2014. február 4-én délután a vilniusiak Mindennek ellenére című előadásával (lásd: http://euroastra.hu/node/77124) megnyílt a második Miskolci SZEM. Az előző évadban elért szakmai és közönségsiker után idén február 4-e és 9-e között a Miskolci Nemzeti Színház ismét otthont ad az európai Színművészeti Egyetemek Miskolcon (miskolci SZEM) fesztiválnak.

 

2014. február 4-én délután a vilniusiak Mindennek ellenére című előadásával (lásd: http://euroastra.hu/node/77124) megnyílt a második Miskolci SZEM. Az előző évadban elért szakmai és közönségsiker után idén február 4-e és 9-e között a Miskolci Nemzeti Színház ismét otthont ad az európai Színművészeti Egyetemek Miskolcon (miskolci SZEM) fesztiválnak.

 

Kezdésnek a legfontosabb információ: a fesztivál előadásait élőben közvetítik.

A fesztivál előadásait élőben is figyelemmel kísérhetik a következő linken:

http://new.livestream.com/el-vision/miskolciszem

 

Budapest, Kaposvár, Miskolc – összesen négy magyar előadás három egyetemről, valamint öt előadás a Miskolci Nemzeti Színházból, valamint workshopok, mesterségvizsga, közönségtalálkozók és szakmai beszélgetések.

 

2014. február 4., 18:00 és február 5., 14:00, Csarnok

HAMLET

Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest – Színész osztály IV. év

Osztályvezető tanár: Marton László, Hegedűs D. Géza, Forgács Péter

Fordította: Nádasdy Ádám

A világszínház egyik legnagyobb tragédiája – tizenegy fiatal színésznövendék. Formabontó, merész megoldások – gondolatkísérlet Hamlettel, Hamletről. Egy színészre több szerep jut, egy előadásban, melyben mindenki Hamlet akar lenni… Lenni vagy nem lenni: ez a nagy kérdés.

Az előadás szerepelt a XIII. Pécsi Országos Színháztalálkozó off-programjában, láthatta a közönség a pécsi Csontváry Múzeum kertjében valamint a Gyulai Várszínház tószínpadán is.

Játsszák: Bach Kata, Csapó Attila, Janka Barnabás, Mészáros Blanka, Szabó Erika, Tóth András, Tóth János, Vecsei Miklós, ifj. Vidnyánszky Attila, Zoltán Áron, Zsigmond Emőke

Zeneszerző: Tallér Zsófia

Rendező: Zsótér Sándor

 

2014. február 7., 17:00, Csarnok

VÉRNÁSZ

Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest – Színész osztály IV. év

Osztályvezető tanár: Marton László, Hegedűs D. Géza, Forgács Péter

Fordította: Illyés Gyula

Lorca balladai drámája a hagyományokról, a szerelemről és a halálról szól. Nők küzdenek magukért a merev és kegyetlen szokásjoggal szemben. Költészet, fojtott érzelmek és a könyörtelen valóság – ez Lorca világa, melyet fizikai színházi megoldásokkal kelt életre a negyedéves színészosztály. Nem kellenek sem kellékek, sem díszlet – csak halandó, még lélegző testek.

Játsszák: Zsigmond Emőke, Bach Kata, Szabó Erika, Mészáros Blanka, Zoltán Áron, Csapó Attila, Janka Barnabás, Tóth András, Vecsei Miklós, Tóth János, Janka Barnabás

Dalok: Nagy Norbert

Rendezőasszisztens: Czirák Dániel

Rendező: Horváth Csaba

 

2014. február 8., 19:00, Nagyszínház

THE DON JUAN PROJECT

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest

A történet egy valódi sci-fi: 2034-ben járunk, amikor orvosnők egy csoportja kísérletet tesz arra, hogy férjeik és szeretőik DNS-éből megalkossák a tökéletes férfit… A Zeneakadémia Opera Tanszékének különleges vizsgaelőadásában opera és zeneszerző szakos növendékek értelmezésében hallhatunk különböző Mozart-áriákat és hozzájuk fűzött zenés kommentárokat. Nyolc jelenet, nyolc ária, nyolc sors. De hol késik az a tökéletes férfi?

Vezényel: Cser Ádám

Koreográfus: Lázár Eszter

Rendező: Almási-Tóth András

 

2014. február 8., 17:00 és 21:00, Csarnok

RÓMEÓ ÉS JÚLIA

Kaposvári Egyetem Művészeti Kar, Kaposvár – Színész-osztály III. év

Osztályvezető tanár: Kocsis Pál

A kaposvári diákok Shakespeare költői tragédiáját dolgozták fel vizsgáelőadásukban – több fordítás, variálódó helyzetek és cserélődő szerepek: ki vagyok én? És kik vesznek körül? Lehetséges rátalálni az egyetlen és örök szerelemre? És megtartani? Két szerelmes fiatal és két háborúzó család klasszikus története a diákok mai, személyes értelmezésében.

Rendező: Rusznyák Gábor

 

A fesztivál műsorában az egyetemi előadások mellett szerepel öt előadás a Miskolci Nemzeti Színház repertoárjából. Az előadások megtekintésével a fesztivál résztvevői betekintést nyerhetnek a színházban zajló művészi munkára, emellett érdekes kapcsolódási pontokat találhatnak a fesztiválra meghívott és a helyi előadások között.

 

A KOPASZ ÉNEKESNŐ (r. Keszég László) – 2014. február 4., 20:30 [Játékszín]

DON GIOVANNI (r. Szabó Máté) – 2014. február 5., 17:00 és február 6. 18:00 [Nagyszínház]

SIRÁLY (r. Rusznyák Gábor) – 2014. február 5., 20:00 [Csarnok]

SIRÁLY (r. Kiss Csaba) – 2014. február 5., 17:00 [Kamaraszínház]

WOYZECK (r. Béres Attila) – 2014. február 8., 18:00 [Játékszín]

 

A tavalyi fesztiválhoz hasonlóan idén is lesznek közönségtalálkozók és szakmai beszélgetések, továbbá workshopot tart Horváth Csaba, Gemza Péter valamint Szabó Mónika és Novák Eszter is. A Színház első emeleti előterében makett-kiállítást is szerveztek a Képzőművészeti Egyetemmel közösen, mindemellett pedig lesz beszélgetés az évad szerzőjével, Tasnádi Istvánnal is.

 

2014. február 4.-9.

miskolci SZEM

Miskolci Nemzeti Színház

 

www.miskolciszem.hu

www.facebook.com/miskolciszem

http://www.youtube.com/watch?v=LXefxSNslVQ&list=UU-_cJyby19k8YZCbvBPRypg&feature=c4-overview

 

Lantai József