Kifogások

Kedvenc szappanoperám előtt ültem a televízió előtt, amikor mély álmomból éles csengetés ébresztett fel. Kibotorkáltam az ajtóhoz. Volt osztálytársam és barátom Finesz Geyza állt előttem. Tíz éve nem láttam.

Kedvenc szappanoperám előtt ültem a televízió előtt, amikor mély álmomból éles csengetés ébresztett fel. Kibotorkáltam az ajtóhoz. Volt osztálytársam és barátom Finesz Geyza állt előttem. Tíz éve nem láttam.

–  Gyere be Gézukám, miben segítetek?

–  Nekem?! Nekem semmiben. Neked hoztam egy kolosszális üzletet. Persze, csak ha be akarsz szállni.

–  Őszintén szólva nincs a bakancslistámon a veled való üzletelés.

–  Legalább hallgass meg. Van egy kis cégem, a Kifogásgyártó Nonprofit BT. Ügyvezetője vagyok már három éve.

–  Micsodát gyártó céged van?

–  A kifogások életünk fontos velejárói. Kifogásokra állandóan szükségünk van, hivatalban, iskolában, családban, baráti körben, üzleti életben, szerelemben, mindenütt.

–  És mi az hogy nonprofit?

–  A havi bevételt felvesszük fizetésként és a továbbiakban non profit.

–  De hát minek gyártani, amikor mindenki maga tudja legjobban, milyen kifogásokra van szüksége?

–  Nagy tévedés! Egy-két kifogást mindenki tud, de tucatszám senki. A bétém kiváló koponyák, tudós nyelvészek, életművészek segítségével ömleszti a kifogásokat megrendelésre, határidőre, bármilyen témában, éjjel-nappal, garanciával. Vevőkörünk a társadalom valamennyi csoportját reprezentálja és a klientúránkat ki akarom terjeszteni. Ezért kell egy kis pótlólagos tőke. Beszállsz a pénzeddel és egy múlva dupláját kapod vissza.

–  Na várj csak, hogy lehet eladni a kifogásokat? Mondj egy példát.

–  Szimpla esetben egy ötlet ára négyezertől tízezer forintig terjed. Lehet fizetni készpénzzel, sárga csekkel, banki átutalással. Itt van a legújabb, valaki szakítani akar barátnőjével, akivel három éve együtt él, de nem akarja megbántani.

–  És erre mi a megoldás?

–  Mondom. Nézd édes, amikor három éve összejöttünk, megfogadtuk, hogy mindig őszinték leszünk egymáshoz. Ehhez tartom magam, amikor rájöttem, nem vagyok való hozzád. Egy lúzer vagyok, főnököm kért, nézzek másik állás után, Te nálam százszor jobbat érdemelsz. Hidd el, neked is jobb lesz így. Előtted az élet, de nem egy ilyen szerencsétlennel, mint én. Mindig könnyes szemmel fogok gondolni rád. Hatezer forint.

–  Állandó ügyfeleid is vannak?

–  Nézd, húsz perce beszélgetünk. Ez alatt négy SMS érkezett a telefonomra. Egy férj állandóan éjfél körül jár haza. Kőműves csúszik a családi ház építésének határidejével, de nem akar kötbért fizetni. Vőlegény halogatja az esküvőt, egyetemista öt tárgyból megbukott.

–  Jól van Nándi, esetleg beszállok. Most akartam használt autót venni, de elhalaszthatom. Odaadom az erre félretett pénzemet. Remélem jó helyen lesz.

–  Jó helyen? Egy év múlva vadiúj verdát vehetsz, amilyet csak akarsz.

                                                                    *

Nándit másfél évig nem láttam. A pénzemet sem. Egyszer csak észrevettem. Egy romkocsma ablakából bámult kifelé.

–  Te gazember! Hol az üzleted, hol a pénzem és a kamata?

–  Ne idegeskedj. Eladtam a  Kifogásgyártó Nonprofit BT tulajdonjogát. A pénzt egy óriási üzletbe fektettem be. A 2024-es nyári olimpia leendő létesítményei közelében nadrágszíj parcellákat vettem. Horribilis összeget fogunk kapni érte amikor kisajátítják.

–  Nem hiszek neked Nándi, ez csak üres kifogás.

–  Na és? Évekig gyártottam a kifogásokat másoknak, egyet megtartottam magamnak is.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük