2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kiemelt nemzeti érdek a MOL magyar tulajdonban tartása

4 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/53010"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images1_12.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="88" /></a></span>A Kormány az Alaptörvényben lefektetett elvek szerint Magyarország hosszú távú gazdasági stabilitását szem előtt tartva felelősen gazdálkodik a nemzeti vagyonnal, a közösség érdekeit figyelembe véve törekszik annak gyarapítására és a stratégiai jelentőségű vállalatok magyar tulajdonban való megtartására. A Kormány nem járt el másként a nemrégiben ismét állami kézbe került MOL-részvénycsomag esetében sem.

A Kormány az Alaptörvényben lefektetett elvek szerint Magyarország hosszú távú gazdasági stabilitását szem előtt tartva felelősen gazdálkodik a nemzeti vagyonnal, a közösség érdekeit figyelembe véve törekszik annak gyarapítására és a stratégiai jelentőségű vállalatok magyar tulajdonban való megtartására. A Kormány nem járt el másként a nemrégiben ismét állami kézbe került MOL-részvénycsomag esetében sem.

A Kormány az Alaptörvényben lefektetett elvek szerint Magyarország hosszú távú gazdasági stabilitását szem előtt tartva felelősen gazdálkodik a nemzeti vagyonnal, a közösség érdekeit figyelembe véve törekszik annak gyarapítására és a stratégiai jelentőségű vállalatok magyar tulajdonban való megtartására. A Kormány nem járt el másként a nemrégiben ismét állami kézbe került MOL-részvénycsomag esetében sem.

A Kormányt nem a rövidtávú pénzügyi és politikai haszonszerzés, hanem a hosszú távú stratégiai gondolkodás vezette a MOL 21,2 százalékos részvénycsomagjának visszavásárlásakor. A Kormány továbbra is arra törekszik, hogy gyarapítsa a nemzeti vagyont és megerősítse az állam tulajdonosi szerepét a nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű vállalatokban.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a stratégiai tulajdonszerzést annak súlyához méltó körültekintéssel készítette elő, a megállapodás pontos körülményeiről az átláthatóság érdekében az Országgyűlés nyilvánossága előtt számolt be. A Kormány nyilvánosságra hozta az Országgyűlési határozati javaslat és a részvény adásvételi szerződés teljes szövegét, amely az országgyűlés honlapján megtekinthető.

Az MOL-részvények visszavásárlásához a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem vett igénybe közvetítőket, pénzügyi tanácsadót, befektetési bankot, ami a hasonló nagyságrendű ügyekkel összevetve nagyon jelentős tranzakciós költségmegtakarítást eredményezett.

A Magyar Állam a tőzsdén kívül, egyedi megállapodással vásárolta vissza a MOL stratégiai tulajdoni hányadát. Veszteség csak akkor keletkezne, ha a Kormány felelőtlenül kezdene el kereskedni a tőzsdén a részvényekkel, ami azonban ellentétes a Kormány szándékaival. A MOL részvények az európai olajvállalatokhoz képest továbbra is jól teljesítenek. Az elemzők előrejelzése szerint a MOL részvényárfolyama rövid és közép távon ugyan fluktuálódhat, de hosszú távon biztatóan magas, 25.000 Ft feletti célár valószínűsíthető. A tőzsdei vállalatok részvényeinek jelenlegi árzuhanását a nemzetközi pénzpiac válsága idézte elő, a globális pénzügyi- és tőkepiaci folyamatok befolyásolása pedig kívül esik a Kormány hatókörén.

Az előző kormányok felelőtlen és a nemzeti érdeket veszélyeztető privatizálási gyakorlata Európában szinte példa nélküli mértékben tette sebezhetővé és függővé a magyar energiaellátás biztonságát. A MOL részvénypakett magyar kézbe kerülése az állami szerepvállalás súlyát erősítő kormányzati stratégia megvalósításának első, nemzetközi mértékkel mérve is jelentős, kiemelt politikai és gazdaságtörténeti jelentőségű lépése volt.

A nyolcvanas évek második felében megindult spontán privatizáció kezdetei óta először fordult elő, hogy az állam a közjó érdekében visszavásárolt egy, az ország energiafüggetlenségét növelő, stratégiailag jelentős nemzeti vagyonelemet. A sikeres, Közép-Európában vezető szerepet betöltő nemzeti energiavállalatban történő tulajdonszerzés növeli az állami vagyont és a mindenkori kormányok pénzügyi mozgásterét, stabilizálja a regionális és hazai energiapiacot, és fokozza az energiaellátás biztonságát itthon és a régióban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.