Rácmolnár Sándorról már írtam (http://www.euroastra.hu/node/13884), akkor is a Ráday Galériában voltak láthatóak művei. Képei akkor is nagyon tetszettek, és ez most sincs máshogy.

 

Rácmolnár Sándorról már írtam (http://www.euroastra.hu/node/13884), akkor is a Ráday Galériában voltak láthatóak művei. Képei akkor is nagyon tetszettek, és ez most sincs máshogy.

A művész aktuális kiállításán rajzait tekinthetjük meg. Azokat a rajzokat, melyek a Ráday Galéria kifestőkönyv sorozatának 2. kötetét alkotják. Az első rész Roskó Gábor műveiből lett összeállítva (http://www.euroastra.hu/node/11332). A galéria azért vállalkozott erre a nem mindennapi feladatra, hogy a jelen kifestőkönyv repertoárt színesítse, és minőségi képeket csempésszen a műfajba. Nem mellékes azon céljuk sem, hogy a sorozattal megkönnyítsék a másság elfogadását, tanítsanak másnak lenni, máshogy érezni, hinni.

Rácmolnár Sándor képei a buddhizmus világszemléletét követi.  De azt hiszem, aki ezt előre nem tudja is rögtön érezheti. Annyira egyértelmű a téma, aprólékos, és tökéletes a kidolgozás, mint ahogy ezt a karakteres munkát a festőművésztől már megszokhattuk. Nehezen viseltem volna, ha nem léphettem volna egészen közel a képekhez, és szemlélhettem volna meg alaposan a vonalait.

„Rácmolnár Sándor munkái zavarba ejtő (képi) elbeszélés tipikus esetei. Egyrészt úgy tűnik, jól ismerjük Rácmolnár munkásságát, ám ha alaposabban végigkövetjük, karakteres stílusa ellenére is észrevehető egy folytonos változás, sőt kifejezett kerülése, hogy munkáit egy merev, stílusazonos oeuvre jellemezze. Az a fontos számára, hogy a forma erősítse a jelentést. Ez ugyan egyszerűnek és evidensnek tűnik, ám valójában egyáltalán nem az, nehéz úgy túllépni saját árnyékunkat, hogy egyszerre legyen benne a megújulás és a hitelesség. Rácmolnár előszeretettel sajátít ki népi, illetve populáris témákat, műfajokat, médiumokat. Ugyanakkor nem az appropriation art gesztusával találkozhatunk nála, mivel csak a hordozót, a stílust teszi magáévá, nem pedig ready made módjára, már meglévő tárgyakat emel a műalkotás dimenzióiba, hanem köznapi médiumokat, szemléletmódokat dolgoz fel és helyez a művészet státusába." Bordács Andrea

 

Rácmolnár Sándor képeit április 5.-ig tekinthetik meg, a Ráday utca 8. szám alatt.

Németh Krisztina

 http://www.raday-galeria.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük