Néhány napon belül hatályba lép a határidős és opciós ügyletek kötelező jelentése, amelyet egy uniós tőkepiaci rendelet ír elő a szerződést kötő piaci szereplők számára.

Néhány napon belül hatályba lép a határidős és opciós ügyletek kötelező jelentése, amelyet egy uniós tőkepiaci rendelet ír elő a szerződést kötő piaci szereplők számára.

Az adatközlési kötelezettség alól csak a magánszemélyek a kivételek, a velük kötött ügyleteket a pénzintézetek csak saját nevükben jelentik le. A felkészülést a KELER tapasztalata szerint sok vállalkozás és pénzügyi intézmény az utolsó pillanatra hagyta, ami veszélyezteti a jelentéshez szükséges azonosító kódok időben való beszerzését.  A tőkepiaci infrastruktúraként működő KELER és a német WM Datenservice között a hét elején létrejött megállapodás azonban mentőöv lehet a későn ébredők számára.

Új uniós adatközlési kötelezettség lép hatályba február 12-n, a tőzsdén és a tőzsdén kívül kötött származtatott ügyletek esetében, így például jelenteni kell az összes határidős devizaügyletet és egyéb opciós ügyletet. A tranzakciók adatait az erre a feladatra létrehozott kereskedési adattárakhoz kell a szereplőknek eljuttatniuk. Mivel a származtatott ügyleteknek befektetésként is, de kiváltképpen a vállalati kockázatkezelésben nagy szerepe van, az adatközlés akár több ezer piaci szereplő számára lesz új feladat.  A felkészülést azonban sokan az utolsó pillanatokra hagyták, ami veszélyezteti, hogy időben végezzenek az adminisztratív teendőkkel. Az adatközléshez legszükségesebb a globális azonosító kódok (ún. „Legal Entity Identifier") beszerzése, amelyek azonosítják az ügyletben szereplő céget.

A jelentési kötelezettséghez szükséges azonosítókat a kódkiadásra feljogosított, nemzetközi szervezetektől lehet igényelni, amelyeknél már most torlódás és a határidők csúszása tapasztalható. „A KELER kialakított azonban egy áthidaló megoldást, amelynek révén partnereink nemcsak gyorsabban kaphatják meg a szükséges kódokat, de annak díja is kedvezőbb annál, mintha maguk fordulnának egy kódkiadó szervezethez" – hangsúlyozta Csiszér Péter, a KELER stratégiai és ügyfélkapcsolati igazgatója a német WM Datenservice céggel a napokban kötött megállapodás kapcsán. A megállapodás kisegíthet minden olyan derivatív ügyletben résztvevő felet, amely a jelentési kötelezettséggel kapcsolatos bizonytalanságok vagy a pénzügyi adatszolgáltatásban való tapasztalatlanság miatt csak most fogna a kódok beszerzéséhez.

A KELER az ügyfeleitől beérkező igényeket továbbítja a WM Datenservice-hez, amely néhány napon belül generálja a szükséges kódokat, ráadásul a KELER-nek, mint stratégiai partnerének díjkedvezményeket is nyújt, amelyet a KELER tovább ad ügyfeleinek. „ Tapasztalatunk szerint az úgynevezett LEI-kódok igénylése az egyik legégetőbb probléma az adatközlésre készülők körében, de a most megkötött megállapodás révén elkerülhető, hogy bármely piaci szereplő az azonosító hiánya miatt mulassza el jelentési kötelezettségét." – mondta Csiszér Péter, hozzátéve, hogy a bankok, brókercégek nemcsak saját maguk, de ügyfeleik számára is kérhetnek azonosítókat, amelyeket a KELER összegyűjtve továbbít német partneréhez. Az igénylők két-három munkanap alatt megkaphatják az azonosítókat, holott különben 2-3 héttel kellene számolniuk, tehát mindenképpen kifutnának a határidőből. 

A tőzsdén kötött származtatott ügyletek esetében további segítséget jelent a piaci szereplők számára, hogy a KELER KSZF, mint központi szerződő fél automatikusan jelenti az ügyletet a vele kapcsolatban álló kereskedési adattárnak az üzletben résztvevő felek helyett.  A jelentési kötelezettség átvállalásáért külön díjat nem számol fel, viszont a derivatív ügyletben résztvevőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy igénylik ezt a szolgáltatást.