2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kifizetődő lesz a zöldáram

6 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/22830"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/grune.thumbnail.jpg" border="0" width="60" height="100" /></a></span>A világ jelenleg 80 százalékban fosszilis energiahordozókból álló energia összetétele hosszú távon nem fenntartható, a megújuló energiaforrásokra való átállás megszüntetheti a jelenlegi rendszer által okozott problémákat. </p><p> 

grune.thumbnailA világ jelenleg 80 százalékban fosszilis energiahordozókból álló energia összetétele hosszú távon nem fenntartható, a megújuló energiaforrásokra való átállás megszüntetheti a jelenlegi rendszer által okozott problémákat.

 

grune.thumbnailA világ jelenleg 80 százalékban fosszilis energiahordozókból álló energia összetétele hosszú távon nem fenntartható, a megújuló energiaforrásokra való átállás megszüntetheti a jelenlegi rendszer által okozott problémákat.

 

A növekvő megtérülés, az alacsonyabb fokú energia-függőség, és a munkahelyteremtés olyan komoly előnyök, melyek szintén a megújuló energiahordozók mellett szólnak. Az Erste Csoport elemzőinek kedvencei az Andritz, a vízerőmű-technológia vezető szállítója, a Verbund, a vízienergia-piac jelentős szereplője, valamint a CEZ az elektromos áram árának várható erősödése miatt.

Az emberiség gazdasági fejlődése szorosan összefügg azzal a képességgel, hogy milyen mértékben tudja az emberi erőforrásokat más energiaforrásokkal kiváltani. A fejenkénti bruttó nemzeti termék világszerte akkor lódult meg, amikor az emberiség fosszilis energiahordozókat kezdett használni.
Az elmúlt időszak rámutatott a világgazdaság jelenlegi energiahelyzetének gyenge pontjaira. Az Erste Csoport elemzői úgy vélik, hogy a megújuló energiaforrásokra való áttérés megszüntetheti a jelenlegi rendszer hátrányait. A megújuló energiaforrások nem generálnak szén-dioxid kibocsátást, ráadásul a víz-, szél- és napenergia kimeríthetetlen mennyiségben áll rendelkezésre. A technikai fejlődés nyomán lecsökken a megújuló energia költsége, emellett a Föld szinte minden régiója alkalmas legalább egy megújuló energia – a biomassza, a víz-, szél-, a napenergia, vagy akár a geotermikus energia – kiaknázására.

Visszatérő kérdés, hogy a nap-, a szél-, és a vízenergia képes-e kielégíteni a Föld energiaszükségletét? Gerald Walek, az Erste Csoport részvénypiaci elemzője szerint a válasz határozott igen. „Ma még nem áll rendelkezésre olyan technológia, amellyel gazdaságosan ki lehetne aknázni ezt a potenciált, de úgy véljük, hogy több gazdasági és politikai megfontolás is a megújuló energiák terén történő jövőbeli fejlesztések mellett szól. Egyrészt az importált fosszilis energiahordozók megújuló energiákkal való kiváltása munkahelyeket teremt, másodsorban az Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió között a közelmúltban kirobbant gázvita felhívta a politikusok figyelmét az energiaellátás független forrásból történő biztosításának fontosságára, harmadrészt pedig a kutatás-fejlesztésre költött összegek emelkedésével a megújuló energiaforrások költsége is csökkenni fog" – jósolja Gerald Walek.

Az Erste Csoport elemzői szerint a megújuló energiaforrások jelentős szerepet játszhatnak a kormányoknak a gazdasági válság legyőzésére és az energiafüggetlenség elérésére tett erőfeszítéseiben, hiszen a megújuló energiahordozók rendelkeznek azzal a potenciállal, hogy új, fenntartható munkahelyeket teremthetnek Európában és Észak-Amerikában. Az elemzők becslése szerint a megújuló energiák részarányának 20 százalékra történő emelése érdekében az Európai Unió tagállamainak 1100 milliárd eurót kell befektetniük a megújuló energiahordozókból nyert kapacitás növelésére. A kötvénybefektetők így olyan új piacon jelenhetnek meg, ami stabil, biztos hozamokat kínál – és ez a jelenlegi viharos időkben cseppet sem elhanyagolható szempont.

Az ajánlások és a célárak áttekintése:

2009. jan. 30

   

Árfolyam

Ajánlás

teljesítmény (%)

Társaság

Deviza (millió euróban)

Kapitalizáció középértéke

Jelenlegi (utolsó záróár)

Célárfolyam

 

1 hó

3 hó

6 hó

12 hó

Agrana

EUR

642

45,2

44,0

Tartás

8,6%

-7,1%

-21,1%

-42,6%

Andritz

EUR

1198

23,3

37,0

Vétel

0,6%

-13,9%

-46,9%

-42,0%

A-TEC

EUR

162

6,15

6,2

Tartás

-23,4%

-50,3%

-50,3%

-67,6%

CEZ

CK

14573

753,5

1230,0

Vétel

5,7%

-14,1%

-40,5%

-35,2%

EVN

EUR

1982

12,12

18,9

Vétel

8,4%

-18,9%

-37,4%

-50,0%

PannErgy

HUF

49

700

793,0

Tartás

-4,7%

-13,1%

-42,8%

-55,1%

Polish Energy Partners

PLN

404

21,47

n.a.

n.a.

13,8%

-19,6%

-18,9%

-27,1%

Verbund

EUR

9237

29,97

43,0

Vétel

-1,0%

-23,5%

-42,7%

-38,0%

Forrás: Erste Csoport becslés; 2009. január 30-i árfolyamok alapján

           
  • Az Agrana építette meg Ausztria első ipari méretű, évi 240 ezer m³ kibocsátására képes bioetanol-gyárát 125 millió eurós beruházás keretében. A bioetanol értékesítéséből származó éves árbevétel a várakozások szerint legalább 100 millió euróra rúg a jelenlegi pénzügyi évben. Ajánlás: tartás.
  • Vétel ajánlás az Andritz részvényeire vonatkozóan. Az Andritz a vízerőmű-technológia vezető szállítója (a világ második legjelentősebb ilyen cége). A rendelések teljesítésében jelentkező óriási (mintegy 4,5 milliárd euróra rúgó) várólista, valamint a megújuló energiaforrásokra koncentráló iparágakban jelentkező (2009-ben a becslések szerint 50 százalékkal növekedő) kereslet okán úgy véljük, hogy az Andritz jó helyzetben van ahhoz, hogy átvészelje a világgazdasági viharokat.
  • Tartás a javaslatunk az A-TEC részvényeire. Erőmű-építési üzletágának köszönhetően az A-TEC esetében izgalmas kitettséget látunk a hulladékból energiát előállító iparág piacán. Emellett a társaság gépipari üzletága látja el a szélturbinákat gyártó vállalatokat speciális fémmegmunkáló gépekkel.
  • Vételen a CEZ. A CO2-kvóta csökkenő árfolyama ellenére a CEZ szintén azt fontolgatja, hogy belép a megújuló energia termelésére szakosodott szegmensbe – a szélenergia a termékportfoliónak akár a 3 százalékát is kiteheti. Figyelembe véve, hogy a CEZ már értékesítette a 2009-re lekötött kapacitásainak 75 százalékát, a jelenlegi gazdasági helyzet negatív hatásai csak 2010-ben fognak jelentkezni a társaságnál, hiszen a szerződések jórészt ebben az évben kerülnek elcserélésre és értékesítésre.
  • Az EVN jelenleg 68 vízerőművet, 63 szélerőművet és 44 biomassza-fűtőerőművet működtet, emellett 11 kisteljesítményű vízerőmű felújítását fejezi be Macedóniában. A társaság Délkelet-Európában tovább vizsgálja a szél- és napenergia hasznosításának lehetőségeit. Az EVN tervei szerint a társaság teljes kibocsátásának 30 százaléka megújuló energiából fog állni 2010-re. Ajánlás: vétel.
  • Megerősítjük tartás ajánlásunkat a két fűtőerőmű fejlesztési projektjében is sikerrel részt vevő PannErgy részvényeire. A társaság már 30 településsel szerződött a geotermikus energia hasznosítására vonatkozó együttműködés érdekében.
  • A Polish Energy Partners (PEP) a villamosenergia- és hőtermelés fejlesztésére, végrehajtására és kezelésére létrejött projektekre specializálódott társaság. A zöldenergia szegmensben a társaság szélerőmű projektek kifejlesztésével és értékesítésével foglalkozik, emellett kulcsrakész szélfarmokat is épít, amelyek értékesíthető villamos energiát termelnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.