2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

KINCSES TEMPLOMOK – Grassalkovich Antal, a főúri mecénás. Időszaki kiállítás a gödöllői kastélyban 2011. aug. 6 – 2012. jan. 29.

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52692"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kincsestemplomok.thumbnail.jpg" border="0" width="61" height="100" /></a></span>A Gödöllői Királyi Kastély új időszaki kiállítása a 2011. évi gödöllői Barokk Év alkalmából Grassalkovich I. Antal (1694-1771) alakját, egyházi kapcsolatait és mecénási tevékenységét mutatja be.</p><p> 

A Gödöllői Királyi Kastély új időszaki kiállítása a 2011. évi gödöllői Barokk Év alkalmából Grassalkovich I. Antal (1694-1771) alakját, egyházi kapcsolatait és mecénási tevékenységét mutatja be.

 

A Gödöllői Királyi Kastély új időszaki kiállítása a 2011. évi gödöllői Barokk Év alkalmából Grassalkovich I. Antal (1694-1771) alakját, egyházi kapcsolatait és mecénási tevékenységét mutatja be.

 

2011. augusztus 5-én a Kastély Barokk Színháztermében sajtótájékoztató keretében Gönczi Tibor ügyvezető igazgató, mint az esemény házigazdája bemutatja és ismerteti a kiállítás koncepcióját Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök, a kiállítás fővédnöke, Dr. Gémesi György Gödöllő város polgármestere, Dr. Pálos Frigyes prépost, őrkanonok, a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója, Dr. Lábadi Károly néprajzkutató, a kiállítás vezető kurátora és Dr. Papházi János a Kastély múzeumi osztályának vezetője, történész-főmuzeológus, a kiállítás kurátora jelenlétében. A tájékoztatót követően kerül sor a kiállítás megnyitójára. Helyszíne a tavaly felújított Rudolf-szárny modern múzeumi technikával felszerelt emeleti teremsora, amelyet a restaurált 19. század eleji falfestés tesz még különlegesebbé. Az előtérben a kiállítás bevezetőjeként Kresz Albert fotóművész ihletett képeit láthatjuk azokról a templomokról, amelyek a főúr támogatását élvezték. Az első két terem Grassalkovich életútját, személyes kapcsolatait mutatja be az egyház életében és a világi hatalomban fontos személyekkel: Althann Mihály Frigyes és Mihály Károly, valamint Migazzi Kristóf püspökökkel, III. Károllyal és Mária Terézia királynővel. Az említettek korabeli festményábrázolásain kívül itt állítják ki a Mária Terézia alapította Szent István-rend díszruháját, emlékérmét és alapszabályát, ugyanis érdemei jutalmául Mária Terézia a Rend tagjává avatta. Ugyanitt a királynő által adományozott miseruhát és palástot, valamint Grassalkovich egyháztámogatói tevékenységét bizonyító eredeti iratokat, személyéhez kötődő relikviákat, köztük a főúr végrendeletét tekintheti meg a látogató.

A következő szobában Nepomuki Szent János kultuszával, annak tárgyi és írásos emlékeivel ismerkedhetünk. A Nepomuki-kultusz magyarországi elterjesztéséért Grassalkovich is sokat tett, mivel védőszentjeként maga is nagyon tisztelte. Itt kap helyet a legjelentősebb magyar Nepomuki Szent János kultusztárgy-gyűjtő anyagának több, még soha ki nem állított tárgya.

A Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény és az Egyházmegye számos plébániája is támogatja a kiállítás megrendezését legbecsesebb, 18. századi darabjaival. Kegytárgyak, miseruhák, kelyhek, gyertyatartók, szobrok és festmények mutatják be a korszak egyházi kultúráját és a mecénás főúr bőkezűségét.

A mostani kiállítás új megvilágításba helyezi majd Grassalkovich I. Antal egyházi mecenatúráját, tekintve, hogy az idevágó anyag még sohasem volt együtt látható, sőt nem kevés olyan tárgy is bemutatásra kerül, amelyekkel először találkozhat a szakma és a nagyközönség. Grassalkovich I. Antal az Itáliából érkező barokk stílusirányzatot alapul véve kapcsolta be Gödöllőt az építészeti, kulturális véráramba. Ezzel nemcsak gazdasági, hanem művészeti perspektívákat is felvázolt kastély és térsége előtt. A gróf 33 templomot építtetett, többségét a magyar barokk-rokokó művészet élvonalába tartozó kegytárgyakkal ékesítette. Grassalkovich nemcsak a tárgyiasult művészetet támogatta, hanem a barokk életérzés, a barokk kultusz és a szentek devóciójának terjesztője is volt. Nepomuki Szent János iránti tisztelete például számos településen vált hagyománnyá. A kincstárakban, templomokban, plébániákon, múzeumokban fellelhető műkincsek összegyűjtve kerülnek bemutatásra kiállításunkon, bizonyítva a barokk főúr páratlan művészi ízlését.

A kiállításhoz tudományos igényű, fotókkal gazdagon illusztrált kétnyelvű katalógus készül.

A tárlat látogatását szakvezetésekkel egészítik ki, amelyet a Kastély Múzeum muzeológusai és a Kastélybaráti Egyesület tárlatvezetői tartanak, valamint több korosztály számára kidolgozott múzeumpedagógiai foglalkozásokat kínálnak előre egyeztetett időpontokban.

A kiállítás anyagának jelentős részét a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény tulajdonában lévő tárgyak és ábrázolások teszik ki, ezen kívül a Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Országos Levéltár, a Magyar Nemzeti Galéria mellett több más köz- és magángyűjtemény, valamint több jelentős egyházi gyűjtemény is hozzájárul legbecsesebb kincseivel. A kiállítás vezető kurátora: Dr. Lábadi Károly néprajzkutató, kurátora Dr. Papházi János történész-főmuzeológus. A kiállítás fővédnöke: Dr. Beer Miklós, váci megyéspüspök.

A Barokk Év alkalmából 2011. augusztus 6-án és 7-én egész napos vidám, látványos programok gyerekeknek és felnőtteknek a kastélyban és a város központjában.

Bővebb információ a http://www.kiralyikastely.hu oldalon.

Grassalkovich Antal Mária Terézia királynőt már vendégül látta, most Ön következik!

Nagy szeretettel várják!

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.