2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kettőség jellemzi a régiónkat

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/80176"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_277.jpg" border="0" width="176" height="119" /></a></span>Erősödik a felvásárlási és fúziós aktivitás, Közép-Európában is. A régióra az jellemző, hogy bár nincs olyan egységes szektorális példa, ami miatt most egy-egy ország vonzó lenne, inkább egyedi történetek vannak. Kettősség jellemzi a régiós országokat, vannak lelkes belépők, de vannak kilépők is, akik veszteségek után elhagyják ezeket az országokat - mondta Seres Béla, a Deloitte Central Europe vezető partnere a Portfolio.hu CEE Private Equity & Corporate Finance mai konferenciáján. </p> <p>

Erősödik a felvásárlási és fúziós aktivitás, Közép-Európában is. A régióra az jellemző, hogy bár nincs olyan egységes szektorális példa, ami miatt most egy-egy ország vonzó lenne, inkább egyedi történetek vannak. Kettősség jellemzi a régiós országokat, vannak lelkes belépők, de vannak kilépők is, akik veszteségek után elhagyják ezeket az országokat – mondta Seres Béla, a Deloitte Central Europe vezető partnere a Portfolio.hu CEE Private Equity & Corporate Finance mai konferenciáján.

Erősödik a felvásárlási és fúziós aktivitás, Közép-Európában is. A régióra az jellemző, hogy bár nincs olyan egységes szektorális példa, ami miatt most egy-egy ország vonzó lenne, inkább egyedi történetek vannak. Kettősség jellemzi a régiós országokat, vannak lelkes belépők, de vannak kilépők is, akik veszteségek után elhagyják ezeket az országokat – mondta Seres Béla, a Deloitte Central Europe vezető partnere a Portfolio.hu CEE Private Equity & Corporate Finance mai konferenciáján.

Növekszik az aktivitás a felvásárlási és fúziós piacon manapság, erős a bizalmi légkör az intézményi befektetők körében, és a piaci szereplők azt gondolják, hogy ez az elkövetkezendő hónapokban erősödni fog – vázolta fel a trendeket Seres Béla, a Deloitte Central Europe vezető partnere.

Az energiaiparban például jellemző, hogy a német nagyvállalatok meggyengültek a közelmúltban, kilépnek a régiós országokból, főleg, ahol az állam megtartja kontrollját és a helyi szereplők ezt ki tudják használni. Van, ahol pedig maga az állam kezdett el vásárolgatni.
           

A bankszektorban az óriási veszteségek, amelyek a banki mérlegekben beragadtak, szépen lassan kikristályosodnak, időben elnyújtva jelentkeztek. Néhány bank kilép a régióból, feladja pozícióit, mindeközben van a bankszektornak van egészséges része is, ami a kereskedelmi banki tevékenységekben erős pozíciókra tudott szert tenni.
           

A távközlési szektor már korántsem olyan vonzó felvásárlási és fúziós szempontból, mint korábban. A stratégiai szereplők továbbra is dominálják a szektort, valamennyi m&a aktivitást még generálnak. Az egészségügyben viszont folyamatosan tudnak kiépíteni olyan üzleti modelleket, ami a private equity számára is vonzó lehet.
           

A média és technológia szektorban nagyon eltérő trendek látszanak. A hagyományos médiában az európai domináns szereplők folyamatosan gyengülnek, illetve a hirdetések új irányba mennek. Szereplők "exitálnak", de fúziók és felvásárlások vannak.

A régió m&a piaca nagyságrendekkel egészségesebb képet mutat, mint az elmúlt 4-5 évben, de ezt nem lehet annak betudni, amit nagyon sokan szeretnének kiolvasni, hogy Közép-Európa önmagában egy nagyon vonzó befektetési terület. Nagyon eltérő trendek látszanak – tette hozzá Seres Béla.

Bár sokszor a private equity versenytársnak tekinti a tőzsdét, szimbiózisban kell, hogy éljenek. Általános vélemény, hogy túl korán nem szabad tőzsdére vinni a céget. De a tőzsdei finanszírozás minden cégméretnél releváns lehet – mondta Tóth Attila, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese. Az Intelt hozta példának, amely alig 3 éves múlttal és veszteségesen működve ment tőzsdére, mostanra pedig egy 100 milliárd dollár feletti piaci kapitalizációjú céggé nőtte ki magát. Ha az IPO piac összeomlik, akkor az nagy veszteség a private equity számára is, hiszen romlik a lehetőség az exitre.

 

A reggeli panelbeszélgetés során Lantos Csaba üzletember elmondta; az, hogy egy induló cég sikeres legyen, sok dologtól függ. Ha a megfelelő pillanatban lépünk, megvan az a technológia, amivel érdemes foglalkozni, megfelelő menedzsmentet találunk hozzá és megvan hozzá a pénz is, akkor lehet sikereket elérni Magyarországon.

Amikor a pénzügyi befektetőhöz fordulnak az emberek, akkor az elsődleges dolog, amit akarnak, az a pénz. Egyszerűen azért, mert erőforrás kell ahhoz, hogy növekedés legyen. Függetlenül attól, hogy ez "kemény pénz", vagyis drága, ha nagy növekedés követi, akkor kifizetődhet, vagyis működő üzleti modell lehet tette hozzá Vinnai Balázs, a Misys igazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.