Egy valós és virtuális térben zajló kincskereső játék indul fiataloknak az Európai Unió Bizottságának szakmai támogatásával. A www.budapestibarangolo.eu oldalon található kincskereső játék során három héten át Budapest utcáit járják majd a „kincsvadászok", hogy GPS-koordináták segítségével az épületekről megfejtett betűkkel eljussanak a kincses ládát feltörő kód megfejtéséig, amely egy 27 betűből álló Európai Uniós fogalom.

Egy valós és virtuális térben zajló kincskereső játék indul fiataloknak az Európai Unió Bizottságának szakmai támogatásával. A www.budapestibarangolo.eu oldalon található kincskereső játék során három héten át Budapest utcáit járják majd a „kincsvadászok", hogy GPS-koordináták segítségével az épületekről megfejtett betűkkel eljussanak a kincses ládát feltörő kód megfejtéséig, amely egy 27 betűből álló Európai Uniós fogalom.

 Az egyre modernebb számítástechnikai készülékek, a folyamatosan növekvő szélessávú internethasználat miatt jócskán megváltoztak a diákok preferenciái. Ma már a téri padokon töltött beszélgetések helyét részben átvette a chatelés. A szociális tér egyre inkább az interneten keresztül fűzi össze az embereket.

 

Internethasználat egyes EU-s országokban (2010, százalék)

 

 

 

Átlagos használat

Ország

Internet használók

Gyakori internet használók

Minden nap

Hetente

Kevesebb, mint egy héten

Eu27

69

65

53

12

4

Dánia

88

86

76

10

2

Magyarország

62

61

49

11

2

Németország

80

74

60

15

5

Románia

36

34

21

13

3

Forrás: Eurostat

 Az Európai Unió felmérései szerint az unióban a 16-24 éves korosztály 90 százaléka legalább hetente egyszer használja az internetet, ugyanezen felmérés szerint a teljes magyar internethasználó lakosság fele naponta többször is szörföl a világhálón. Az információk az internet segítségével ugyan jobban hozzáférhetőek az emberek tudása azonban nem feltétlenül bővül ezzel együtt. A fiatalok körében ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy inkább szórakozásra, játékra használják a gépeket, mint tanulásra.

 A szórakozva tanulást kívánja az európai e-kiválósági díj 2011-es platinadíjasa és a Leggyermekbarátabb honlapok versenyének 2011-es szakmai és közönségdíjasa, az Egyszervolt.hu, illetve az Organic Communications kommunikációs ügynökség és a Brussels Consulting, megvalósítani a fiatalok körében, a ma útjára induló programsorozat keretein belül. A program szakmai támogatója az Európai Unió Bizottságának magyarországi képviselete, kiemelt támogatója a Da Vinci learning és a digitalistananyag.hu. A program együttműködő partnerei a Djuice, az Intel a Műcsarnok, az Albacomp és a Tropicarium Budapest.

 „Az idei év első fele az Európai Unió magyar elnökségéről szól, ez pedig megfelelő alapot ad ahhoz is, hogy a fiatalok tudását felfrissítsük, de még inkább kialakítsuk az Unióval kapcsolatban. Ehhez pedig olyan, általuk főként szórakozásra használt eszközöket hívunk segítségül, mint az internet, vagy az okostelefonok" – mondta Belényesi Pál, az Egyszervolt.hu stratégiai igazgatója, majd hozzátette, „Nem az a legfontosabb, hogy ebben a versenyben ki nyer, hanem az, hogy a kikutatott tudást hogyan tudják a versenyzők játékosan megszerezni és megtartani. Ha a projekt megfelelő fogadtatásban részesül, elindulunk egy országos méretű játékkal is, még 2011-ben."

 

A játék tulajdonképpen a kincskereséshez hasonlít, csak itt nem egy nagy „X" jelöli a helyet, hanem egy GPS-koordináta, amellyel egy-egy betűt kell megkeresni. A 27 helyszínen begyűjtött betűk pedig megadják a végső megfejtést, egy Európai Uniós fogalmat. A játékosok május 9-től, a www.budapestibarangolo.eu honlapon regisztrálhatnak két kategóriában: a 14 év alattiak, valamint a 15-18 évesek.

A kategóriák között a különbség a megválaszolandó kérdések nehézségében rejlik. Minden egyes feladatkör egy EU tagországhoz kapcsolódik és három kérdésből áll. A kérdések tematikája a tagországok uniós szerepéhez és kulturális-természeti kincseihez kapcsolódik.

 

„A kérdések megválaszolása online történik. Ha a válaszok helyesek, akkor a játékosok kapnak egy GPS-koordinátát, amelyet az okostelefonok, vagy más, helymeghatározó rendszer segítségével fel kell keresniük. A koordinátán található épület falán lévő tábláról le kell olvasnia az előre meghatározott számú betűt vagy karaktert" – mondta Paul Ágnes, az Organic Communications ügyvezetője.

Az első kérdések kiosztása május 9-én kezdődik, ezt követően a játék három lépésben zajlik. Egyszerre kilenc feladatkört – azaz 9 tagországhoz tartozóan, országonként 3-3 az Európai Unióval kapcsolatos kérdést – kapnak meg a versenyzők, 3 héten keresztül. „Reményeink szerint a játékkal a fiatalok is bepillantást nyerhetnek Magyarország európai uniós ügyeibe, illetve közelebbi képet kaphatnak az Unió működéséről, de ezzel együtt a főváros olyan kulturálisan kiemelt részein is megfordulhatnak, ahová egyébiránt ritkán járnak" – tette hozzá Pintér Róbert, az Egyszervolt.hu ügyvezetője.

A verseny végén a következő nyeremények kerülnek kiosztásra:

–         Digitális oktatási anyagok 1.000.000 Ft értékben,

–         ClassMate PC-k,

–         Művészeti ajándékcsomagok 75.000 Ft értékben,

–         Múzeumi belépőjegyek

–         Djuice ajándékok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük