Január 22-én, a Kultúrpart hetedik születésnapján lezárult az a szavazás, amelynek tétje nem volt más, mint hogy melyik magyar vers utazzon a Puli Space Technologies által kifejlesztett Puli űrszondával a Holdra.

 

Január 22-én, a Kultúrpart hetedik születésnapján lezárult az a szavazás, amelynek tétje nem volt más, mint hogy melyik magyar vers utazzon a Puli Space Technologies által kifejlesztett Puli űrszondával a Holdra.

 

A január 1-én lezárult játékra sok száz vers, illetve versrészlet érkezett az olvasóktól, amelyek közül a szakmai zsűri, Molnár Piroska színművész, Dr. Tarján Tamás irodalomtörténész, Turi Tímea és Fehér Renátó költő, valamint a Pulit fejlesztő csapat vezetője, Dr. Pacher Tibor fizikus választotta ki a „legholdravalóbb" 15-öt. A legfontosabb döntést, hogy melyik legyen a győztes vers, az olvasók hozhatták meg.

A versek között szerepeltek József Attila, Ady Endre, Petőfi Sándor és Radnóti Miklós művei is, de a kiélezett versenyt végül Weöres Sándor A teljesség felé című kötetében megjelent Szembe-fordított tükrök című versének részlete nyerte:

 

„Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra."

 

A sors iróniája, hogy Weöres Sándor 26 évvel ezelőtt, január 22-én hunyt el.

 

A Puli űrszonda a Google Lunar XPRIZE versenyre készül, melynek lényege, hogy a csapatok olyan önműködő felderítő robotot hozzanak létre magánerőből, amelyik sikeresen eljut a Holdra, majd képes onnan nagy felbontású képeket és videókat küldeni a Földre. A kifejlesztett eszköz előreláthatólag 2016 második felében érkezik meg a Holdra, de addig még számos, elsősorban anyagi természetű akadályt kell leküzdenie, ezenkívül például ellen kell állnia a Hold szélsőséges hőmérsékleti különbségeinek, és az adatküldés nehézségeivel is meg kell birkóznia. A Puli Space Technologies 2010 óta fejleszti az eszközt Dr. Pacher Tibor vezetésével. Ha sikerül, mi magyarok lehetünk a negyedik nemzet, akik eljutottak a Holdra – amire minden esélyünk meg is van, hiszen a Puli a teszteken sikeresen teljesített.

Az eszközt működéséről a Kultúrpart forgatott kisfilmet, amely megtekinthető az alábbi linken:

 

http://www.kulturpart.hu/mozgopart/44817/keszul_a_magyar_holdra_szallas

 

A Dr. Pacher Tiborral készült interjú itt érhető el:

 

http://www.kulturpart.hu/lavor/44488/a_hold_egy_kemeny_hely

 

A versenyre való felhívás pedig itt olvasható:

 

http://www.kulturpart.hu/irodalom/44528/kuldj_egy_magyar_verset_a_holdra

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük