2022.november.30. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kiállítás az iszkaszentgyörgyi kastélyban

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/64124"><img class="image image-_original" src="/files/images/A.jpg" border="0" width="468" height="277" /></a></span></p><p>Az iszkaszentgörgyi Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastélyban található finn emlékszoba és a szobrász, Yrjö Liipola kiállításának megnyitójára kerül sor 2012. szeptember 5-én, szerdán, 16.00 órakor. Yrjö Liipola (1881-1971) finn szobrász a XX. század eleji finn realizmus egyik legfontosabb művésze, 30 évig Budapesten élt.</p> <p> 

 a

Az iszkaszentgörgyi Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastélyban található finn emlékszoba és a szobrász, Yrjö Liipola kiállításának megnyitójára kerül sor 2012. szeptember 5-én, szerdán, 16.00 órakor. Yrjö Liipola (1881-1971) finn szobrász a XX. század eleji finn realizmus egyik legfontosabb művésze, 30 évig Budapesten élt.

 

 a

Az iszkaszentgörgyi Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastélyban található finn emlékszoba és a szobrász, Yrjö Liipola kiállításának megnyitójára kerül sor 2012. szeptember 5-én, szerdán, 16.00 órakor. Yrjö Liipola (1881-1971) finn szobrász a XX. század eleji finn realizmus egyik legfontosabb művésze, 30 évig Budapesten élt.

 

Mielőtt elhagyta volna eredeti hazáját, a Turku-i Művészegyesület rajziskoláját végezte el 1900-ban, majd művészeti tanulmányait Európa különféle városaiban folytatta, előbb a firenzei, majd a római képzőművészeti akadémián, azután Berlinben és Párizsban. 1904-ben Finnországot megszállták a cár csapatai, és Liipolának menekülnie kellett az orosz megszállókkal való szembehelyezkedése miatt. 

 

Yrjö Liipola ekkor az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó Magyarországra jött, ahol tehetsége feltűnést keltett a dualista Monarchia nemességének körében, akiknek tetszett a fiatal szobrász olasz reneszánszban fogant stílusa. Számos megbízást kapott síremlékek készítésére, és több mint 100 szoborportrét rendeltek tőle. Jelentős megrendelői között volt Habsburg József Ferenc főherceg, Anna szász hercegnő, gróf Zichy Gyula érsek és Károlyi grófnő, hogy csak néhány nevet említsünk. Liipola a magyar művészeti élet teljes jogú tagjává vált, különösen az 1909-es Velencei Biennálén kapott nagyszerű sajtóvisszhangot követően, ahol magyar művészekkel állított ki „Liipola György" néven. Ferenc József vásárolta meg tőle a Székely famunkás című bronzszobrot, a magyar állam pedig a Leselkedő című művét a Szépművészeti Múzeum számára. 2009 júliusában Yrjö Liipola emléktáblát helyeztek el a Vörösmarty-szobor talapzatán. Mivel Liipola 1904-ben a szobor alkotójának, Kallós Ede kõszobrásznak a tanítványa volt, köszönetéül Kallós Liipola arcát kölcsönözte a szoborcsoport fiatal idealista zászlóhordozó diák arcának.

A művészeti életben elért eredményein kívül Finnország magyarországi konzuljának szerepét is ellátta, magyar irodalmat fordított finnre és magyar nőt vett feleségül. Miután visszaköltöztek Finnországba, Magyarország konzulja lett.
Liipola helyi kapcsolatainak emléket állítva az Ari Kupsus Galéria 2010-ben a művész 13 szobrát mutatta be, amelyeket a finnországi Yrjö Liipola Múzeum kölcsönzött.

Yrjö Liipola
– 1956-ban gyűjteményét Koski városának ajándékozta: a körülbelül 180 műalkotásból álló gyűjtemény számára 1970-ben múzeum épült (Yrjö Liipola Múzeum)
– 1904-1934 között Magyarországon élt és tevékenykedett, művészi karrierje mellett finn kozulként is működött Magyarországon 1925-1934 között és magyar konzulként Finnországban 1935-37
– Fontos alkotásai Finnországban: Tellervo Tapio lánya (Helsinki, Erottajan puisto), Feltámadás (sírkõ, Tampere), J. K. Paasikivi elnök (Helsinki egyetem), Finn szabadságszobor (Vaasa)

http://www.finland.hu/public/default.aspx?contentid=167943&nodeid=39306&contentlan=28&culture=hu-HU

 

2010-ben a Békéscsabai Ibsen Házban is kiállították szobrait, ahol a megnyitó beszédében Olli Urmas, a Yrjö Liipola Múzeum elnöke megemlítette, hogy Liipola a magyar irodalom több művét is lefordította finn nyelvre (többek között Gárdonyi Géza Egri csillagok c. regényét), és könyvet írt Aurinkoista Unkaria (1934), A napfényes Magyarország címmel.

 

A Finn Köztársaság nagykövete, Jari Vilén,

Iszkaszentgyörgy polgármestere, Gáll Attila

és Iszkaszentgyörgy díszpolgára Ari S. Kupsus tisztelettel meghívja

Önt

az iszkaszentgyörgyi kastélyban létrehozott Finn Emlékszoba és

Yrjö Liipola finn szobrászművész kiállításának ünnepélyes megnyitójára,

2012. szeptember 5-én szerdán, 16.00 órakor.

 

Az emlékszobát Őexc. Sauli Niinistö finn köztársasági elnök nyitja meg.

Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastély, 8043 Iszkaszentgyörgy, József Attila út 1

 

„Kedves Barátaim és Partnereim!
Évek óta tervezem egy múzeum megnyitását. Néhány évvel ezelőtt egy különleges ülőgarnitúrát kaptam a finn Külügyminisztériumtól. A kanapéból és fotelekből álló garnitúrának hosszú és érdekes története van. A 19. században, az Osztrák-Magyar Monarchia évtizedeiben Bécsben készült, az 1960-as években került a bécsi finn nagykövethez az akkor újonnan beiktatott finn elnök, Urho Kekkonen első hivatalos látogatásának idején. Azóta híres vendégek sora,  államfők, elnökök, királyi családok tagjai, politikusok, művészek és más, a bécsi finn nagykövetségre érkező neves látogató használta az ülőgarnitúrát. Ez a történelmi darab ezentúl az iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastélyban lesz kiállítva, azon a helyen, ahova a finn nagykövetséget telepítették 1944-ben, Budapest bombázása idején. Az ülőgarnitúra a múzeum neo-barokk stílusban berendezett zöld szalonját ékesíti.


A múzeum sárga empír szalonjában pétervári paloták bútorai láthatók. Ezekhez hasonló darabok találhatók a finn minisztériumokban a cári Oroszországgal való közös történelmünk következményeként. Hasonló darabok ritkán láthatók Magyarországon. A szalonban található többek között a magyar festő, Csók István empire írószekretere is, valamint azok a festmények, amelyek eredetileg is a kastély falait díszítették, s amelyeket a székesfehérvári Szent István király múzeumból kölcsönöztünk. Közülük az egyik legszebb darab a Bajzáth Valéria grófnőt ábrázoló, közelmúltban felújított portré.


A két szalon jelenlegi formája tájékoztató jellegű betekintést ad a látogatónak a lakberendezés történetébe, hiszen minden egyes darab eredeti empír vagy neo-barokk alkotás. A szalonok mellett állandó kiállítás nyílik Yrjö Liipola szobraiból, amelyek mind magyarországi tartózkodása idején készültek. A szobrok a finnországi Koski város Yrjö Liipola múzeumának tulajdonában vannak. Liipola a magyar nemesség körében akkor vált népszerűvé, amikor Ferenc József császár saját gyűjteménye számára vásárolt egy szobrot 1909-ben.

 

A múzeumot és a kiállítást a finn elnök, Sauli Niinistö nyitja meg. Minden látogatót szeretettel várunk a megnyitót követő kulturális programra, amelynek keretében fellép Gobi Rita híres táncos-koreográfus és társulata.

A megnyitóra buszjárat indul Budapestről, indulás délután 2 órakor, indulás vissza este 9-kor. Az utazásra előzetes jelentkezés szükséges."

Ari S Kupsus

 

www.arikupsusgallery.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.