2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Királyi szakácsot választottak Nagyszakácsiban

3 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/42198"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/KiralyiMenu2_2010.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>  <p>Reneszánsz udvarrá változott a hétvégén a Somogy megyei Nagyszakácsi: 2010. augusztus 5-7. között itt került megrendezésre a Királyi Szakácsok Nyomdokán című rendezvény, melyre idén közel 10 ezer érdeklődő látogatott el. </p><p> 

kiralyimenu2 2010.thumbnail 

Reneszánsz udvarrá változott a hétvégén a Somogy megyei Nagyszakácsi: 2010. augusztus 5-7. között itt került megrendezésre a Királyi Szakácsok Nyomdokán című rendezvény, melyre idén közel 10 ezer érdeklődő látogatott el.

 

kiralyimenu2 2010.thumbnail 

Reneszánsz udvarrá változott a hétvégén a Somogy megyei Nagyszakácsi: 2010. augusztus 5-7. között itt került megrendezésre a Királyi Szakácsok Nyomdokán című rendezvény, melyre idén közel 10 ezer érdeklődő látogatott el.

 

kiralyimenu2010.thumbnailA reneszánsz gasztronómiai kultúra köré szerveződő programsorozat középpontjában a 18. Királyi Szakácsverseny állt, melynek keretében nemzetközi szinten is elismert, profi szakácsok mérték össze tudásukat a reneszánsz ételekről és italokról. A hagyományőrző versenyen kizárólag Mátyás király korában ismert alapanyagokból, fűszerekből, korhű technológiai eljárással készíthették el a versengő csapatok a királyi menüt. A 2010. év Királyi Szakácsa címet végül Kocsis Tibor Sándor nyerte el, a Tata és Környéke Régió és Egyesület képviseletében.

kiralyiszakacs 2010.thumbnail

A királyi étkeket hat órán keresztül, négy szempont alapján értékelte a háromtagú szakmai zsűri: az étel íze, az elkészítés szakszerűsége mellett díjazták a kreativitást és korhűséget is, de további szempont volt a döntésben a tálalás jellege, az ételek színharmóniája is.  A versengő csapatoknak minimum 5 fogást, fogásonként pedig minimum 5 adagot kellett a reneszánsz kornak megfelelő ételféleségekből feltálalni a királyi asztalra. A díjnyertes királyi menüsor ételei között szerepelt többek között mézes-fehérboros nyúlfiragu, kardélre fűzött-töltött csuka karakány rózsásra pirítva, aranyozva, és makkon perdült mangalica süldő sütény kemencében fácánnal töltve is.

Nagyszakácsi középkori település, melynek eredete Mátyás és Zsigmond koráig nyúlik vissza, amikor a királyi szakácsoknak elismerésként a környező területeken adományoztak földbirtokokat. A Királyi Szakácsversenyt a Királyi Szakácsok Nyomdokon Hagyományőrző Egyesület hívta életre, melynek célja, hogy felkutassa és bemutassa a magyar gasztronómia alapjait és hagyományait, továbbá a szakácsmesterség képviselői számára lehetőséget teremtsen a megmérettetésre. Az Egyesület ezen kívül színvonalas esztétikai és gasztronómiai élvezetet kíván nyújtani a látogatók számára, akik az idei eseményen erdélyi és szerb népi ételeket, házi rétest és számtalan további finomságot kóstolhattak meg a helyszínen.

 „A Királyi Szakácsversenyen a gasztronómiai élmény mellett a látogatóknak különféle programokat kínáltunk, melyek felidézték, hogy milyen is lehetett az élet Mátyás király korában. A program összeállításánál kiemelt figyelmet szenteltünk a korhűségnek, a hagyományőrzésnek és az értékteremtésnek, így zászlóforgatók, reneszánsz táncosok, íjászok és gólyalábasok szórakoztatták a közönséget." – mondta Császár Bíró János, a Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület elnöke.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.