű szerződésállománnyal zárta a 2008. évet. A szerződésállomány 86 százalékát a vissza nem térítendő EU-s támogatásokhoz biztosított pályázati kezességvállalás, fennmaradó hányadát pedig a befektetési tőkegarancia szerződések tették ki. 

 

 www.startgarancia.huwww.startgarancia.hu

A Start Tőkegarancia Zrt. 2.015 millió Ft értékű szerződésállománnyal zárta a 2008. évet. A szerződésállomány 86 százalékát a vissza nem térítendő EU-s támogatásokhoz biztosított pályázati kezességvállalás, fennmaradó hányadát pedig a befektetési tőkegarancia szerződések tették ki. 

 

A szerződésállomány az első félévben dinamikusan, a második félévben – a pénzügyi válság következtében – szerényen növekedett. Mintegy 10%-ra tehető azon jóváhagyott ügyletek értéke, ahol 2008 második felében a pályázati garanciát igénylő KKV visszalépett a szerződéskötéstől. „Optimizmusra ad okot, hogy egyre több vállalkozás kíván élni a 25%-ról 40%-ra megemelt előleglehívási lehetőséggel, s a 2009. évi pályázatok a korábbinál kedvezőbb feltételekkel kerülnek kiírásra, nő a támogatás intenzitása, enyhülnek az árbevételre és a foglalkoztatottak számára vonatkozó követelmények." – vélekedett a 2009. évi kilátásokról Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

Pályázati kezességvállalás

A Start Tőkegarancia Zrt. 2.015 millió Ft értékű szerződésállománnyal zárta a 2008. évet. A szerződésállomány 84 százalékát a vissza nem térítendő EU-s támogatáshoz igényelt pályázati kezességvállalás adta. 2008-ban 2.691 millió Ft értékben, 85 igénylés érkezett a pályázati garanciára , melyek közül 62 esetben a szerződéskötés is megtörtént, 1.820 millió Ft értékben. A 2008 év végi szerződések átlagos értéke 28,8 millió Ft volt. Számos, a korábbi években kisebb támogatási összegeket elnyert vállalkozás cserélte le bankgaranciával, vagy ingatlan jelzálogjoggal teljesített pályázati biztosítékát a Start Zrt. kezességére, a korábbi biztosíték mögötti fedezetek felszabadítása céljából.

A Start 2008. második félévében már egyértelműen tapasztalta a pénzügyi- és hitelválság KKV ügyfelekre gyakorolt kedvezőtlen hatásait, hiszen mintegy 10%-ra tehető azon jóváhagyott ügyletek értéke, ahol a garanciát igénylő KKV visszalépett a szerződéskötéstől. A visszalépés indoka a fejlesztéshez szükséges, a támogatás összegén felüli saját erőhöz szükséges hitel hiányára volt visszavezethető vagy a KKV a romló piaci környezet miatt elhalasztotta a tervezett fejlesztés megvalósítását. „A piaci kilátások számos szektorban drasztikusan romlottak, a hitelforrások beszűkültek, mindezek miatt egyre kevesebb cég vállalkozik új fejlesztésekre, a vállalkozások többsége kivár, az elnyert támogatások felhasználását elhalasztja. Optimizmusra ad okot, hogy az év eddig eltelt időszakában egyre több vállalkozás kíván élni a 25%-ról 40%-ra megemelt előleglehívási lehetőséggel, amihez a Starttól igényelnek pályázati biztosítékot. Ösztönözheti a vállalkozókat, hogy a 2009. évi pályázatok a korábbinál kedvezőbb feltételekkel kerülnek kiírásra, nő a támogatás intenzitása és a lehívható előleg mértéke, enyhülnek az árbevételre és a foglalkoztatottak számára vonatkozó követelmények." – vélekedett a 2009. évi kilátásokról Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

A Start Zrt. 2008-ban az igénylések közel 20 százalékát utasította el a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségek ügyfél általi nem teljesítése, illetve az igénylést benyújtó vállalkozás gyenge pénzügyi teljesítménye, kritikus mértékű eladósodottsága miatt. A korábbi időszakhoz képest az elutasítások aránya is növekedett a 2. félévben.

Az év folyamán 233,8 millió Ft összegű kezességvállalás szűnt meg problémamentesen, a garanciaszerződés lejártával. 2008. végéig a Start Zrt. által kiadott garanciákkal és kezességvállalásokkal kapcsolatban nem érkezett igénybejelentés. 2009. januárjában megtörtént az első lehívás; a MAG Zrt. a Start egyik 10,5 millió Ft értékű pályázati kezességvállalását hívta le. Egy GVOP-s támogatásban részesült építőipari vállalkozás esetében a cég tulajdonosai a társaság végelszámolásáról döntöttek. A MAG Zrt.-vel kötött támogatási szerződés értelmében ilyen esetben a támogatást elnyert vállalkozás köteles a támogatást kamatokkal növelt értékben visszafizetni. Az eddig lehívott kezességvállalás a Start teljes szerződésállományának mindössze 0,5 százalékát teszi ki, ami elmarad a Starthoz hasonló garanciaszervezetek 3-5 százalékos lehívási arányától.   

Befektetési tőkegarancia

A Start befektetési tőkegaranciájával garanciát vállal a hazai KKV-kban tőkeemeléssel megvalósított befektetések legfeljebb 80%-ának megtérítésére, amennyiben a befektetést fogadó társaság ellen a garancia futamideje alatt felszámolás indul és így a befektető elveszti a társaságba befektetett tőkéjét. 2008-ban három befektetési tőkegarancia igénylést fogadott be a társaság, 103 millió Ft értékben. A Start mindhárom igénylésről pozitív döntést hozott és két ügyletnél már a szerződéskötés is létrejött.

A két új szerződéssel a Start befektetési tőkegarancia szerződésállománya 243 millió Ft-ra emelkedett.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.