Ma este átadták a Junior Prima Díjakat a Szépművészeti Múzeumban. Az első alkalommal odaítélt díjakkal 10, az oktatás iránt elkötelezett fiatal munkásságát díjazta a Prima Primissima Alapítvány és a Vodafone Magyarország zrt. A díjátadó ünnepséget a Duna Tv szombaton 19:50 perces kezdettel felvételről közvetíti.

 

Ma este átadták a Junior Prima Díjakat a Szépművészeti Múzeumban. Az első alkalommal odaítélt díjakkal 10, az oktatás iránt elkötelezett fiatal munkásságát díjazta a Prima Primissima Alapítvány és a Vodafone Magyarország zrt. A díjátadó ünnepséget a Duna Tv szombaton 19:50 perces kezdettel felvételről közvetíti.

Tíz, az oktatás iránt elkötelezett fiatal munkásságát díjazta ma este a Prima Primissima Alapítvány és a Vodafone Magyarország zrt. A díj célja a 30 év alatti fiatal tehetségek felfedezése, az indulásukhoz és kibontakozásukhoz szükséges feltételek biztosítása, illetve pályájuk egyengetése.

„A Vodafone Magyarország zrt. azért az oktatás és köznevelés kategóriát választotta, mert úgy éreztük, ez az a terület, amelyre ma Magyarországon még nagyobb hangsúlyt kellene helyezni." – mondta dr. Beck György, a Vodafone Magyarország zrt. vezérigazgatója, majd folytatta: „Ezzel a díjjal szeretnénk hozzájárulni az oktatásban, nevelésben végzett tanári munka rangjának, erkölcsi és anyagi megbecsülésének növeléséhez."

A Junior Prima díjazottjai oktatás és köznevelés kategóriában:

Ø       Balogh Rodrigó, szabadfoglalkozású közösségépítő. Elsősorban gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó civil szervezetek önkéntes segítője, hátrányos helyzetű fiatalok művészeti nevelője. A drámapedagógiának azt a részét alkalmazza, amely produktív módon a közösségépítést és mentális fejlődést segíti elő.

Ø       Banda Ádám, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hegedűművész szakos hallgatója. A 21 éves fiatalember, fiatal kora ellenére számos nemzetközi díjat nyert, rendszeresen koncertezik külföldön. Több átiratot készített hegedűre és zenekarra, a legnagyobb elismerést Sosztakovics zongoraversenyének átiratáért kapta, amelyet már számos helyen előadott zenekari kísérettel.

Ø       Bárány Tamás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Polimertechnika Tanszékén egyetemi adjunktus. Oktatási tevékenységét 2001-ben kezdte gyakorlatok vezetésével, majd fokozatosan kapott lehetőséget előadások tartására és új tantervek kidolgozására. Jelenleg tanári tevékenysége mellett internetes hallgatói segédletek elkészítésén dolgozik, a közeljövőben tervezi e segédletek tankönyvvé fejlesztését. Több tudományos diákköri, diplomatervező és PhD hallgató munkáját irányítja.

Ø       Bóna Judit, tanársegéd az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Fonetika Tanszékén. Már egyetemi hallgatóként retorikai szemináriumokat vezetett a Mai Magyar Nyelvi Tanszéken, 2002-től pedig az ELTE Fonetikai Tanszékén tanársegéd. Több tehetséggondozó verseny zsűrijének tagja; két hallgatója Kazinczy-érmet nyert.

  • Pasqualini Éva, a BZSH Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola tanítója. Zeneterápiai tudását és tapasztalatát eredményesen alkalmazza a mindennapos nevelésben és ének-zene órákon. Munkája során kiemelten törekszik tanítványai vallásos nevelésére is. Az élményszerű ismeretszerzést különböző kiadványokkal segíti. Tavaly óta egy, a zsidó vallási ünnepekhez kapcsolódó gyűjtemény szerkesztésén munkálkodik.

Ø       Sulyok Katalin, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem jogász és biológia szakos hallgatója. A Kutató Diákok Országos Szövetségének két éven át elnöke, később ügyvezető elnöke volt. A Kutató Diákokért Alapítvány kuratóriumának tagja, valamint a tehetséggondozással foglalkozó szervezeteket tömörítő Nemzeti Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének elnökségi tagja.

Ø       Szabó Kinga, testnevelő tanár, judo edző és személyi tréner. Az egyetemen segédedzőként sportolók szakmai képzését végezte, és nyári edzőtáborokban edzőként és felügyelőként dolgozott, jelenleg személyi tréner, és egy sportklubban judo edző. Emellett egy tokaji középiskolában a fiatalokat a mozgás szeretetére, az egészséges életmód megismerésére tanítja. Társaival a judo oktatás népszerűsítése érdekében testnevelő tanárokat szeretnének bevonni a judo oktatás alapjainak elsajátításába.

Ø       Kovács Sztríkó Sarolta, tanító és néptánc oktató a Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Diákotthonban. Arra törekszik, hogy a magyar népi kultúra kincseivel ne csak a táncórákon, hanem a napköziben is találkozzanak a gyerekek. 2006-ban néptánc szakkört indított másodikos, harmadikos és negyedikes gyerekek számára. Jelenleg egy három-négy csoportból álló, korosztályonkénti bontáson alapuló táncegyüttes megalakítását is tervezi.

Ø       Török Krisztina, a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium Magyar nyelv és irodalom szakos tanára. 2003-tól az iskola gyermek-és ifjúságvédelmi felelőse, a rászoruló diákok szociális és mentálhigiénés problémáival, drogprevencióval foglalkozik. Két éve ellátja a diákönkormányzat munkáját segítő pedagógus feladatokat. Diákjai rendszeresen indulnak különféle megyei és országos versenyeken, 2007-ben egy tanítványa megnyerte az Implom József Országos Helyesírási Versenyt, októberben pedig másik tehetséges diákja az Arany János Országos Szavalóversenyen arany minősítést kapott. A Diáktoll című iskolaújság tanár-szerkesztője, olvasó szakkört és irodalmi délutánokat szervez.

Ø       Ugrai István, mozgókép- és médiapedagógus, szabadidő-szervező, diákönkormányzat munkáját segítő tanár a budapesti Teleki Blanka Gimnáziumban. Érettségi után oktatás technikusként kezdett dolgozni, közben közreműködött a Sulinet-program internetes indulásában és más projektekben. Élenjáró volt a mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgy bevezetésében, jelenleg az iskola több diákja választja ezt a szakirányt érettségi tárgyként, továbbtanulási célként, sőt hivatásként. Többük konzulense, vezetőtanára volt felsőoktatási tanulmányaik alatt.

A Prima Primissima Alapítvány sikeres működésének további kiterjesztéseként három társalapító közreműködésével hozta létre a Junior Prima Díjat. A Díj alapítóinak célja a fiatal tehetségek felfedezése és a munkájukhoz szükséges feltételek biztosítása. A Junior Prima Díj három kategóriában kerül átadásra, a hétezer euro-val járó elismerést 10-10 tehetséges, 30 év alatti tudós, sportoló, valamint oktatás iránt elkötelezett személy veheti át.

Az oktatás és köznevelés kategória jelöltjeit szakmai szervezetek, illetve a kategória eddigi Prima- és Primissima-díjazottjai javasolták. A jelöltek összegyűjtését követően az oktatási Junior Prima-díjazottak kiválasztására a Vodafone egy kuratóriumot alakított, mely döntött a díjazottakról. A 10 díj közül 9-et a kuratórium választott ki, egy díjazottat a Vodafone Magyarország zrt. kollégái szavaztak meg.

Az oktatás és köznevelés kategória kuratóriumának tagjai:

  • Dr. Kroó Norbert, akadémikus, az MTA alelnöke, c. egyetemi tanár (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)
  • Vámos Miklós, író
  • Dr. Detrekői Ákos, akadémikus, egyetemi tanár
  • Dr. Bojár Gábor, a Graphisoft társalapítója, az igazgatóság elnöke
  • Gothárdi Ibolya, a Vodafone HR igazgatója
  • Skultéty Tamás, a Vodafone üzletfejlesztési vezetője

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük