A 2013-ban kilencedik alkalommal megrendezett kétnapos Informatikai Biztonság Napja (ITBN) konferencián a kibertér védelmének legaktuálisabb témáit dolgozták fel az előadók.

 

A 2013-ban kilencedik alkalommal megrendezett kétnapos Informatikai Biztonság Napja (ITBN) konferencián a kibertér védelmének legaktuálisabb témáit dolgozták fel az előadók.

 

Az eseményt évről-évre töretlen érdeklődés övezi: idén 80 IT biztonsági márka képviseltette magát és több mint 2300 résztvevő válogathatott 70 programpont közül. A rendezvény rávilágított, hogy a világsajtóból jól ismert megfigyelések, adatlopások és politikai botrányok középpontjában a kibervédelem kérdése megkerülhetetlen, amelyet világszerte egyre növekvő figyelem övez. A téma fontosságát a vállalatok és a nemzetek kormányai is egyre inkább felismerik.

A kiberhelyzet legfontosabb kérdéseivel foglalkozott a 2013-as Informatikai Biztonság Napja (ITBN) szeptember 25-én és 26-án. A kilencedik alkalommal megrendezett kétnapos konferencián idén 80 IT biztonsági márka képviseltette magát – köztük a világ vezető IT biztonsági cégei –  és több mint 2300 résztvevő válogathatott 70 programpont közül: 40 előadásból két tematikus szekcióban, valamint 30 workshopból 4 VIP demóteremben. A hagyományokhoz hűen, a rendezvény ez évben is a közép-, és nagyvállalatok döntéshozói, valamint a biztonsági szakemberek sikeres találkozója volt, kiváló platformot biztosítva számukra a kapcsolatfelvételre és a legégetőbb IT biztonsági kérdések megvitatására.

Az idei ITBN egyik fókusza a geopolitika és az informatikai biztonság 21. századi új összefüggései voltak; a konferencia többek között olyan témákat dolgozott fel, hogy milyen szerepet játszik Magyarország a nemzetközi kiberhadviselés rendszerében; milyen következtetéseket lehet levonni az olyan botrányokból, mint a Snowden-ügy, vagy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kiszivárogtatási botránya, valamint az állampolgárok megfigyelésének morális és diplomáciai kérdései.

Az esemény résztvevői ismét az informatikai biztonsági szakma legelismertebb hazai és nemzetközi képviselői voltak, vezető IT biztonsági cégek képviseletében. A témák széles spektrumon mozogtak, terítékre került a biztonsági hírszerzés jelensége, a Big Data kezelés, a modern kibertámadások problémái, a felhő szolgáltatások jogi aspektusai, kormányzati kibervédelmi törekvések, az elektronikus információbiztonsági törvény jelene és jövője, valamint az UTM technológia legfontosabb újdonságai.

Idén kiemelt figyelmet kapott a személyek, állampolgárok védelme, a személyi biztonság témakörére is, hiszen – ahogy a közelmúlt kiszivárogtatási botrányai is bizonyítják – senki nem tudja magát kivonni a kiberhelyzet problémái alól, valamennyi állampolgár érintett bennük. A témában többek között a social media hacking-gel foglalkozó előadás során mélyülhettek el az érdeklődők.

A hagyományokhoz hűen, a szervezők átadták az ITBN 2013 Útmutató szakembere díjat, amelyet Dr. Muha Lajos, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára vehetett át olyan előre mutató tevékenységeiért, amelyek jelentős befolyással bírnak az IT piac egészére, gondolkodásmódjára.

A 2013-as ITBN konferencia összefoglaló videóját, valamint összes előadását és 10 kapcsolódó interjút az alábbi linken tekintheti meg:

http://www.youtube.com/playlist?list=PLEN8Q-YLtxJ51AfWjVtxc-9GDVe8D0EpA

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük