http://hungarian.cri.cn/http://hungarian.cri.cn/ Kevesen tudják, hogy Kína magyar nyelvű rádióadást és internetes honlapot üzemeltet. Mégpedig a honlapot kifogástalan magyarsággal.

http://hungarian.cri.cn/http://hungarian.cri.cn/ Kevesen tudják, hogy Kína magyar nyelvű rádióadást és internetes honlapot üzemeltet. Mégpedig a honlapot kifogástalan magyarsággal.

Tévedés azt hinni, hogy a NAgy Kina a Kinai nagy(internet) Fal mögött nem foglalkozik Magyarországgal, a magyarokkal. Ennek régi hagyománya van. A Kínai rádió magyar adása annak idején a budapesten végzett kínai diákokkal indult, és annak idején az albán magyar adással, ha ritkán sikerült befogni a Szabad Európa Rádió mellett inkább csak mosolygásra adott okot. A mai helyzet jelentősen megváltozott.

Kína és MAgyarország diplomáciai, gazdasági és kultúrális kapcsolata jelentősen megélénkült. KÍna magyarországra úgy tekint, -ellentétben az USA-val – mint egy olyan országra, ahol a kölcsönös előnyök mentén mindkét fél csakis profitálhat. Ennek jegyében hozták látra a kinai bank budapesti leányvállalatát, ami teljes körü bankszolgáltatást nyújt magyaroknak is, ugyanúgy mint a legnagyobb pénzintézetek. Arról nem is beszélve, hogy magyartok, amennyiben megismerik és ALKALMAZKODNAK Kína szokásaihoz, gyakorlatához, eredményesren üzletelhetnek asz ottani cégekkkel. Szinte mindenre, ami egyedi, minőségi és az ő szokásrendszerükhöz alkalmazva kerül eladásra, ami sokkal lényegesebb mint itthon gondolnánk – piacot talál.

Kína az az ország ahonnan sok próbálkozó volt kénytelen véres fejjel távozni. Ugyanis hiába mentek oda nagy dolmánynal a nyugati marketing és gazdasági ismeretekkel felvértezve, csúfos vereséget szenvedtek. Az, hogy a kereskedelemben már beszélik az angolt, éppen olyan tévhit, mint az, hogy csakis az érdekek mentén működnek egyes rendszerek. Az országnak igen jelentős bürokratikus hagyományaik vannak, miként annak is, hogy a HIVATAL miként muatssa meg, hogy ha akarja neki van igaza. Ez olyan sajtosság, amivel egy európai aggyal gondolkodo ember nehezen boldogul.

Éppen ezért is érdemes – ha már kiaiul nem tudunk – és a zónában érdekelve vagyunk, vagy érdekeltséget szeretnénk szerezni  – figyelemmel kísérni a kinai rádió magyar nyelvű honlapját. Természetesen tudni kell, hogy kereskedelmi azaz poltikai irányítás nélküli sajtó nem létezik Kínában. Ugyanakkor az állami sajtó sem rossz, europai szemmel olvasható. Így érdemes figyelemmel követni, főleg az olimpia idején a kinai rádió magyar honlapját. Rendkivüli eseményekről persze érdemes ezzel együtt a külföldi sajtót és a hazai híradásokat is követni.

http://hungarian.cri.cn/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük