Beköszöntött a sokak által már nagyon várt mai nap, azaz 2013. szeptember 11-e, és délután megkezdődik a nagyszabású Budavári Borfesztivál. Immár huszonkettedszer! Mondhatnám azt is, hogy én már tudom, hogy mit fog csinálni kedves Olvasónk délután. Irány a Budai Vár, ahol a Nőké és a Hölgy borászoké a főszerep. (lásd: http://euroastra.hu/node/74161)  

 

Beköszöntött a sokak által már nagyon várt mai nap, azaz 2013. szeptember 11-e, és délután megkezdődik a nagyszabású Budavári Borfesztivál. Immár huszonkettedszer! Mondhatnám azt is, hogy én már tudom, hogy mit fog csinálni kedves Olvasónk délután. Irány a Budai Vár, ahol a Nőké és a Hölgy borászoké a főszerep. (lásd: http://euroastra.hu/node/74161)  

 

Természetesen a Hölgyek mellett a 22. Budavári Borfesztiválon Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait.  A kínálatban ott lesznek a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert borok, valamint készítőik, akik örömmel válaszolnak az érdeklődők kérdéseire. Vendégünk Portugália borászata és gasztronómiája.

 

Ez alkalommal rövid ismertetést adnék a kulturális és gasztro érdekesség kínálatából.

Idén mind az öt nap a kultúráról szól: világzene, népzene és jazz minden mennyiségben. Szerdán, az első nap a 18 órai ünnepélyes megnyitó után, 20 órakor színpadra lép a Magna Cum Laude. Csütörtökön a Köztársaság Bandája, Nikola Parov és Zenekara és egy már megszokott, felejthetetlen hangulatú Ghymes koncert szórakoztatja a borozgatókat. Pénteken izgalmas napnak nézhetünk elébe: Tárkány Művek, Holdviola és a Vujicsics Együttes dallamai nyújtanak teljes kikapcsolódást. Vendégként színpadra lép Szörényi Levente és a Söndörgő Együttes.

 

A Magna Cum Laude zenekar az utóbbi években a hazai szakmai sikerek mellett sorra aratja külföldi diadalait. A határ környéki magyarlakta településeken 2012-ben már igazi sztárzenekarról beszélünk. Dublin, London klubjai, illetve a jordániai Amman egyik antik amfi teátruma után a Magna Cum Laude a következő időkben újabb nemzetközi fellépésekre készül.

 

A Borfesztivál gazdag kulturális kínálatában igazi ínyencség szombaton a Magyar Jazz Szövetséggel közösen megrendezett Magyar Jazz Napja. Színpadra lép a Vasvári Soul Six, a Hot Jazz Band és Bolba Éva, Temesi Berci és együttese, a Budapest Jazz Orchestera és Szakcsi Lakatos Béla. Az estét Joana Amendoeira, különleges tehetségű portugál fado énekesnő teszi felejthetetlenné.

 

Vasárnap lesz a Magyar Folklór Napja, amikor több színvonalas népzenei műsort tekinthet meg a közönség. Ekkor tartja a Nemzeti Táncszínház nyílt napját, ahol egy előadás keretében az 1900-as évek vidéki társadalmának színes, változatos szokásait, ünnepeit, hiedelmeit viszi színpadra. Az előadást délután Táncház követi. A nap fénypontja a Szüreti felvonulás. Igazi látványosság, ünnepi hangulat, amely a régmúlt szüreti mulatságait idézi fel. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó, néptánc és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai alkotják. A felvonulók a Borfesztivál színpadához érve átadják a főszerepet a néptáncosoknak. A fellépők műsorát Pál István Szalonna és bandája indítja, a mozgalmas napot a Csík Zenekar zárja.

 

Kitűnő gasztronómia fogadja a látogatókat! A vendégek öt napon át engedhetnek a kiváló ételek és borok csábításának! Vásári és szüreti étlappal várja a látogatókat az Országkonyha az Oroszlános udvarban, pomposok, piták, házi rétesek színes palettájáról válogathatnak a fesztiválozók!  A Csülök Csárda, a Savoyai terasz árkádjai alatt csülkös pacallal, füstölt-főtt csülökkel csábítja az éhes vendégeket. A Gravitációs Gourmet Ponton, a Vagoemt Kft. standján szarvasgombából készült ételkülönlegességek fogyasztására nyílik lehetőség. Idén sem hiányozhatnak a kínálatból a kézműves sajtok és sonkák, stifolderek, szalonnák.

 

Magyarországon első alkalommal a SZEGA Foods szervezésében rendezik meg a Nemzetek Sajtversenyét, melyen Európa, sajtgyártásáról nemzetközileg is elismert országainak, tradicionálisan nemzeti sajtként számon tartott sajt-fajtája verseng a Magyarország Kedvenc Sajtja elismerésért. A szervező SZEGA Foods közel 20 ország nagykövetségével együttműködve, több évtizedes sajt nagykereskedői tapasztalatát felhasználva választotta ki azokat a sajtokat, melyek képviselik az európai országokat a megmérettetésen.

 

A versenyben az alábbi országok és sajtok küzdenek meg a Közönség szavazataiért:

Belgium – Chimay 6 hónapig érlelt teljes tejből készült kemény sajt

Ciprus – Halloumi friss félkemény sajt tehén és juhtejből

Egyesült királyság – Cathedral City Matured Cheddar 20 hónapig érlelt kemény sajt

Franciaország            – La Valencay pasztörizálatlan természetes kérgű kecskesajt

Görögország – Graviera 3 hónapig érlelt pasztörizálatlan kemény sajt

Hollandia – Old Amsterdam legalább 24 hónapig érlelt kemény sajt

Horvátország – Pagi juhtejjel készült kemény sajt

Írország – Kerrygold érlelt cheddar 12 hónapig érlelt kemény sajt

Lengyelország – Lazur kékpenésszel érlelt sajt

Litvánia – Dziugas 24 hónapig érlelt kemény sajt

Magyarország – Lajta tanyasi pasztörizálatlan félpuha sajt

Olaszorzág – Burrata kézműves friss sajt

Portugália – Serra da estrela mosott kérgű lágy 4 hónapos érlelésű juhsajt

Spanyolország – Manchego 12 hónapig érlelt juhtejből készülő kemény sajt

Szlovákia – Paranyica juhtejből készült füstölt sajt

 

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az évszázados múlttal bíró európai sajtgyártásra, valamint, hogy bemutassa a legmagasabb minőségben készített nemzeti sajtféleségeket.

A Borfesztivál teljes ideje alatt zajlik a „Nemzetek Sajtversenye", ahol 20 ország egy-egy sajt remekére lehet kóstolva szavazni a Szega standján, a Halászó Fiú udvarban.

Eredményhirdetés vasárnap délben a Fesztiválszínpadon!

 

Ízletes kürtőskalácsot majszolva, az extra energiára vágyó vendégek kipróbálhatják közkedvelt kávé partnerünk új márkáját: a kapszulás rendszerű Ricci Caffé-t.

 

Változás a Borfesztiválon: MEGSZŰNT a kóstolójegy!

A borok és az ételek fogyasztása idén KÉSZPÉNZ ellenében történik.

 

2013. szeptember 11-15.

22. Budavári Borfesztivál – Budai Vár

Nyitva tartás: szept. 11-12. szerda-csütörtök: 14.00-23.00

szept. 13. péntek: 12.00-23.00

szept. 14-15. szombat-vasárnap: 10.00-23.00

Belépő: 2800 Ft/nap

Bérlet 5 napra: 7500 Ft

 

http://www.aborfesztival.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük